دولت نهم در سال ۱۳۸۴ شبكه فيبر نوري را به طول ۳۰ هزار كيلومتر تحويل گرفت و طي هشت سال با اضافه كردن ۲۳ هزار كيلومتر به طول اين شبكه مدرن ارتباطي و مخابراتي، آن را به ۵۳ هزار كيلومتر در پايان دولت دهم رساند.

در حال حاضر شبكه ملي فيبرنوري به طول ۵۳ هزار كيلومتر علاوه بر ايجادارتباطات صوتي ، تصويري و ديتايي بين ۹۷۰ شهر كشور ،ارتباطات بين‌المللي را براي تمامي شهروندان و سازمان‌ها تامين مي كند.
براساس هدفگذاري انجام شده در پنجمين برنامه توسعه اقتصادي كشور تا پايان اين برنامه در سال ۱۳۹۴ ، طول شبكه فيبر نوري كشور بايدبه ۶۶ هزار كيلومتر برسد.

**فيبرنوري در ايران
اولين فيبرنوري بين شهري به طول ۴۵ كيلومتر بين تهران و كرج در سال ۱۳۶۸ اجرا شد و درادامه آن طرح فيبرنوري چهارمسير به طول ۵۱۶ كيلومتر در مسيرهاي تهران – ساوه ، تهران – گرمسار ،تهران – قزوين و ساختمان امام – مجتمع مخابراتي انقلاب اسلامي به اجرا گذاشته شد.
در برنامه دوم توسعه اقتصادي كشور ، پروژه فيبرنوري با ۱۱هزار و ۶۰۰ كيلومتر كابل كشي و با صرف ۶۵۴ ميليارد ريال اعتبار در سالهاي ۷۴ تا ۷۸ به انجام رسيد؛ در برنامه سوم توسعه نيز ( سالهاي ۷۹ تا ۸۳) ،۱۷ هزار و ۸۵۰ كيلومتر شبكه فيبرنوري با هزينه‌اي بالغ بر يك هزار و ۳۵ ميليارد ريال اجرا شد.

** رشد شبكه فيبر نوري همگام با برنامه هاي توسعه
طول شبكه فيبر نوري در پايان برنامه سوم توسعه ( سال ۱۳۸۳) حدود ۳۰ هزار كيلومتر بود؛ در برنامه چهارم توسعه نيز قرار شد ۱۵ هزار كيلومتر ديگر به شبكه ملي فيبر نوري كشور اضافه شود و طول اين شبكه به ۴۵ هزار كيلومتر برسد كه اين امر در دولت نهم محقق شد.
براساس اهداف تعيين شده در برنامه پنجم توسعه ، در طول سالهاي اجراي اين برنامه ( ۹۰ تا ۹۴ ) بايد ۲۰ هزار كيلومتر به شبكه فيبر نوري كشور اضافه شود و طول شبكه به ۶۶ هزار كيلومتر در پايان سال ۱۳۹۴ برسد.
اكنون كه در نيمه برنامه پنجم توسعه هستيم و نزديك به سه سال از برنامه مانده طول شبكه به ۵۳ هزار كيلومتر رسيده است كه عملكرد دولت هماهنگ با برنامه ارزيابي مي شود.

** ضرورت استفاده از شبكه فيبر نوري
عصر اطلاعات كه با نام عصر رايانه و عصر ديجيتال نيز شناخته مي‌شود ، در واقع عصر انتقال سريع و دسترسي سريع به اطلاعات است كه با ابزارها و زير ساخت هاي مختلفي انجام مي شود، يكي از زير ساخت هاي مورد نيز براي انتقال سريع و حجيم اطلاعات شبكه هاي فيبر نوري است .
به اعتقاد كارشناسان ارتباطات، استفاده از فيبر نوري امكان برقراري ارتباط و تبادل اطلاعات صوتي ، تصويري و ديتايي را با سرعت‌ بيشتر و كيفيت برتر به در سطح كشوري ، منطقه اي و جهاني فراهم مي سازد.
همچنين با بكارگيري آخرين فناوري‌هاي انتقال نوري، زيرساخت لازم براي تمام كاربردهاي الكترونيكي از قبيل تجارت الكترونيك، دولت الكترونيك و بانكداري الكترونيك فراهم مي شود.
افزايش كاربران اينترنت و استفاده كنندگان از تلفن هاي ثابت و همراه و مهمتر از همه قرار گرفتن ايران در مسير شاهراه اطلاعات بين اروپا و چين، استفاده از شبكه فيبرنوري را به يك ضرورت تبديل كرده است.
فيبر نوري داراي پهناي باند بسيار بالاتر از كابل‌هاي معمولي است، با فيبر نوري مي‌توان تصوير، صوت و داده‌هاي ديگر را به راحتي با پهناي باند بالا تا ۱۰ گيگابيت انتقال داد. به دليل اين ويژگيها فيبر نوري مي رود كه جاي كابل هاي مسي را در صنعت مخابرات بگيرد.

