رسانه‌هاي غربي معمولا بلافاصله به رفتارها و سخنان مقام معظم رهبري واكنش نشان مي‌دهند؛ اما اين‌بار با تاخير حدود 24 ساعت واكنش خود را بروز دادند كه از چند بعد قابل تحليل است.

به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛ چهارشنبه شب گذشته، پیامی مهم از مقام معظم رهبری توسط پايگاه اطلاع رسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آيت الله العظمی سيد علی خامنه‌ای و به نقل از ايشان در شبکه‌های اجتماعی و وب‌سايت‌ها منتشر شد كه مخاطب آن جوانان اروپایی و آمريكایی شمالی بودند.

پيش از اين، زماني كه مقام معظم رهبری اقدام به يك سخنراني مي‌كردند، رسانه‌های غربی به سرعت واكنش نشان داده و اخبار و اطلاعات مرتبط با ايشان را تحليل كرده و سريعا منتشر مي‌كردند تا از غافله خبري روز دنيا جا نمانند. اين رسانه‌ها با گذشت بيش از 15 ساعت از انتشار نامه سرگشاده و انگليسي مقام معظم رهبری همچنان در سكوت خبري ماندند و اين سكوت را تا ساعت‌ها بعد هم ادامه دادند. اما از آنجا كه مخاطب اصلي اين نامه جوانان آمريكاي شمالي و اروپايي بودند و نامه هم به زبان انگليسي بود، ادامه اجراي عمليات بايكوت خبري كار سختي مي‌نمود.

از سويي در ايران كارشناسان، خبرنگاران، دانشجويان و همه كساني كه به نوعي با شبکه‌های اجتماعی درگير بوده و با جوانان غربي حتي كوچكترين رابطه‌اي داشتند، اين نامه را در اسرع وقت در ميان دوستان اينترنتي‌شان به اشتراك گذاشتند و واكنش‌هاي عجيب آنان را نيز ديدند.

از سوي ديگر به دليل متن بسيار قوي اين نامه در زبان انگليسي، به سرعت در شبكه‌هاي اجتماعي دست به دست شد و رفت تا همه‌گير شود.

در همين حين، وقتي رسانه‌های غربی كه در اين نامه قويا متهم اصلي اسلام‌هراسي معرفي شده بودند با ديدن سرعت رشد ساعت به ساعت اين نامه در شبکه‌های اجتماعی دو راه را پيش پاي خود ديدند:

راه نخست اين بود كه همچنان به سكوت ابتدايي خود ادامه دهند و با حرف نزدن در مورد اين نامه بسيار مهم به انتشار بيشتر آن دامن نزنند. اما اين روش يك عيب بزرگ داشت و آن اين بود كه باعث مي‌شد پيام رهبر انقلاب ايران در شبكه‌هاي اجتماعي دست به دست شده و به شكلي دست نخورده و همانطور كه مقام معظم رهبري مي‌خواستند به دست مخاطب اصلي‌اش برسد. علاوه بر آن ديدن نامه‌ي بلندپايه‌ترين مقام يك كشور در صفحه شخصي خود حسي متفاوت و كنجكاوانه در انسان ايجاد مي‌كند.

اما راه دوم و راهي كه رسانه‌هاي غربي اقدام به انتخاب آن كردند و البته در ظاهر هم خردمندانه به نظر مي‌رسد اين بود كه ارتباط مستقيم كلامي ميان رهبر انقلاب ايران با جوانان اروپايي و آمريكاي شمالي را قطع كنند و خود را واسطه انتقال اين پيام به آنان معرفي كنند.

در اين حالت مخاطب غربي بدون اينكه بخواهد با دو مسئله روبرو شد:

نخست آنكه وقتي نامه رهبر انقلاب را كه توسط مثلا سي.ان.ان به دستش رسيده بود خواند دچار يك تناقض شد: نامه، رسانه‌هاي غربي را مقصر اصلي اسلام‌هراسي و باعث و باني بسته شدن چشم و گوش جوانان غربي معرفي كرده؛ در حالي كه همين رسانه غربي نامه را به دست مخاطب رسانده است.

