در دوران انتخاب شدن روحانی شاهد درگیری بین اردوگاه های متفاوت هستیم. روحانی که بیشتر دنبال برنامه هایی است که برای محافظه کاران مناقشه آمیز به شمار می آید.
به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛ رییس مرکز تحقیقات در بخش اطلاعات ارتش اسرائیل می گوید اسراییل روی «واقعی» بودن اختلافات حسن روحانی و جریان انقلابی در ایران حساب کرده است.
ژنرال ایتای برون (Itai Brun) که وب سایت مرکز تحقیقات هرتزلیا در اسراییل وی را «رییس بخش تحقیقات در اطلاعات اسراییل» (heading the research division in the Israeli intelligence) معرفی کرده، طی یک سخنرانی مهم در چهاردهمین کنفرانس هرتزلیا –که متن سخنرانی های مختلف آن به تدریج در وب سایت «ایران هسته ای» منتشر خواهد شد- به بیان نکاتی مهم درباره ارزیابی اطلاعاتی اسراییل از وضعیت ایران، حزب الله، سوریه و همچنین وضعیت راهبردی-نظامی رژِیم اشغالگر قدس پرداخته است.
نکات مهم سخنرانی وی، عینا در زیر آورده است:
1- جو راهبردی ما تحت تاثیر سه رویدادی است که در آن واحد رخ می دهند. اولین موردی که می خواهم درباره آن صحبت کنم، تغییراتی بنیادین است که در صحنه بین المللی روی می دهد. دو تغییر دیگری که صحبت می کنیم، ناآرامی های منطقه ای است و ما در بخش اطلاعاتی، در این خصوص بحث می کنیم. موضوع سوم نیز تسلیحات و تجهیزاتی است که چالش های عمده ای را ایجاد می کنند. همچنین تلاش می کنم تصویری از آنچه که در خاورمیانه روی می دهد و نیز تحولات و ناآرامی های آن و تفسیری درباره تاثیر آن بر امنیت ملی اسرائیل ارائه کنم.
2-برخی از تحولاتی که در منطقه روی می دهد، بخشی از فرهنگ مشترک به شمار می آید. خاورمیانه هنوز در دوران انتقال به سر می برد و نظم قدیمی که می شناختیم، از میان رفته و نظم جدید هنوز روی کار نیامده است. از این رو باید گفت شکلی از انتقال در خاورمیانه وجود دارد که مانند تغییرات فصلی است، مثل آنچه که هفته گذشته نیز شاهدش بودیم و دیدیم که در تغییر فصل، ناپایداری آب و هوا چگونه است. نظم قدیمی با ریختن مردم به خیابان ها از میان رفت و رژیم های لیبی، تونس، مصر و دیگر رژیم در دو هزار و یازده برچیده شد. شاهد نیروهای جدیدی بودیم که در خاورمیانه ظاهر شدند و مهم ترین آنان اخوان المسلمین بود. به نظر می رسید که موج سبز اسلامی در حال گسترش بود و هر چیزی که پیشتر غیر قانونی بود، ناگهان اوضاع را به دست گرفت. نیروی دومی که در این میان مطرح شد، نیروی جهادی ها بود. در دو هزار و سیزده، شاهد واکنش ها به این بودیم؛ آنان خواستار سرنگونی اخوان المسلمین در مصر بودند. در سوریه، بشار اسد حملات خشن خود را ادامه داد و حتی از سلاح های شیمیایی استفاده کرد. در صورتی که نگاهی کلی به خاورمیانه داشته باشیم، می بینیم که بین نیروهای جدید و قدیمی هنوز مناقشه جریان دارد که هنوز هیچکدام به صورتی موثر دیگری را پس نزده است. برای مثال می توان این مساله را در مناقشه بین بشار اسد و مخالفان وی از جمله اسلام گرایان دید.
