صادق زیباکلام نه تنها احتمال کاندیداتوری مشایی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده را بسیار بالا می‌داند، بلکه معتقد است اگر خاتمی رقیب مشایی نباشد، مرد مرموز دولت احمدی نژاد، رییس جمهور آینده ایران خواهد بود.

سایت ضدانقلاب خودنویس(Khodnevis) نوشت: «صادق زیباکلام نه تنها احتمال کاندیداتوری مشایی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده را بسیار بالا می‌داند، بلکه معتقد است اگر خاتمی رقیب مشایی نباشد، مرد مرموز دولت احمدی نژاد، رییس جمهور آینده ایران خواهد بود. به گزارش عصر ایران، آقای زیباکلام برای علی لاریجانی و ولایتی و حداد عادل، در رقابت با مشایی هیچ شانسی قائل نیست و قالیباف را تنها راست‌گرایی می‌داند که ممکن است اسفندیار را از اسب بخت بر زمین سخت بیندازد.»

بنا بر این گزارش، وی گفته است: «در میان یاران احمدی نژاد، فقط اسفندیار رحیم مشایی است که وزنه ای نسبتاً قابل اعتنا برای رسیدن به مقام ریاست جمهوری است. یعنی پتانسیل رای آوردن دارد. کنار رفتن مشایی از ریاست دفتر رییس جمهوری و واگذاری سمتی تشریفاتی در ارتباط با جنبش عدم تعهد، نشان می‌دهد که احمدی‌نژاد مصمم است که مشایی دیگر درگیر کارهای اجرایی نباشد.»

این استاد دانشگاه در پایان هم اظهار داشته است: «اختلاف اصول‌گرایان سنتی و احمدی‌نژاد آن قدر زیاد شده است که قطعاً احمدی نژاد هاشمی رفسنجانی و اصلاح‌طلبان را به علی لاریجانی و یا علی اکبر ولایتی ترجیح می‌دهد.»

با توجه به اینکه بسیاری اعتقاد دارند مشایی و خاتمی رد صلاحیت خواهند شد، به نظر می‌رسد این سخنان زیباکلام، ضمن اختلاف افکنی میان اصول‌گرایان، نوعی زمینه سازی برای جنجال آفرینی در انتخابات آتی است. یکی از حربه های اصلاح طلبان در انتخابات‌های گذشته این بوده است که با مطرح کردن چهره‌هایی که رد صلاحیت شدن آن‌ها حتمی، تلاش می‌کنند با جنجال آفرینی، برای نظام هزینه سازی کنند و از طریق به خواسته های خود برسند. البته در این راه اصلاح طلبان تنها نبوده و از سوی رسانه های اپوزیسیون نیز همراهی می‌شوند.

گفتنی است پیش از این، سایت روز آنلاین (Roozonline) با انعکاس خبر تغییرات جدید در کابینه دولت دهم و تغییر سمت مشایی در خبری با عنوان "دورخیز مشایی برای ریاست جمهوری"نوشت: «اسفندیار رحیم مشایی با کنار رفتن از ریاست دفتر رئیس جمهوری ایران به عنوان رئیس دبیرخانه جنبش عدم تعهد منصوب شد.»

این سایت چند روز بعد، در خبری دیگر نوشت: «یک هفته پس از خروج "اسفندیار رحیم مشایی" رئیس دفتر [سابق] محمود احمدی نژاد از دولت و سپردن ریاست نهاد کم اهمیت دبیرخانه جنبش عدم تعهد به او و بالا رفتن احتمال کاندیداتوری این چهره جنجالی دولت، اخبار حاکی از آن است که مشایی به یکی از اصول‌گرایان گفته: "من قصد حضور در انتخابات را نداشتم تا اینکه احمدی نژاد من را متقاعد کرد و گفت اگر لازم باشد شهر به شهر برای رأی آوری تو خواهم رفت."»

سایت صدای آمریکا نیز با اشاره به تغییرات در صورت گرفته در دولت نوشت: «با اینکه در محافل سیاسی ایران از رحیم مشایی به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نام برده می‌شود اما او هنوز نامزدی خود را تایید نکرده است. مشخص نیست که پایان کار مشایی در دفتر احمدی نژاد در همین راستا و برای شرکت در انتخابات است یا خیر. بر اساس قوانین جمهوری اسلامی، مسئولان برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری می‌توانند در سمت خود بمانند.»

شبکه بی بی سی فارسی نیز طی گزارشی در 14 شهریور گفته بود: «در حالی که منابع رسمی اطلاع رسانی در ایران هنوز نامی از نامزدهای قطعی ریاست جمهوری نبرده‌اند، برخی از بولتن‌های داخلی در جناح معروف به اصول‌گرایان از "اسفندیار رحیم مشایی" رئیس دفتر محمود احمدی نژاد نقل کرده‌اند که او در جمع طرفدارانش اعلام آمادگی کرده و گفته در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نامزد می‌شود. آقای رحیم مشایی در چند سال گذشته در مرکز انتقاد اصول‌گرایان از آقای احمدی نژاد قرار داشته است.»

جمشید برزگر، تحلیلگر سیاسی بی بی سی فارسی در همین رابطه اظهار داشت: «احتمالاً صحبت‌های آقای رحیم مشایی که در ساختمان کوثر در جمع هواداران خودش بیان داشته، صحت دارد و او به هر حال همان‌طور که پیش از این هم مطرح شده بود، قصد دارد در انتخابات نامزد شود.»

