دبير همايش ايران و استعمار انگليس گفت كه اين همايش با حضور بيش از 180 محقق داخلي سوم اسفند در دانشگاه تهران برگزار خواهد شد.

عباس سليمي‌نمين دبير همايش ايران و استعمار انگليس پيش از ظهر امروز در نشست خبري در موسسه مطالعات و پژوهش‌هاي سياسي، با اشاره به برگزاري نخستين همايش ايران و استعمار انگليس در سال 87 گفت: ضعف اسنادي و عدم ارائه آنها به محققين در كشور دليل برگزاري دومين همايش بود، چرا كه وضعيت انتشار اسناد در كشور مناسب نيست و لذا عمده قضاوت‌ها در مورد تاريخ معاصر در جامعه، سطحي و در محافل علمي چندان عميق نيست.
وي با اشاره به تلاش زياد اعضاي مجمع هماهنگي مراكز تاريخي پژوهشي و بانك‌هاي اسنادي (مهتاب) كه متشكل از موسسه مطالعات و پژوهش‌هاي سياسي، مركز اسناد و تاريخ ديپلماسي وزارت خارجه، بنياد تاريخ انقلاب اسلامي، مركز اسناد انقلاب اسلامي، گروه تاريخ موسسه حفظ و نشر آثار امام خميني (ره)، گروه تاريخ شفاهي موسسه حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبري، موسسه عبرت، دفتر مطالعات و تدوين تاريخ ايران، دفتر ادبيات انقلاب اسلامي، مركز بررسي اسناد تاريخي، سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران و كتابخانه موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي مي‌باشد، گفت: اين مراكز تلاش زيادي كردند تا گردآوري اسناد مربوط به انگليس و روابط ما با اين كشور در معرض تاريخ پژوهان و اساتيد اين رشته قرار گيرد.
دبير اين همايش با بيان اينكه اسناد كشور عمدتاً در اختيار اين موسسات نيست، يادآور شد: ارتش، قوه قضائيه و مراكز ديگري هستند كه اسناد قابل توجهي در اختيار دارند. اما تاكنون اقدام به عمومي سازي‌ آنها نكرده‌اند كه اين يك موضوع تلخ است.
سليمي‌نمين با طرح اين سؤال كه چرا ما در مقام انتشار اسناد يا افزايش آگاهي عمومي جامعه بر اساس واقعيات مكتوب گام بلندي برنداشته و اين حوزه را قانونمند نكرده‌ايم، يادآور شد: بسياري از كشورها در اين زمينه به قوانين دقيقي نائل آمده‌اند كه بر اين اساس هيچ كس حق تملك اسناد را ندارد.
وي يكي از اهداف مجموعه اعضاي مهتاب را تلاش براي عمومي ساختن اسنادي دانست كه تاكنون در دسترس محققان قرار نگرفته و افزود: بر همين اساس فراخوان دومين همايش ايران و استعمار انگليس در تاريخ 13 مهر 89 به اطلاع عموم رسيد و در آن فراخوان مهلت ارسال مقالات 30 دي و زمان برگزاري همايش 3 اسفند اعلام شد.
دبير اين همايش با بيان اينكه اعضاي مهتاب تلاش كردند تا اسناد از طريق كتابخانه ملي، كتابخانه مجلس و يا مراكزي كه اعمال نفوذ داشتيم جمع آوري شود، اظهار داشت: اسناد مربوطه را در ارتباط با موضوع كنفرانس كپي و دسته‌بندي كرديم و آنها را در اختيار محققان قرار داد‌ه‌ايم.
سليمي‌نمين به اقدام اين مجمع براي فعاليت‌هاي دراز مدت اشاره كرد و گفت: قرار شد اسناد دسته‌بندي شده را در يك پايگاه اينترنتي قرار دهيم و به اين منظور سايتي طراحي شد كه محققان هر گاه قصد تحقيق در مورد روابط ايران و انگليس و نقش اين كشور در ايران داشته باشند بتوانند به آن مراجعه كنند.
وي آدرس اين سايت را WWW.BCI.IR عنوان كرد و گفت: اين سايت دسترسي محققان به اسناد را دائمي كرده و هر زماني اسناد جديدتر به دست آيد در اين سايت قرار مي‌گيرد.
دبير اين همايش افزود: برخي موسسات رجوع محققين براي دسترسي به اسناد را براي خود دشوار مي‌دانند و به همين دليل محققين همكاري خوبي ندارند.
سليمي‌نمين با بيان اينكه اعضاي هيئت علمي اين همايش مقالات را مطالعه مي‌كنند، گفت: دواني، تبريزي، درياني و خود عضو اين هيئت علمي هستيم. در اين راستا مقالات به دو دسته تقسيم مي‌شوند كه يكي از طريق فراخوان به دانشجويان دكتري، فوق ليسانس و اعضاي هيئت علمي ارائه مي‌شود و ديگري مقالاتي است كه ما به محققين شناخته شده كشور سفارش داده‌ايم.
وي افزود: در بخش اول 145 نفر با 120 مقاله و در بخش دوم 41 نفر با 41 مقاله در اين همايش شركت كردند.
دبير اين همايش ادامه داد: در حاشيه همايش نمايشگاه كتب و آثار تاريخي را خواهيم داشت كه همه موسسات عضو مهتاب آثار خود را با تخفيف ويژه در آن عرضه مي‌كنند.
سلميي‌نمين با اشاره به اينكه اين همايش يك روزه است، گفت: اين همايش از ساعت 8:30 آغاز و تا ساعت 18 به كار خود پايان مي‌دهد.
وي افزود: دكتر علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي سخنران افتتاحيه اين همايش خواهد بود و سپس محققين آثار برگزيده خود را ارائه خواهند داد.
سليمي‌نمين گفت: در پايان اين همايش نيز ميزگردي با عنوان نقش انگليس در روي كار آمدن رضاخان و تداوم سلسله پهلوي با حضور سلطاني، كرماني، زيبا كلام‌ و بنده برگزار خواهد شد.