محققان کنگره روز جمعه گفتند که مطالعات سری وزارت دفاع ایالات متحده کارايی سیستم دفاع ضد موشکی چند میلیارد دلاری را که برای اروپا برنامه ریزی شده است، زیر سوال می برد و معلوم نیست که اصولا آیا این سیستم قادر به محافظت از ایالات متحده در برابر موشک های ایران خواهد بود یا خیر!

طرح استقرار سپر دفاع موشکی آمریکا علیه ایران با نقایصی روبروست. استقرار سیستم دفاع موشکی در اروپا، به لحاظ فنی "غیر عملی" است، و راه حل دیگر هم می تواند به لحاظ دیپلماتیک، بسیار خطرناک باشد.

اين بخشي از مقاله "دزموند باتلر" است كه آسوشیتدپرس منتشر كرده و مي‌نويسد: محققان کنگره روز جمعه گفتند که مطالعات سری وزارت دفاع ایالات متحده کارايی سیستم دفاع ضد موشکی چند میلیارد دلاری را که برای اروپا برنامه ریزی شده است، زیر سوال می برد و معلوم نیست که اصولا آیا این سیستم قادر به محافظت از ایالات متحده در برابر موشک های ایران خواهد بود یا خیر!

مقامات نظامی معتقدند که با برنامه ریزی می توان این مشکلات را برطرف کرد و روند حرکت این پروژه رو به جلو است، اما راه حل پیشنهادی و مسیر حرکت می تواند بسیار مشکل باشد. یک راه حل به لحاظ فنی خام دستانه بوده و به همین دلیل رد می شود راه حل دیگر (يعني جابجایی موشک های رهگیری که برای لهستان و رومانی طراحی شده و اعزام آنها به دریای شمال) هم می تواند به لحاظ دیپلماتیک خطرناک باشد.

این مطالعات نتیجه‌ي آخرین بررسی ها در خصوص اجرای برنامه ای است که مشکلاتی جدی را برجسته می کند و از چندین جناح مختلف مورد انتقاد قرار گرفته است. جمهوری خواهان ادعا می کنند که این برنامه با عجله و در تلاش برای دلجویی از روسیه طراحی شده، چرا که روسیه با سیستم قبلی به شدت مخالف بود. اما روسیه این طرح را هم نمی پسندد، و بر این باور است که هدف از این طرح در واقع مقابله با موشک های این کشور است. مجموعه ای از گزارش های دولتی و علمی، همگی در مورد اینکه آیا اصولا این طرح آنگونه که پیش بینی شده عملی خواهد بود و کارايی لازم را خواهد داشت یا خیر تردید نشان داده اند.

در شرایطی که ارتش با کاهش بودجه عظیمی روبروست، این مطالعات می تواند بی درنگ کنگره را به این فکر بیاندازد که در مورد صرف میلیاردها دلار برای استقرار سیستمی که ممکن است اهداف اصلی خود را تامین نکند و اینکه اساسا چنین برنامه ای ارزش یک سرمایه گذاری اینچنینی را دارد یا خیر، تجدید نظر کند.

این مطالعات طبقه بندی شده توسط دفتر پاسخگویی دولت، (بازوی تحقیقاتی و محاسباتی غیرحزبی کنگره (GAO که در حال آماده سازی گزارش بوده و در جلسه ای توجیهی برای قانونگذاران مطرح شده است. خلاصه گزارش GAO مذکور قبل از طبقه بندی شدن به دست آسوشیتد پرس رسیده است.

مقامات نظامی با توجه به طبقه بندی بودن گزارش ها، درخواست های مکرر برای بحث در مورد مطالعات انجام شده و نتایج این گزارش را رد کرده اند، حتی با شرط ناشناس ماندن هم، فاش نکردند که آیا GAO نتایج تحقیقاتش را به درستی ارائه کرده یا خیر! اما خلاصه‌ي گزارشات GAO توسط چندتن از مقامات مختلف وزارت دفاع مرور شده و جرح و تعدیل هايی که مورد تقاضای آنها بود در آن لحاظ شد و هیچ نشانه ای از اعتراض آنها به نحوه‌ي توصیف این مطالعات دیده نشده است.

مقامات در گفتگو با اسوشیتدپرس تاکید کرده اند که سامانه‌ي موشکی رهگیر مورد بحث که برای حفاظت از ایالات متحده طراحی شده هنوز در مراحل اولیه است و توانایی های عملی آن روشن نیست. آنها گفته اند که ایالات متحده سابق بر این توسط سیستم های دفاع موشکی دیگری محافظت می شده و حتی اگر بازدارنده های مستقر در اروپا قادر به دفاع و حفاظت مستقیم از ایالات متحده نباشند، دستکم می توانند هم از متحدان اروپایی و نیروهای ایالات متحده مستقر در این قاره و هم از رادارهای ایالات متحده حفاظت کنند، رادارهايی که برای تمام برنامه های دفاع موشکی ایالات متحده حیاتی است.

از زمانی که جورج دبلیو بوش رئیس جمهور سابق آمریکا، به دنبال استقرار موشک های رهگیر دوربرد در مرکز اروپا برای جلوگیری از موشک های ایران بود، موضوع دفاع موشکی مسئله ای بحث انگیز بوده است. برخی دموکرات ها ضمن انتقاد از این طرح ها، می گویند که این موشک ها با عجله و بر اساس فن آوری اثبات نشده طراحی شده است. روسیه هم معتقد است که هدف این برنامه، مقابله با موشک های این کشور و تضعیف بازدارندگی هسته ای روسیه بوده است.

