مرتضی حیدری، مجری صدا و سیما در مناظرهها، جمله خوبی گفت. وی در پاسخ به صحبتهایی که نامزدها در خصوص وضعیت اقتصادی دولت اظهار میکردند گفت: «همیشه پایان دولتها این صحبتها اظهار میشود».
مرتضی حیدری در مناظرهها جمله خوبی گفت. وی در پاسخ به صحبتهایی که نامزدها در خصوص وضعیت اقتصادی دولت اظهار میکردند گفت: «همیشه پایان دولتها این صحبتها اظهار میشود».
این جمله به خوبی نشان میدهد که نامزدها برای کسب رای در رسانهملی چه سیاهنماییهایی که علیه برنامههای اقتصادی دولت نکردند غافل از اینکه کارشناسان اقتصادی و فعالان صنعتی که که نامزدها خود را نماینده این گروه میدانند اصلا با نظرات اینها موافق نیستند و از آن انتقاد دارند.
مسائل مختلفی از جمله تورم، بیکاری، رشد نقدینگی و رکود در برخی بخشهای تولیدی از سوی هشت نامزد ریاستجمهوری اعلام شد و راهکارهایی هم به زعم خود برای برطرف کردن این مشکلات ساختگی ارائه می دادند حال آنکه صنعتگران و فعالان صنعتی در گفتگوهای جداگانه با شبکه ایران اعلام کردند اولا این مباحث با آنچه در عالم واقعیت رخ میدهد تفاوت اساسی دارد و دوم آنکه اگرهم مشکلی در شاخصهای ذکر شده از سوی این نامزدها باشد راهکار آن نه آن چیزیاست که از سوی نامزدها اعلام می شود.
این کارشناسان اعلام میکنند اگرچه در بسیاری از مسائل کشور مشکلاتی ایجاد شده است اما این مساله تنها علت اصلی که دارد تحریمهای خارجی است و نه حتی سو مدیریت ادعایی این نامزدها.
دلیل این ادعای کارشناسان این است که مگر دولت ۶ سال قبل از تحریمهای اخیر چه مشکلی داشته که در این یکسال به سومدیریت متهم شود؟ باید دنبال این بود که آیا مساله تازهای غیر از تحریمها در یک یا دو سال اخیر به اقتصاد کشور اضافه شده است یا نه؟
یکی از نامزدها میگفت باید به سرعت در این شش ماه باقیمانده صادرات غیرنفتی رونق یابد اما کارشناسان و فعالان معدنی و صنعتی که سالهاست در این عرصه فعالند بر این نظرند که این صحبتها عملی نیست به این خاطر که اولا سرمایهگذاری کلانی میطلبد و دوما جدای از اینکه پول کافی در اختیار دولت و بخش خصوصی برای این توسعه نیست تحریمها راه را بر تامین الزامات اولیه همین رونق کوتاه مدت هم بسته است.
غلامرضا حمیدی انارکی، دبیر خانه معدن در این باره میپرسد: آیا امسال نامزدها میتوانند در یک اقدام عاجل رونق را به تولید برگردانند؟
وی پاسخ میدهد: بدون شک هر اقدامی که نامزدها برای رونق صادرات غیرنفتی و جلوگیری از خامفروشی آنگونه که در مناظرهها صحبت شد منجر به رکود و بیکاری بیشتری در این بخش خواهد شد.
تامین دستگاههای فرآوری مواد معدنی نیاز به سرمایه هنگفت دارد که در حال حاضر نه در توان دولت است ونه دولتهای خارجی به واسطه همین تحریمها آن را در اختیار ما میگذارند.
به گفته انارکی، اگر میخواهیم خام فروشی نکنیم باید ماده معدنی را خام نفروشیم یا کنسانتره و یا گندله یا فولاد را؟. هر کدام از آن ها نیاز به سرمایه هنگفت و مشکلات ذکر شده دارد.