** اپراتور چهارم دستاورد دولت دهم
اپراتور چهارم با هدف پياده سازي و بهره برداري از شبكه فيبر نوري، فعاليت خود را از ديماه سال ۱۳۹۱ آغاز كرده است ،
شركت ايرانيان نت ( دارنده پروانه اپراتور چهارم ) براي ايجاد و بهره‌برداري از شبكه‌هاي انتقال داده نوري و دسترسي كاربران با استفاده از فيبرنوري ۱۸ ماه فرصت دارد. اين شركت پياده‌سازي شبكه فيبرنوري در كشور را آغاز كرده و در فاز اول هفت شهر تهران، مشهد، شيراز، اصفهان، تبريز، كرج و قم به شبكه فيبرنوري مجهز مي‌شوند.
با ايجاد شبكه دسترسي از طريق فيبرنوري، ظرفيت دسترسي كاربران نهايي به اينترنت در كشور افزايش يافته و كاربران از طريق اين شبكه مي‌توانند دسترسي مناسبي به شبكه ملي اطلاعات داشته باشند.

** اتصال شبكه فيبرنوري ايران به شبكه ايران - اروپا
مراسم اتصال ايران به بزرگراه ارتباطي فيبر نوري ايران – اروپا (EPEG) سوم خرداد ماه سال جاري در حضور رييس جمهور در شركت ارتباطات زير ساخت برگزار شد.
پروژه ملي بزرگراه ارتباطي فيبر نوري ايران – اروپا EPEG به طول ۸ هزار كيلومتر از فرانكفورت آلمان آغاز و با عبور از چند كشور اروپايي، روسيه و پس از گذر از كشورمان از بندر جاسك به بندر باراكاي عمان متصل مي‌گردد.
كنسرسيوم EPEG شامل شركت‌هاي روس تلكوم، Cable & Wireless انگليس، شركت ارتباطات زيرساخت و عمان‌تل است و جايگزين مطمئني براي ترانزيت ارتباطات از اروپا به آسيا خواهد بود.
اين پروژه در كشورمان به دست متخصصان شركت ارتباطات زيرساخت، اجراء و به بهره‌برداري رسيده است با اجراي اين پروژه ايران به هاب منطقه تبديل مي‌شود و از اين پس نقش كليدي در ارتباطات بين‌الملل خواهد داشت. از مزيت‌هاي ديگر اين پروژه اشتغال‌زايي و درآمدزايي آن است.
پيش از اين نيز ايران به منظور تامين شبكه ارتباطي بين المللي خود به شبكه جهاني فلگ متصل شده بود.
شركت ارتباطات زيرساخت به منظور تأمين شبكه ارتباطي بين المللي خود بزودي توافقنامه قرارداد ۱۰۰۰ ميليارد ريالي پروژه فيبرنوري فالكون را امضا مي‌كند و به شبكه جهاني فلگ متصل خواهد شد.
شبكه جهاني فلگ شامل يك حلقه پرظرفيت كابل فيبرنوري دريايي با چندين نقطه اتصال در تمامي كشورهاي حاشيه حوزه خليج فارس است و با اتصال به مصر در غرب و همچنين اتصال به بمبئي در شرق ،يك حلقه عبوري كاملي را تشكيل مي دهد كه سه قاره اروپا، آسيا و آمريكا را به يكديگر متصل مي‌كند. ايران نيز از دو نقطه در چابهار و بندرعباس به اين شبكه متصل شده است .
ايران همچنين براي برقراري ارتباطات بين المللي به شبكه فيبر نوري آسيا-اروپا معروف به TAE و شبكه جاسك - فجيره متصل است .