در کنار ماجرای سعدآباد، نزدیکی مناسبات او و حسن روحانی در خاطرات جک استراو تاحدودی شرح داده شده است. با این حال اما مهم‌ترین خبری که در آستانه ورود استراو به ایران منتشر شد؛ عدم موافقت علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی برای اختصاص وقت ملاقات به او بود.

روزنامه‌های کشور، در لابه‌لای اخبار و مطالب تولیدی خود، به نکات، اخبار و مفاهیمی اشاره می‌کنند که انتخاب و بازنشر آنها می‌تواند مورد علاقه مخاطبان یک رسانه باشد. آنچه در ادامه می‌خوانید گزیده‌ای از مطالب امروز روزنامه‌های کشور است.

***

یک بام و دو هوا - درباره متهمان تخلفات اقتصادی
به گزارش کیهان،در حالی که طی روزهای گذشته و پس از انتشار خبر دستگیری بابک زنجانی، بسیاری از چهره‌ها و رسانه‌های حامی دولت جدید تلاش کردند تا ضمن مرزبندی با نامبرده، وی را  منتسب به رقیب سیاسی خود جلوه دهند، برخی از مدیران نفتی دولت یازدهم فشارهای خود برای آزادی بابک زنجانی را آغاز کرده‌اند.به گزارش رجانیوز، تیتر اول و تحلیل‌های بسیاری از روزنامه‌های اصلاح‌طلب طی روزهای گذشته به ماجرای دستگیری بابک زنجانی اختصاص داشته است، این رسانه‌ها در فرار به جلو در پی انتساب فساد اقتصادی بابک زنجانی به رقبای سیاسی خود بوده‌اند و حتی در آخرین نمونه نیز اکبر ترکان (مدیرعامل سابق شرکت پتروپارس) که عملکرد جنجالی‌اش طی چند ماه گذشته در مناطق آزاد، مورد انتقاد جدی هواداران دولت قرار گرفته، از لزوم پیدا کردن «پشت پرده‌های بابک زنجانی» سخن گفته است.

با این حال اما ظاهراً در پس ‌پرده اتفاقاتی متفاوت با این خط خبری در جریان است چنانکه طی روزهای گذشته برخی از مدیران دولت که در سمت‌های مشاوره و نظارتی در حیطه نفت مشغول به کار هستند فشارهای خود برای آزادی بابک زنجانی را آغاز کرده‌اند.«س.ر.ع» و «ن.ب» از مدیران دولت یازدهم هستند که در روزهای گذشته سعی کرده‌اند با فشار بر دستگاه قضایی برای آزادی بابک زنجانی، مانع انتشار اطلاعات و اسناد احتمالی شوند که در نهایت منجر به افشای روابط و پشت پرده ارتباطات زنجانی و برخی از مدیران تکنوکرات در دولت‌های سازندگی و اصلاحات می‌گردد.بابک زنجانی می‌گوید سرمایه‌دار شدن خود را در دهه پیش با توزیع روزانه 17 میلیون دلار در بازار و دریافت 17 میلیون تومان کارمزد و خرید یک ساختمان در خیابان میرداماد آغاز کرده است.


دیدار هيأت انگليسي با روحاني در دستور کار نیست
روزنامه ایران نوشت: خبر اول اين كه هيأت پارلماني انگليس به همراه جك استراو وزير خارجه پيشين اين كشور به ايران وارد شد. برنامه‌ريزي‌هايي براي ملاقات‌هاي آن‌ها با مقامات كشورمان صورت گرفته اما هيچ برنامه‌اي براي ديدار آن‌ها با رئيس جمهوري تعيين نشده است. منصوري آراني رئيس گروه دوستي ايران و انگليس كه ميزبان هيأت انگليسي است به خبرنگار ما گفت كه جك استراو تمايل دارد با آقاي روحاني ديدار كند كما اين‌كه هر هيأت ديگري كه به كشور ما مي‌آيند، علاقه‌مند هستند با رئيس جمهور ديدار كنند، اما همان‌طور كه آن‌ها مقدمات ديدار هيأت ايراني با نخست‌وزير انگليس را فراهم نكردند، قاعدتاً نبايد انتظاري در همين سطح از ايران داشته باشند.