دوم آنكه مخاطب غربي به عنوان انسان مدرن و رسانه‌زده عصر حاضر، عادت دارد كه عنايت ويژه به تيتر اخبار داشته باشد و اصلا فرصت عميق شدن در خبرها را ندارد. رسانه‌هاي غربي هم از همين نقطه ضعف سواستفاده كردند و خودشان نامه آقا را با تيتر دلخواه به دست آنان رساندند. اين باعث شد كه نامه رهبر انقلاب توسط رسانه‌هاي غربي تا حدي هرچند اندك از خلوص و ناب بودن ابتدايي خود خارج شود و با كمي نمك تغيير عاطفي در مخاطب در فضاي رسانه‌اي جهان منتشر شود.

در ادامه نگاهي مي‌اندازيم به تيترهاي انتخابي رسانه‌هاي غربي براي بيش‌نشر نامه رهبر معظم انقلاب به جوانان اروپا و آمريكای شمالی:


(آیت الله)خامنه‌اي به جوانان غرب: قرآن را بخوانيد، افسانه‌هاي ضد اسلامي را باطل كنيد


هاآرتص و ديگر رسانه‌هاي غربي، در تيترهاي خود هيچ اشاره‌اي به متهم بودن رسانه‌هاي غربي در بحث اسلام‌هراسي نمي‌كنند؛ در حالي كه بنيان نامه مقام معظم رهبري بر پايه همين مسئله بود.

آيت‌الله خامنه‌اي به جوانان غرب نامه نوشت


رهبر معظم ايران جوان را غرب را تحريك كرد تا درباره اسلام تحقيق كنند


رهبر معظم ايران نامه‌اي سرگشاده را درباره شالي ابدو و اسلام به جوانان غرب توئيت كرد

 

رهبر ايران جوانان غرب را تحريك كرد تا درباره اسلام ياد بگيرند


رهبر معظم ايران نامه‌اي سرگشاده به جوانان غرب نوشت

 

(آيت‌الله)خامنه‌اي ايران به جوانان غربي براي يادگيري اسلام اصرار كرد


آيت‌الله به جوانان غربي براي تحقيق در اسلام اصرار كرد

تيترهايي كه در بالا مي‌بينيد در ذهن مخاطب غربي در كنار دريافت‌هاي قبلي از اسلام و نفرت از ايران نشسته و در اصل، اين پيام را منتقل مي‌كند كه رهبر ايران به دنبال دعوت از ما براي تحقيق درباره همان دين خشن است. اخباري كه در بالا آمده هيچ اشاره‌اي به منابع اصيل اسلامي براي تحقيق درباره اسلام نكرده‌اند.

در اينكه نامه بسيار مهم مقام معظم رهبري بازتاب حقيقتا گسترده‌اي در ميان رسانه‌هاي جهان (اعم از جريان اصلي و آلترناتيو) داشته شكي نيست اما پرداختن به اين موضوع كه رسانه‌هاي غربي نسبت به نامه مقام معظم رهبري به جوانان غربي واكنش مثبت نشان داده‌اند و اين نامه بازتاب گسترده در غرب داشته بدون ذكر اين نكته بسيار مهم كه بسياري از اين رسانه‌ها به عنوان ابزار اساسي اسلام‌هراسي و ايران‌هراسي، به دنبال به بار نشاندن اهداف خود هستند، هرچند كه داراي محاسني هست اما اين سوال را در مخاطب ايجاد مي‌كند كه اگر اين رسانه‌ها اينقدر راحت چنين پيام دشمن‌شكني را در خروجي‌هاي خود منتشر مي‌كنند پس اصلا چرا مقام معظم رهبري چنين نامه‌اي را با رويكرد ضد «رسانه غربي» نوشته و منتشر كرده است؟

از سوي ديگر سخنان ايشان در ميان مردم ايران آنقدر فهم مي‌شود كه نيازي به ساده‌سازي اخبار داخلي كشور در اين زمنيه نباشد. اخبار منتشره از سوي رسانه‌هاي داخلي از صدا و سيما گرفته تا روزنامه‌ها نبايد به گونه‌اي باشد كه تصوري غيرواقعي را در اختيار مخاطب داخلي قرار دهد.

"Our President, analytical news site"

در همین زمینه بخوانید:

ـ بازخوردهای یک نامه/ بازتاب بین المللی پیام رهبر معظم انقلاب به جوانان غربی