به گزارش رادیو فردا، شبکه ایران وابسته به روزنامه دولتی ایران، نیز 8 آبان مدعی شد طبق یک نظرسنجی اسفندیار رحیم مشایی، محبوب‌ترین چهره سیاسی تهران است. شبکه ایران ادامه داده است که پس از مشایی ، محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین ایران قرار دارد که نزدیک به ۲۱ درصد از کل آرا را کسب کرده است. البته ناگفته نماند که به نوشته سایت محدوده، از سایت‌های نزدیک به خبرگزاری فارس، در مهر ماه امسال، تعدادی از اعضای یک گروه "نظر ساز" وابسته به تیم محمود احمدی نژاد بازداشت شده‌اند.»

 =========================

بخش‌هایی از اظهارنظر‌های زیباکلام در گفت‌وگو با «عصر ایران» به این شرح است:

- در میان یاران احمدی نژاد، فقط اسفندیار رحیم مشایی است که وزنه‌ای نسبتاً قابل اعتنا برای رسیدن به مقام ریاست جمهوری است. یعنی پتانسیل رای آوردن دارد. کنار رفتن مشایی از ریاست دفتر رئیس جمهوری و واگذاری سمتی تشریفاتی در ارتباط با جنبش عدم تعهد، نشان می‌دهد که احمدی نژاد مصمم است که مشایی دیگر درگیر کارهای اجرایی نباشد. وقتی مشایی رئیس دفتر رئیس جمهور است، در 24 ساعت باید 25 ساعت وقت بگذارد برای کارهای اجرایی. او از ریاست دفتر رئیس جمهوری کنار رفت تا وقت لازم برای ورود به کارزار ریاست جمهوری را داشته باشد.
- تایید صلاحیت(مشایی) در گرو چانه زنی آقای احمدی‌نژاد است.
- اگر مشایی بیاید، رقابت جدی خواهد شد. اگر امر دایر شود که اصلاح‌طلبان بین مشایی و مثلاً حداد عادل یک گزینه را انتخاب کنند، قطعاً اکثر اصلاح‌طلبان در انتخابات شرکت نخواهند کرد اما ده تا بیست درصد اصلاح طلبان که در انتخابات شرکت می‌کنند، از رحیم مشایی حمایت خواهند کرد.
- من می‌گویم احمدی نژاد از دید اصولگرایان قلب جریان سوم تیر بوده است. این جریان یعنی ساده زیستی، با غرب در افتادن، تو دهن آمریکا زدن، خودکفایی، دوری از اشرافی گری و ... این بخش از گفتمان احمدی نژاد با علائق اصولگرایان همخوانی دارد. به دلیل همین همخوانی گفتمانی، ممکن است مشایی در نهایت تایید صلاحیت شود.
- مشایی دنده پهنی نشان داده و در برابر هر تیغ و تیشه ای که به طرفش پرتاب شده، سکوت کرده است. او مثل بندبازی است که با میله حفظ تعادل، در حال عبور از روی بند است.
- اگر حریف مشایی فقط اصولگرایان سنتی باشند، رقابت مشایی با کاندیدای جریان اصلی اصولگرایان، مثل بازی منچستریونایتد و مس سرچشمه کرمان خواهد شد! اگر حریف مشایی قالیباف باشد، رقابت آنها مثل بازی منچستریونایتد و لیورپول می‌شود.اما اگر حریف مشایی خاتمی باشد، رحیم مشایی مثل تیم ملی فوتبال ایران در برابر بارسلونا خواهد بود! یعنی در این صورت، مشایی هیچ شانسی ندارد. ولی اگر اصلاح طلبان به شکل شکسته بسته و درب و داغان در برابر مشایی صف آرایی کنند، مثلاً کاندیدای آنها عارف باشد، باز حریف مشایی نمی‌شوند.
- من فکر می‌کنم احتمال حضور مشایی در انتخابات خیلی پایین نیست. با اینکه مشایی کاندیدای مطلوب اصولگرایان نیست ولی باز مشایی از نظر آنها بهتر از خاتمی است.
- احمدی نژاد با عزل و نصب‌های اخیرش، بار کار اجرایی مشایی را سبک کرده و ضمناً او قاطعانه در برابر تغییر قانون انتخابات ریاست جمهوری ایستاده است. اینها نشان می‌دهد که احمدی نژاد طرح و برنامه‌ای جدی دارد. به هر حال، پیش‌بینی دقیقی نمی‌توانم بکنم ولی شمّ سیاسی‌ام به من می گوید که اسفندیار رحیم مشایی را باید خیلی جدی گرفت.
- به غیر از رای بخشی از نیروهای اجتماعی مدرن و تحصیلکرده، که قبلاً به آن اشاره کردم، یکی از اهرمهای مشایی برای پیروزی در انتخابات این است که او اگر کاندیدا شود، به عنوان نامزد غیرحاکمیتی شناخته شود.مشایی در برابر حداد عادل و سعید جلیلی، چنین موقعیتی دارد. یعنی وضعیتی مثل دوم خرداد 76؛ البته نه در آن حد و اندازه. به هر حال خیلی ها به مشایی رای می‌دهند صرفاً به این دلیل که او را نامزد غیرحکومتی می‌دانند
- همه روستاییان به مشایی رای نخواهند داد. اینکه چند درصد آنها مجاب شوند که به مشایی رای بدهند، بستگی به هنر و توانایی احمدی نژاد دارد. به نظر من، احمدی‌نژاد بتواند حداقل نیمی از جمعیت روستایی و فقیر کشور را قانع کند که به مشایی رای بدهند.