3- این ناآرامی ها ایده های تازه ای مانند انقلاب اسلامی با خود ندارند. با این حال همه این ناآرامی ها و تحولات یک مشخصه عمومی و یکسان دارند و آن افزایش تاثیر اجتماعی است؛ زمانی که مردم به خیابان ها می ریزند، بر همه مسائل تاثیر می گذارند. خیزش ناگهانی عمومی امری بسیار مهم است و نشان از افزایش علاقه مندی اجتماع به مسائل سیاسی است.
4- خصومت علیه اسرائیل نیز در این میان، امری واضح و همه گیر در میان کسانی است که به نظم جدید باور دارند و حتی در میان کسانی که علاقه مند نظم قدیمی هستند، یا کسانی که شیعه، سنی یا میانه رو هستند، این خصومت حفظ شده است و این امر نیز می تواند بهانه ای برای ریختن مردم به خیابان ها باشد.
5- به نظر می رسد رشد اقتصادی شش تا هفت درصد برای این کشور ها برای قانع کردن بازار کار جوان که به دنبال فرصت های شغلی هستند، مناسب باشد. در بسیاری از این کشورها اوضاع بازار کار چندان مناسب نیست، بر شمار بیکاران افزوده می شود و در برخی از آنان حتی یک سوم جمعیت جوان بیکار به شمار می آید. همچنین معیارها زندگی نیز بسیار کم و بسیاری از جمعیت این کشورها نیز فقیر هستند.
6- در خصوص سوریه باید گفت موضوع جدیدی نیست و باید در توصیف این کشور گفت با کشوری رو به ورشکستگی روبرو هستیم که در حال تکه تکه شدن است. در حال حاضر جنگی فرسایشی در سوریه جریان دارد که هیچ پیروزی ندارد. حزب الله در حال نبرد در سوریه است و می توان دید که این مساله تا چه اندازه بر موفقیت رژیم تاثیر گذاشته و باعث توازن در اوضاع شده است. مساله اینجاست که وخامت اوضاع باعث شده است رژیم از حاکمیت خود در برخی مناطق چشم پوشی و نفوذ خود در برخی مناطق تحت تسلطش را محدود کند. انتخابات در سوریه نیز به شکلی که پیشتر نیز اشاره شد، تاثیر چندانی بر اوضاع نداشته است. در حال حاضر سیصد هزار نفر برای رژیم سوریه و دویست هزار نفر برای گروه های مخالف مبارزه می کنند. بین یک سوم تا نیمی از جمعیت مردم سوریه اکنون محل سکونت خود را ترک کرده اند، برخی در داخل سوریه بی خانمان شده اند و برخی دیگر به کشورهای دیگر رفته اند.
7-نزدیک به هشتاد درصد از کسانی که در حال مبارزه با اسد هستند، به شکلی برنامه های اسلامی دارند. البته این مساله متفاوت با تحمیل قوانین شریعت است ولی به هر روی برنامه های اسلامی را دنبال می کنند. برخی از این گروه ها نیز تندروتر هستند و ما جهادی می خوانیم. این اسلامی شدن مخالفان، تاثیر عمده ای را بر آینده سوریه خواهد داشت. در حال حاضر در بلندی های جولان نیز مخالفان در تلاش برای تسلط بر اوضاع هستند.
8- در دوران انتخاب شدن روحانی شاهد درگیری بین اردوگاه های متفاوت هستیم. روحانی که بیشتر دنبال برنامه هایی است که برای محافظه کاران مناقشه آمیز به شمار می آید. (وی با اشاره به تصویری که از سرداران سپاه برای حضار نشان داده می شد ادامه داد) چهره برافروخته نظامیان سپاهی نیز به خوبی نشان از نارضایتی آنان از روحانی است.
9- به صورت عمومی در حوزه خارجی و سیاست داخلی، می توان گفت روحانی در مقایسه با بخش نظامی، قوی تر ظاهر شده است ولی هنوز بحث هایی درباره تفسیر اوضاع جاری وجود دارد.