در حالی که ممکن است برای ایالات متحده منطقی به نظر برسد که در برابر موشک های روسی از خود دفاع کند اما این کار چندان ساده ای نیست. استقرار سیستم دفاع موشکی جدید با هدف روسیه می تواند تعادل بین قدرت های هسته ای را تضعیف کرده و موجب شود تا مسکو زرادخانه‌ی خود را تقویت کند و سامانه‌ي دفاعی خود را بنا کند. بعلاوه انجام این کار می تواند چشم انداز کاهش بیشتر سلاح های هسته ای را تضعیف کند چیزی که اولویت اصلی باراک اوباما، رئیس جمهور ایالات متحده در این ارتباط است و همچنین می تواند به همکاری های ایالات متحده و روسیه در خصوص سایر مسائل مهم بین المللی نیز صدمه بزند.

اوباما بلافاصله پس از به دست گرفتن قدرت در سال 2009، با این استدلال که موشک های دوربرد ایران سال هاست تهدیدی خاموش بوده است؛ بار دیگر روی این برنامه تمرکز کرد. اما برنامه های او به دنبال استقرار بازدارنده های کُندتری بود که بتواند موشک های میان برد ایران را هدف بگیرد. این سامانه‌ي موشکی بازدارنده قابلیت آن را دارد تا طی چهار مرحله به تدریج، به نقطه‌ي اوج خود برسد و ظرف یک دهه‌ي آینده به سیستم های دفاع موشکی جدیدی بپیوندد که برای حفاظت از اروپا و ایالات متحده طراحی و مستقر می شود.

این برنامه با امضای موافقت نامه های استقرار در لهستان، رومانی و ترکیه، و همچنین با پشتیبانی ناتو در اروپا شتاب گرفت. روسیه، اما برغم استقبال اولیه از این طرح، اکنون که این بازدارنده ها در مرحله نهایی است، به شدت با آن مخالف است. روسیه از این وحشت دارد که این موشک های رهگیر و بازدارنده بتواند موشک های بین قاره ای این کشور را که به سمت ایالات متحده آمریکا پرتاب می شود، ردیابی و خنثی کند.

اکنون مرحله‌ي چهارم این طرح موضوع بحث و گفتگوهاست. محققان GAO گفتند که گزارش های طبقه بندی شده آژانس دفاع موشکی به این نتیجه رسیده که رومانی مکان ضعیفی برای استقرار رهگیری است که قرار است از ایالات متحده محافظت کند. این گزارش حاکی‌ست که سایت لهستانی تنها در صورتی کار می کند که موشک های ایران در مرحله‌ی اولیه پرواز باشد و همزمان ایالات متحده قابلیت راه اندازی رهگیر ها را توسعه دهد.

اما به گفته‌ي یک مقام ارشد وزارت دفاع، دولت این توانایی را دنبال نمی کند زیرا معتقد است این کار عملی و امکان پذیر نیست.

ارتش استقرار سامانه‌ي ضد موشکی در کشتی ها را مد نظر دارد، اما نیروی دریایی نگرانی های امنیتی خاصی داردکه هنوز حل و فصل نشده است. پیشنهاد تلاش برای رهگیری از طریق کشتی ها در دریای شمال به احتمال زیاد تشدید تنش با روسیه را به همراه خواهد داشت. این سیستم می تواند در مسیر کاربرد برخی از موشک های قاره پیمای روسیه قرار گیرد، و همین امر موجب تقویت بیشتر این باور در روسیه شود که، سیستم دفاع موشکی امریکا بیشتر از اینکه ایران را هدف قرار دهد، با هدف جلوگیری از برنامه های موشکی روسیه طراحی و مستقر شده است.

محققان GAO همچنین به دولت خرده گرفته اند که چرا دست به مطالعاتی نزده که بتواند مشکلات را زودتر از این نشان دهد. گزارشات GAO و نهادهای علمی خطاب به دولت، حاکی از نگرانی های دیگری نیز در مورد سپر دفاع موشکی بوده است؛ از جمله مشکلات تولید، بالا رفتن هزینه ها و همچنین مشکلات رادارها و حسگرهایی که نمی تواند تمایز بین کلاهک ها و اشیای دیگر را تشخیص دهد.

گزارش آکادمی ملی علوم توصیه می کند که دولت مرحله‌ی چهارم این سیستم را لغو و برنامه‌ي استقرار سامانه‌ي ضد موشکی را به سواحل شرقی منتقل كند.

مطالعه GAO به درخواست نماینده جمهوری خواه، مایکل ترنر انجام شده، که تا همین اواخر رهبری هیات ناظر بر سیستم دفاع موشکی را بر عهده داشت. او گفت که نگران آن است که این "سیستم رهگیر موشکی در حال توسعه"، در امر حفاظت از ایالات متحده ناکارآمد و بی فایده باشد.

او گفت: این گزارش بواقع آنچه که من همواره گفته ام را تایید می کند: «این پیشنهاد رئیس جمهور، عجولانه بود.»