عضو و سخنگوی سابق شورای نگهبان از ناگفتهها و حواشی انتخابات اخیر گفته است. از چگونگی رد صلاحیت هاشمی و نیز پادرمیانی «علی لاریجانی» و «حسن روحانی» بهعنوان پیغامبر از شورا به مجمع تشخیص مصلحت نظام با هدف راضی کردن «آیتالله» به کنارهگیری و انصراف از ادامه حضور در کارزار انتخابات تا نحوه تایید صلاحیت «روحانی» و «عارف» که به قول کدخدایی با وساطت آیتالله جنتی صورت گرفت. با او از شرایط سنی و توانایی هم بهعنوان دلیل ردصلاحیت هاشمی صحبت شد. کدخدایی معتقد است که نظر اعضا بر این بود که ایشان بهطور کلی «توانایی» برعهدهگیری این سمت را نداشتهاند.
به گزارش ایسنا، گزیده گفتوگوی شرق با عباسعلی کدخدایی را از نظر میگذرانید:
* در بحث بررسی صلاحیتها، انتخابات مجلس و ریاستجمهوری دو مکانیزم متفاوت دارد. واقعیت این است که با وجود اسناد و مدارکی که باید بررسی شود اما قانون گفته است اعضای شورای نگهبان باید رای دهند. فرض کنید مثلا خود شما عضو شورای نگهبان هستید اسناد و مدارکی به شما میرسد و قرار است صلاحیت من کدخدایی را بررسی کنید. آنها را بررسی میکنید و یک تصوری در ذهن شما در رابطه با من ایجاد میشود و ممکن است با عنایت به همه اینها رای منفی به کدخدایی دهید.
* رویهای در شورای نگهبان است که بیجهت، اعتبار و آبروی افراد زیر سوال نرود چون ما معتقد هستیم که شورای نگهبان یک مرجع خاص است کاری نداریم که این شخص در کجا هست و چه سمتی دارد و بنابراین خیلی از افرادی که صلاحیتشان در شورای نگهبان تایید نشده است، الان از مقامات و سیاسیون هستند و مشکلی هم نداشتند و ما هم هیچوقت مدعی نبودیم که فرد نباید جای دیگری باشد. برای همین برای حفظ حرمت افراد ما فکر میکنیم اگر راههای میانبری هم هست وارد شویم. یکی این است که مثلا اگر رای گرفتیم باید بفرستیم به وزارت کشور قبل از آن میشود با خود فرد صحبت کرد یا گاهی خود افراد مراجعه میکنند که اگر صلاحیت ما تایید نمیشود، بگویید که ما انصراف دهیم.
* از مقامات ما افرادی را دعوت کردیم و گفتیم ظاهرا برای شما رایی در شورا نیست اگر مایل هستید، میتوانید انصراف دهید. بعضیها پذیرفتهاند برخی گفتهاند نه ما تا آخر میایستیم.
* درباره آقای هاشمی وقتی رایگیری شد ایشان رای لازم را نداشت. آقایان فقهای شورای نگهبان بهویژه دبیر شورا، حضرت آیتالله جنتی گفتند که بهتر است برخی آقایان بزرگان با ایشان ملاقاتی داشته باشند و بگویند با توجه به این رای، بعد گلایهای نکنند که چرا به ما نگفتید. خیلی وقتها میگویند که چرا از قبل به ما نگفتید. با برخی آقایان علما صحبت کردند که یا قم بودند یا دلایلی که آوردند، نشد. بعد با من مشورتی شد من عرض کردم که مثلا جناب دکتر لاریجانی با آقای هاشمی رفتوآمدی دارند و ممکن است صحبت کنند. چون قبلا هم با آقای لاریجانی در مسایلی دیگر صحبتی شده بود. آقایان فقهای شورای نگهبان پذیرفتند و بعد هم گفتم که با جناب آقای روحانی هم که بررسی صلاحیت ایشان تمام شده بود هم سلامعلیکی داریم از طریق ایشان هم میشود اقدامی کرد که پذیرفتند.
من تلفن زدم به آقای لاریجانی، ایشان اول مقداری سختشان بود اما بعد پذیرفتند و گفتند امشب روضه دارند فردا صحبت میکنند. جناب آقای روحانی را زنگ زدم احوالپرسی کردیم گفتند دود سفیدی بلند شده است از شورای نگهبان؟ گفتم سفید و سیاه است و اگر ممکن است تشریف بیاورید اینجا برای گفتوگو که بعد از نماز مغرب حدود ساعت 9 شب بود آمدند. آنجا من هر دو مطلب را خدمت ایشان گفتم. ابتدا گفتم تبریک میگویم که شما رای لازم را آوردید و آقایان اعتماد کردهاند و نکته دوم این خبر در رابطه با جناب آقای هاشمی است که رای لازم را نداشتند و نظر آقایان این است که با ایشان صحبتی شود که اگر مایل هستند انصراف دهند. ایشان هم تعجب کردند هم گفتند برویم با بقیه آقایان صحبت کنیم که شاید نظر عوض شود.