 جنگ سرد در خاورمیانه
 
روزنامه آرمان روابط عمومی نوشت:موضع آقای پوتین در قبال عربستان را نمی‌توان صرفا یک موضع سیاسی در نظر گرفت. این موضع در واقع هشداری بود به نقش رو به فزونی عربستان در افزایش ناامنی در منطقه. در واقع از سال 1970 میلادی دستگاه‌های اطلاعاتی عربستان با کمک بعضی دستگاه‌های اطلاعاتی غربی مثل آمریکا و انگلیس اقدام به شکل دادن برخی گروه‌های تروریستی در منطقه کردند که غرب از این گروه‌ها استفاده چند گانه کرد. تخریب چهره اسلام سیاسی و ترور مخالفان سیاسی آنها در منطقه از اهداف تربیت این نیروها در منطقه بود. اما شکل گیری دولت طالبان در سال 1373 هجری شمسی تشکیل این گروه‌ها را با چالش جدی مواجه کرد. حادثه 11سپتامبر در آمریکا و افشای پراکندگی 100هزار نفر از افراد آموزش‌دیده در مدارس مرزی افغانستان و پاکستان در کشورهای غربی و منطقه، تهدید جدیدی را برای کشورهای جهان به وجود آورد. تروریست‌هایی که در کشورهای مختلف مثل سوریه و عراق و افغانستان و یمن به دنبال دستیابی به یک منطقه امن هستند با تحولات جدید چالش‌های جدیدی را برای عربستان ایجاد کرده‌اند. اتفاقات اخیر در منطقه و موج بیداری اسلامی که بر خلاف انتظارات و توقعات عربستان رخ داده این کشور را در موقعیتی جدید قرار داده است.


چند حرکت خوب کردم ولی نتیجه‌ای عاید نشد
یک دلال رابطه با آمریکا می‌گوید پیگیر راه‌اندازی کنسولگری برای آمریکا در کیش بوده که ناکام مانده است.
براساس گزارش روزنامه کیهان،روزنامه زنجیره‌ای اعتماد مصاحبه‌ای را با هوشنگ امیراحمدی منتشر کرده که می‌گوید مربوط به مهر ماه گذشته است. امیر احمدی در آن مصاحبه گفته است: ]در زمینه رابطه با آمریکا[ احمدی‌نژاد بیش از همه رؤسای جمهور ایران سدشکنی کرد. هیچ کدام نتوانسته بودند اقدام‌هایی که او کرد را انجام دهند. مثلاً به رئیس جمهوری آمریکا نامه بنویسند یا به او برای انتخاب شدن تبریک بگویند. از این دست اقدامات را احمدی‌نژاد زیاد انجام داد. متأسفانه احمدی‌نژاد در این زمینه برای خودش مشکل ایجاد کرد. حرف‌هایی زد که راه‌ها را به روی خودش بست. مثل جریان هلوکاست و این بحث که اسرائیل را باید از روی نقشه جهان محو کنیم و غیره. البته مشکل احمدی‌نژاد فقط اسرائیل نبود. ایشان آدم رادیکال یا انقلابی‌ای بود و اعتقاد داشت که باید ابتدا قدرت ایران را به سطح بالا رساند و بعد با قدرت با آمریکا مذاکره کرد. به همین دلیل هم به غنی‌سازی 20 درصدی روی آورد و به صنایع نظامی توجه خاص کرد. او نه تنها کار را بهتر نکرد بلکه خراب‌تر کرد.


