دستاوردهای تعلیق شده کشور نه فقط به در زمینه صنعتی؛ بلکه به لحاظ ابزار چانه زنی در ادامه مذاکرات بوده است که متاسفانه به خاطر عقب نشینی های صورت گرفته از سوی تیم مذاکره کننده فعلی؛ در عمل غنی سازی 20% ایران طی کمتر از یک سال به زیر 5% محدود شده و بهتر است تا آقای ولایتی با توجه به واقعیات و اتفاقات بوجود آمده در این مدت، کمی دور از فضای شعار زدگی از «پایداری» و «مقاومت» در عرصه دیپلماسی سخن بگویند.

به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛دکتر علی اکبر ولایتی از مدافعان اصلی توافق ژنو، اخیرا طی گفتگویی ضمن اعلام حمایت مجدد از تیم مذاکره کننده هسته ای اعلام کرده است: «در نهایت برد با طرفی است که مقاومت می کند و پایداری نشان می دهد.»
 این اظهارات در حالی از سوی آقای ولایتی بیان می شود که وی پیش از این در چندین نوبت ضمن انتقاد از پایداری و مقاومت تیم سابق مذاکره کننده هسته ای کشورمان؛ با استناد به برخی اطلاعات ناقض و غلط؛ خواستار امیتاز دهی آنها در جریان مذاکرات هسته ای به 1+5 شده بود.
به عنوان مثال، در جریان سومین مناظره کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری در خرداد 92، ولایتی خطاب به جلیلی گفت:
«در آخرین دوری که در آلماتی آقای دکتر جلیلی داشت، آنها پیشنهادهایی به ایران کردند که بر اساس آن می شد کارها را مقداری جلو ببریم و آن پیشنهاد این بود که طرف مقابل 5+1 گفت غنی سازی 20 درصد را متوقف کنید و در کارهای فردو هم مقداری کندی ایجاد شود ... دیپلماسی بیانیه صادر کردن پشت تریبون نیست!»
ولایتی افزود: «آنها اعلام کردند این سه تحریم را بر می داریم و ما در پاسخ گفتیم که این کار را می کنیم، شما کل تحریم ها را بردارید،که به شهادت معاون وزیر امور خارجه (عراقچی) که در جلسه بوده است این مسائل را مطرح می کنم.»
اما جلیلی در پاسخ به اطلاعات غلط ولایتی، از پایداری و مقاومت تیم مذاکره کننده هسته ای وقت کشورمان در مذاکرات قزاقستان پرده برداشت و گفت: «اگر اطلاعات دیگرتان هم مثل اخبار سوم درباره آلماتی باشد، واویلا است! نوار گفت و گوهای آلماتی پیاده شده و خدمت آقا داده شده است. بگذارید به مردم بگویم که در آلماتی چه گذشت؟ در آلماتی آنها همین بحث را که ایشان می گوید می گفتند، ما بیاییم 20 درصد را در ازای دو تحریمی که "بعدا" می خواهد انجام بشود، بدهیم. دُر برابر آب نبات. بعد آنها وارد (غنی سازی) سه درصد شوند. همین روند خطاست که عده ای از دوستان شما زمانی همین بحث را دنبال می کردند.»
جلیلی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت:
«آنجا بحث شد که ما به آنها گفتیم ما حاضریم گام های متقابل برداریم. هر میزان که شما می آیید ما هم می‌آییم. اگر شما پنج کیلومتر، ما هم پنج کیلومتر. 25 کیلومتر و 100 کیلومتر هم همین طور.آنجا نماینده انگلیس گفت شما حاضرید همین الان این را انجام دهید؟ گفتم بله. گفتم شروع کنیم. من کاغذم را در آوردم. نماینده آمریکا به نماینده انگلیس گفت ساکت، چیزی نگو! ایشان متوقف شد که همه خندیدند. گفتم خب ادامه دهیم. شما می گویید 25 کیلومتر، خب 25 کیلومتر.»
وی خطاب به ولایتی تصریح کرد: «این چه حرفی است؟ چیزی که آنجا نماینده انگلیس گیر کرده و همه به او خندیدند و بعد نماینده آمریکا به او گفت این طور پیش نرو و به همین دلیل منطق محکم ما بود که آنها اعلام کردند که پس ما باید به مراکزمان برویم و مشورت کنیم و بعد از چند روز به شما بگوییم. چند روزشان شد 40 روز. بعد خانم اشتون آمد در استانبول این را مطرح کرد. بعد ما می آییم این را کاری که آنها در آن گیر کردند و نتوانستند در برابر منطق ما جوابی داشته باشند و اجازه خواستند که بروند در مراکز خود، امروز متاسفانه از سوی فردی مثل شما این طور بیان شود؟ کاری که نماینده انگلیس آنجا واقعا نتوانست این جواب را بدهد!»
در مجموع به نظر می رسد با توجه به عقب نشینی های پی در پی تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان طی یک سال اخیر و موج انتقاد نخبگان و توده های مردم به عملکرد دولت در بحث سیاست خارجی، مشخص نیست که آقای ولایتی دقیقا به چه منطور در شرایط فعلی از لزوم پایداری تیم مذاکره کننده هسته ای فعلی سخن می گوید؟ چرا که بسیاری از دستاوردهای هسته ای کشور بر اساس توافق اولیه ژنو در شرایط فعلی به حالت تعلیق در آمده و این اتفاق در شرایطی بوقعه پیوسسته که آقای ولایتی در همه این شرایط از روند مذاکرات و عملکرد تیم مذاکره کننده جدید، دفاع جدی به عمل آورده است.
همچنین باید توجه داشت که اهمیت دستاوردهای تعلیق شده کشور نه فقط به در زمینه صنعتی؛ بلکه به لحاظ ابزار چانه زنی در ادامه مذاکرات بوده است که متاسفانه به خاطر عقب نشینی های صورت گرفته از سوی تیم مذاکره کننده فعلی؛ در عمل غنی سازی 20% ایران طی کمتر از یک سال به زیر 5% محدود شده و بهتر است تا آقای ولایتی با توجه به واقعیات و اتفاقات بوجود آمده در این مدت، کمی دور از فضای شعار زدگی از «پایداری» و «مقاومت» در عرصه دیپلماسی سخن بگویند.

منبع : رجانیوز