10- ایران و کشورهای مذاکره کننده با این کشور در آستانه امضای توافقنامه ای تا پایان سال جاری در خصوص توانمندی اتمی هستند. به باور ما فشاری که بر این کشور وارد شد آنان را به گفتگو سوق داد. باور ما این است که حتی در صورت رسیدن به توافق، تلاش ایران برای رسیدن به توانمندی هسته ای به جای خود باقی می ماند و این بسته به نوع توافقی دارد که تا چه اندازه معتبر باشد و بتواند آن متوقف کند.
11- در عین حال، ایران تلاشی مداوم برای تقویت نیروهای مسلح دارد و صحبت ما در این میان موشک های دور بردی است که می تواند اسرائیل را هدف قرار دهد. آنان موشک ها و دیگر اشکال تسلیحات را تولید می کنند و در نظر دارند به نوار غزه منتقل کنند و در اختیار گروه های مختلف از جمله گروه های جهادی قرار دهند. وقتی هم صحبت از حزب الله می شود، صحبت از موشک هایی با برد شصت کیلومتر است که در اختیار حزب الله قرار گرفته است.
12- حزب الله نیز سه جبهه را در آن واحد دنبال می کند. در سوریه می جنگد که تلفاتی را نیز متحمل می شود. در عین حال در حوزه داخلی می جنگد و در برابر اسرائیل قرار دارد.
13- حزب الله به دنبال دو هدف عمده است، اول اینکه زرادخانه موشکی خود را افزایش دهد و از دیگر سو، توان و تاثیر گذاری مخرب خود را بیشتر کند. همچنین آنان با افزایش توان موشکی خود به دنبال ضربه زدن به نیروی دریایی و هوایی ما و برتری در موشک های زمین به زمین و زمین به دریاست. می توان زرادخانه و توان آن را به این شکل توصیف کرد. توان موشکی حزب الله در مقایسه با جنگ دوم لبنان چندین برابر شده است. صحبت از هزاران موشک است که بردی تا دویست و پنجاه کیلومتر دارند و صدها موشک است که بردهای بیشتری دارند و می توانند همه فضای اسرائیل را پوشش بدهند و حتی به تل آویو برسند.
14- در نوار غزه، حماس در حوزه داخلی دچار اختلاف های داخلی شده است که باید با این اختلاف ها کنار بیاید. آنان به دنبال به دست آوردن راکت و نیز ساخت آن در داخل غزه هستند که بردی نزدیک به هجده کیلومتر باشد. همچنین این گروه موشک هایی تا برد هشتاد کیلومتر را نیز در اختیار دارد که حتی می تواند تل آویو را هدف قرار دهد.
15- مخالفان اسرائیل به شکلی برتری تجهیزات اسرائیل را قبول کرده اند؛ آنان می دانند که اسرائیل مسلح به هواپیما، تانک، ماهواره و دیگر تجهیزات است و از دیگر سو، این را نیز دانسته اند که اسرائیل آسیب پذیری هایی دارد. دشمنان ما در حال حاضر سه تغییر را در راهکارهای خود ایجاد کرده اند. اینکه آیا اسرائیل می تواند در همه حوزه ها به یکسان عمل کند و با همان نیروی مخرب با دشمنان خود وارد درگیری شود؟ ما باید تلاش کنیم نقاط آسیب پذیری خود را کاهش دهیم، قدرت حمله و تخریب خود را بیشتر و در عین حال بازدارندگی خود را تقویت کنیم. مخالفان ما به این می اندیشند که در صورتی که نتوانند در درگیری های کوتاه مدت به پیروزی برسند، می توانند در جنگ فرسایشی با تلفات بالا به پیروزی برسند. مانند آنچه که در آخرین درگیری خود اعلام پیروزی کردند، البته آنان این جنگ را نباختند ولی آن را به پیروزی تعبیر کردند. آخرین راهکاری که آنان به دنبالش هستند ضربه زدن به سرزمین ما از راه دور است و این تلاش باعث شده است آنان برد و دقت موشک های خود را بیشتر کنند تا از عمق خاک خود، از دره لبنان یا عمق خاک سوریه آسیب پذیری ما را به محک بگذارند.