دوشنبه یعنی یک روز قبل از آن بود که ما باید اسامی تاییدصلاحیتشدگان را به وزارت کشور اعلام میکردیم. من به آقای روحانی اعلام کردم که دیگر امیدی به رایگیری نیست و همین یکبار رایگیری شده است و آقایان نظرشان این است که این پیام به آقای هاشمی منتقل شود که یکی دو ساعت هم گفتوگویی داشتیم و از هر دری سخنی گفتیم و بعد تشریف بردند و قرار شد خبر دهند. فردا دکتر لاریجانی بعد از ملاقات با آقای هاشمی رفتند نتیجه را به دبیر شورای نگهبان گفتند؛ با این عنوان که آقای هاشمی نپذیرفتهاند و گفتهاند اشکالی ندارد، من میایستم. بعد هم همین گفته را آقای لاریجانی تلفنی به من گفتند. آقای روحانی هم همین خبر را بعدا تلفنی به من گفتند.
* نسبت به یکی از آقایان که خیلی هم بحث دربارهاش بود و صلاحیتش تایید نشد انبوهی اطلاعات حاشیهای به ما رسید. حالا هر کسی یک نظری داشت. نسبت به برخیها، مطالب جستهگریختهای بود. در انتخابات، نهادهای رسمی باید به ما جواب دهند. نمیتوانیم که مثلا به گزارش مردمی رجوع کنیم. این در شان شورای نگهبان بهویژه برای انتخابات ریاستجمهوری نیست. آنموقع گفتند خب باید خود وزیر اطلاعات بیاید توضیح بدهد اگر مطلبی هست. وزیر اطلاعات آمدند یک توضیحات کلی دادند اما اصلا نسبت به آقای هاشمی حرفی نزدند. نسبت به مباحث و حوادث پیرامونی و تحلیل اوضاع و احوال کشور و بینالمللی صحبت کردند. صحبتهای ایشان یقین دارم که هیچ اثری از این جهت روی رای افراد نداشت یعنی اگر وزیر هم نمیآمد همین تعداد رای به ایشان داده میشد چون عرض کردم یک تحلیلی بود از شرایط ایران و آقایان هم سوالاتی داشتند از ایشان پرسیدند. بعد از آن جلسه هم رایگیری شد و اتفاقا تا نزدیکی ظهر طول کشید که من هم وقت گرفتم صحبت کنم که چون وقت اذان بود، من هم صرفنظر کردم. بعد رایگیری شد و رای لازم را نداشتند.
* در مجموع در تواناییها بحث شد که ریاستجمهوری دوندگیهایی نیاز دارد که مثلا شما الان کسی مثل آقای احمدینژاد دارید که هر لحظه یک جایی است. این بحث توانایی در مجموع مطرح شد اما نه اینکه مثلا سقف سن 80 تا 70 یا 85 سالگی را بگذاریم. اصلا چنین چیزی را نمیتوانیم مطرح کنیم. جناب هاشمی رئیس مجمع تشخیص مصلحت هستند دو هفته یکبار چند ساعتی جلسهای هست کسی هم ایرادی نگرفته است اما ریاستجمهوری فرق دارد.
* جلسات گاهی به علت سفر یا کسالت اعضا غایب دارد. جلسات فوقالعاده که هست چون غالب آقایان فقها از قم میآیند باید هماهنگی کنیم اما اینکه در دستور کار چی هست، مشخص نیست. روز قبل با دفتر آقایان هماهنگ کردیم چون زمان داشت میگذشت و ما باید سهشنبه نظر میدادیم، گفتیم که یک جلسه دیگر باید آقایان تشریف بیاورند، اگر موافق باشند دوشنبه. همه قبول کردند. صبح ما دیدیم که ایشان (آیتالله هاشمی شاهرودی) تشریف نیاوردند. ما پیگیری کردیم گفتند ظاهرا ایشان نمیتوانند، کاری برایشان پیش آمده اما معلوم نبود که آن روز موضوع آقای هاشمی مطرح میشود.
* من یک شوخی بکنم که هیچکدام از اعضای شورای نگهبان تا جایی که من میدانم «مهندسی» نخواندهاند. نمیدانم این را بگویم یا نه، میترسم در کشور زلزله شود. اما برخی نامزدها گاهی رایشان به شش میرسد و یک رای دیگر میخواهند که صلاحیتشان احراز شود. برخی آقایان دوباره درخواست میکنند یا با آقایان مشورت میکنند که اگر این مشکلات هست، این حسنها هم هست و در جهت حل مساله رایزنی میکنند اما فراتر از این نه. شاید نسبت به دو نفر که اگر اسم ببرم برای شما خیلی مهم است این کار با وساطت دبیر شورای نگهبان، انجام شد؛ یعنی اگر بر همان روال سابق بود، رای لازم را نداشت اما دبیر شواری نگهبان گفت من هم شناخت دارم از اینها، میدانم که میتوانند مفید باشند و با یکی دو نفر صحبت کردند که رای نداشتند، آنها هم آمدند رای مثبت خودشان را اعلام کردند.