یحیی آل اسحاق رییس اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی تهران گفت: تعدادی از نامزدها با راهکارهای اقتصادی و چالشهای آن اشارات خوبی داشتند. اما اقتصاد در حاشیه مباحث قرار داشت. برای اینکه این مناظره اقتصادی بود اما پاسخها اقتصادی نبود. اقتصاد ما گرفتاری که دارد سیاستزدگی است که اینجا هم خود را نشان داد.
وی افزود: باید در مسائل اقتصادی، نلا مسائل را برطرف کردند که نکردند.
این فعال صنعتی و تولیدی و وزیر اسبق بازرگانی خاطرنشان کرد: در رابطه با مساله تورم راهکار کنترل آن وایجاد اشتغال و همچنین ارز و تعیین نرخ آن و ثبات اقتصادی به عنوان یک ضرورت به بیان بدیهیات پرداختند. مباحث عمومی را مطرح کردند، درحالیکه کسی که رییسجمهور میشوند باید بگویند چگونه این مسائل را حل میکنند یک مرحله احساس است و مرحله بعد ادراک است.
وی ضمن انتقاد از پرداختن به مسائل فرعی به جای محورهای حل مشکلات اظهار کرد: نامزدها باید در رابطه با اشتغال میگفتند که فضای کسب و کار را بهبود دهیم که اگر اینگونه میشد نشان می داد مسائل را درک کردهاند اما به جز یک نامزد بقیه به در و دیوار زدند.
آل اسحاق در پاسخ به این پرسش که مباحث مربوط به تولید ملی بود چگونه ارزیابی میکنید؟ تصریح کرد: بحث اصلی که همان اصلاح رابطه خارجی ماست را تنها یکی از نامزدها به آن پرداخت در حالیکه ریشه مشکلات اصلی اقتصادی ما همان یک موضوع است. بالاخره اگر این روابط خارجی برطرف نشود و اصلاح نشود. نظام مدیریت اقتصادی است که اشاراتی به آن داشتند. یک مقداری از جنس اقتصاد صحبت نکردند.
حسین عیوضلو، عضو هیاتمدیره بانک توسعه تجارت هم ضمن انتقاد از شیوه اجرای مناظرهها گفت: سوالاتی خوبی بیان شد اما پاسخها قدری متفاوت بود. به هر حال من فکر میکنم تا مسائل دیپلماسی و سیاستخارجی ما حل نشود تمام مسائل داخلی حل نشده باقی خواهد ماند. به همین دلیل معتقدم نامزدهای انتخابات باید قبل از هر چیز به راهکارهایی میپرداختند و اشاره میکردند که سیاستخارجی ما را اصلاح کند.
وی با بیان اینکه اصلیترین مشکلات امروز ما ناشی از تحریمهای خارجی است که بر کشور یکطرفه و ناعادلانه تحمیل شده است گفت: ریشه تمام مشکلات اقتصادی داخلی از تورم گرفته تا بیکاری و .... همه به تحریمها بر میگردد.
وی با انتقاد از شعارهای برخی نامزدها مبنی بر حل چندماهه و یا چندروزه مشکلات اقتصادی گفت: این شعارها در این شرایط عملی نیست و تا زمانی که با برنامهریزی دقیق و همهجانبه همه مشکلات که در راس آن ها سیاستخارجی و رفع تحریم هاست حل نشود نمیتوان به رفع مشکلات داخلی دل بست چرا که ممکن است اقداماتی نظم دهنده در شرایط کنونی اجرا شود اما نمی تواند اثر آن رفع وضعیت مخرب کنونی باشد.
عضو هیاتمدیره بانک توسعه صادرات گفت: مسائلی که کاندیداها به آن پرداختند بیشتر مسائل خرد بود که در سایه مسائل کلان قرار دارند و لذا تا مسائل کلان حل نشود پرداختن به موضوعات خرد نتیجهای جز اتلاف وقت ندارد.
آخرالزمان
#قدرت نظامی ایران
#مستند
#یوفو