16- از صد و هفتاد هزار موشکی که در اختیار حزب الله قرار دارد، بخش عمده ای از این موشک ها، یعنی بین شصت تا هفتاد هزار، موشک های کوتاه برد با بردی نزدیک به بیست و پنج کیلومتر است. الباقی موشک های میان برد و دور برد یا پهپاد هستند. اینها میزان عمده ای است. اینها گمانه زنی نیستند بلکه ارقام اثبات شده ای هستند و هدف از آنها آسیب زدن به ارتش و غیر نظامیان اسرائیلی است.
17- اکنون نیز شاهد افزایش دقت در حملات هستیم و سیستم های جی پی اس به کار رفته و این تغییری بسیار عمده به در جبهه جنگ به شمار می آید. ایران نیز عمده ترین منبع دانش برای حزب الله به شمار می آید. هدف آنان از این کار در کنار فرسایشی کردن جنگ، وارد کردن تلفات به اسرائیل و کاستن از طول جنگ است زیرا تجربه های تلخی از جنگ دوم لبنان و عملیات سرب گداخته داشتند. آنان به دنبال راهی برای حمله با قدرت آتش بالا برای وارد کردن خسارت عمده به اسرائیل هستند تا اسرائیل قبل از آنکه بتواند از توان خود استفاده کند، به جنگ خاتمه دهد. همچنین حزب الله در تلاش است تا مهمات و تسلیحات خود را در خانه های مسکونی پنهان و تسلیحات خود را از مراکز جمعیتی شلیک کند که اقدامی بسیار چالش ساز است. در عین حال تلاش هایی با فناوری بالا نیز وجود دارد تا برتری ما در هوا و دریا به چالش کشیده شود. قدرت مانور نیروهای زمینی ما نیز از دیدگاه آنان فرصتی برای وارد کردن تلفات است و برای همین روی تسلیحات ضد تانک و دیگر حوزه های قدرت آتش کار می کنند. آنان همچنین در دیگر حوزه های موشک های ساحل به دریا و نیز قدرت آتش این موشک ها نیز کار می کنند. در کنار این، تلاش می کنند تا جنگجویان خود را به داخل مرزهای ما وارد کنند و برای این کار از احداث تونل برای ایجاد وحشت و سردرگمی استفاده می کنند.
18- تلاش هایی از سوی ایران و حزب الله را نیز برای حملات سایبری شاهد هستیم. آنان در حال افزایش توانمندی خود هستند و با توجه به ویژگی های این حوزه، ممکن است غافلگیری هایی صورت گیرد و در حوزه سایبری باید آمادگی خود را بیشتر کنیم.
19- هیچکدام از دشمنان اسرائیل غیر از جهادی ها، علاقه ای به درگیری بلند مدت با اسرائیل ندارند. آنان به خوبی از دشواری هایی که ممکن است یک درگیری تمام عیار با اسرائیل برایشان ایجاد کند، خبر دارند. اگر چه تهدید سلاح های شیمیایی سوریه علیه اسرائیل رو به کاهش یافته است ولی تهدید موشکی ایران و حزب الله با توجه به افزایش شمار موشک ها و دقت این موشکها رو به افزایش است. باید گفت بازدارندگی اسرائیل به جای خود باقیست ولی با توجه به افزایش دقت موشک ها و نیز ماهیت حوزه سایبری، رسیدن نقطه پاسخ دهی و نتیجه گیری سریع و تاثیر گذار بسیار دشوار است.
ایران هسته ای
آخرالزمان
#قدرت نظامی ایران
#مستند
#یوفو