یکی آقای روحانی که ابتدا پنج رای داشتند و بعد روی شش رای ثابت ماندند، آقای جنتی رایزنی کردند و آقای دکتر عارف که پنج رای داشتند. آقای جنتی گفتند من ایشان را میشناسم از قدیم، انسان متدینی هستند، اگر تمایل دارید به ایشان رای دهید. البته من این را به خود آقای روحانی هم گفتم.
* اصلا این نیست که بگوییم که میخواهیم هشتنفر را تایید کنیم، بعد بیاییم کاری کنیم که این عدد ما درست در بیاید. ممکن بود کمتر یا بیشتر باشند یا حتی هر 40 نفر شاخصی که ثبتنام کرده بودند رای بیاورند. ما به فلسفه اعداد معتقدیم، نه به معجزه آن!
* رایگیری از اعضا مخفیانه نیست و 12 نفر هستند که نظرشان را اعلام میکنند. جلسات ما همه ضبط صوت و تصویر دارد.
* (در مورد عدم انتخاب کدخدایی از سوی مجلس به عنوان عضو حقوقدان شورای نگهبان) من گفته بودم بیایید ببینید چه کسانی در شورای نگهبان دوشغله هستند اما اینکه با احساسات بگوییم این مصوبه باید تصویب شود خلاف قانون و موازین شرع بود. از جمله مصوباتی بود که ایرادات متعددی داشت. همین حقوقدانانی که نمایندگان به آنها رای دادند در ایراداتی که گرفته شد مشارکت داشتند. پس ابهام ایجاد میشود که شاید موضوع فراتر از اینها باشد. در ارتباط با من میگفتند که شما با مجلس تعامل ندارید. من گفتم بیایید تعامل را تعریف کنید. دو نفر داشتند باهم صحبت میکردند میخواستند بحث آزاد بکنند آن یکی میگفت هرچه من گفتم بگو چشم. ظاهرا منظور مجلس هم از بحث آزاد همین بوده است. من همان حرفی که در دانشگاه میزنم با حرفم در شورای نگهبان با نظرم به عنوان سخنگو، باید یکی باشد. غیر از این اگر باشد باید فاتحه مراجع تخصصی را خواند. همان وقت یکی از نمایندگان پیغام داد که فلانی فراموش نکند که ما به او رای دادیم، من گفتم رایتان را پس بگیرید. من حاضرم همین الان بروم. من رای نگرفتم که نظر شما را اعلام کنم. رای گرفتم که نظرم را راجع به قانون اساسی هرچه هست اعلام کنم. من چه رای میآوردم چه نمیآوردم، نظرم درباره مصوبه دوشغلهها همین بود. ما باید در نگاهمان تجدیدنظر کنیم و همهچیز را با معیار سیاسی نباید خلط کرد. شما از پزشک انتظار دارید که ابتدا بیمارش را تفتیش عقاید کند و بعد عملش کند یا اینکه نه، هرکسی نزد او رفت بر اساس تخصصش رسیدگی کند؟ از حقوقدان هم همین انتظار است که از جهت حقوقی رسیدگی کند و ما اینگونه هستیم.
* آیتالله جنتی در مقام خطیب نماز جمعه ممکن است یک بحث اخلاقی را مطرح میکنند؛ مثلا اشاره میکنند مردم از کسانی که زندگی اشرافی دارند، تبعیت نکنند که ارتباطی به شورای نگهبان ندارد. همه این نکات از یک جایگاه و مقام دیگری جز شورای نگهبان است اما نمیخواهم بگویم که این برای همه هضم شده است. شاید ما که از بیرون نگاه میکنیم تفکیکی قائل نباشیم اما مهم این است که درتصمیمگیریها بیطرف باشند، در رایی که میدهند بیطرف باشند. من شهادت میدهم بهخصوص درباره آقایان فقها که این موارد را در همه زمینهها رعایت کردهاند. گاهی اوقات با شخص نامزد، مطالب و نکاتی دارند ولی در مجموع رای مثبت میدهند و این اصلا تاثیری در رایشان ندارد. البته ما اینها را نمیتوانیم در بیرون اعلام کنیم یا فیلمش را منتشر کنیم تا مردم ببینند و آن مطالبی که در نماز جمعه یا تریبونهای دیگر گفته میشود را جبران کند.
آخرالزمان
#قدرت نظامی ایران
#مستند
#یوفو