عربستان متهم انفجارها؛ از مسكو تا دمشق
مقامات سوريه رسما نسبت به عواقب حمايت عربستان از تروريسم دولتي هشدار دادند. به گزارش روزنامه تهران امروز،در شرايطي كه ولاديمير پوتين رئيس‌جمهور روسیه به دولت عربستان درباره حمايت از تروريسم دولتي هشدار داده است، مقامات سوريه هم اعلام كرده‌اند كه عربستان در انفجارهاي اخير از مسكو و بيروت و بغداد تا دمشق دست داشته‌ است. چنين اتهامي در شرايطي به عربستان وارد شده است كه تلاش‌هاي جهاني براي برگزاري صلح در سوريه موسوم به «ژنو 2» در جريان است. قرار است قدرت‌هاي جهاني مانند آمريكا و روسيه و برخي كشورهاي اروپايي و چند كشور عربي مانند عربستان هم در اين كنفرانس شركت كنند. دبير كل سازمان ملل و كشورهايي مانند روسيه و سوريه موافق حضور ايران در اين كنفرانس هستند ليكن آمريكا به‌شدت مخالف دعوت از ايران است لذا به احتمال زياد اين كنفرانس بدون حضور ايران برگزار خواهد شد. البته آمريكايي‌ها اعلام كرده‌اند ايران مي‌تواند در حاشيه كنفرانس ژنو 2 حضور پيدا كند ليكن محمدجواد ظريف، وزير خارجه و مرضيه افخم، سخنگوي وزارت خارجه به‌شدت با اين پيشنهاد مخالفت كرده و گفته‌اند كه ايران هيچ پيش‌شرطي را براي شركت در ژنو 2 نمي‌پذيرد و هر نوع پيشنهادي كه عزت ايران را در بر نداشته باشد، قابل توجه نمي‌داند.


ورود پرماجرای هیات پارلمانی انگلستان به تهران
تهران امروز نوشت:هيات پارلماني انگليس به رياست جك استراو در حالي روز گذشته در صدر هياتي چهار نفره وارد تهران شدند كه حساسيت‌ها نسبت به اين سفر بسيار بالا بود. از سخنان هشدارآميز برخي نمايندگان مجلس درباره سفر هيات انگليسي به تهران تا اظهارنظر برخي فعالان سياسي از حواشي اين سفر بود. با اين حال استراو وارد تهران شد و ديروز در ديدارهايي كه با مقامات ايراني داشت ضمن تاكيد بر توسعه روابط لندن-انگليس خواستار لغو فوري تحريم‌هاي ايران شد. «نورمن لامونت» وزير پيشين دارايي و عضو مجلس اعيان از حزب حاكم محافظه‌كار و «جرمي كوربين» و «بن والاس» اعضاي مجلس عوام از حزب كارگر و حزب محافظه‌كار در اين سفر استراو را همراهي مي‌كنند.

استراو نماينده مجلس عوام و رئيس گروه دوستي پارلماني انگليس- ايران صبح ديروز در ديداري كه با رئيس و اعضاي اتاق بازرگاني ايران داشت،‌با تاكيد بر خواسته انگليس بر لغو تحريم‌ها گفت: «به‌دنبال آن هستيم كه تحريم‌ها عليه ايران هر چه زودتر لغو شوند» وي در عين حال افزود: «اين موضوع در يك فرايند چند جانبه و انجام مذاكرات اتفاق خواهد افتاد.» استراو وعده داد گروه دوستي پارلماني انگليس- ايران كه وي رياست آن را بر عهده دارد تلاش خود را براي حل مشكل ويزا و نيز بازگشايي مجدد سفارت انگليس در ايران به كار بگيرد. همچنين «نورمن لامونت»، رئيس اتاق انگليس و ايران نيز بر لزوم حذف تحريم‌هاي بانكي براي برقراري روابط تجاري تاكيد كرد و گفت: «در توافقنامه ژنو در رابطه با بيمه حمل‌و‌نقل، كشتيراني صحبت شد كه اميدوارم با اجراي هر چه سريع‌تر آن مسير روابط تجاري نسبت به دو الي سه سال گذشته بازتر شود.» رئيس اتاق مشترك انگليس و ايران ادامه داد: «وزير نفت ايران از دو شركت انگليسي دعوت به همكاري كرده است كه از اهميت بالايي برخوردار است. از طرف ديگر دو شركت دارويي انگليسي براي حضور در بازار ايران ابراز تمايل كرده‌اند كه بسيار اميدواركننده است. از سوي ديگر شركت‌هاي خودرو انگليسي علاقه فراواني براي تامين قطعات موردنياز صنعت خودرو در ايران دارند


پی‌آمد تحریم برای تحریم‌کنندگان
روزنامه کیهان طی یادداشتی به بررسی پی‌آمد تحریم برای تحریم‌کنندگان پرداخت و نوشتتحریم‌ها اثر سوء دیگری نیز برای اقتصاد کشورهای تحریم‌کننده به همراه داشته است. شرکت‌های مشهور آمریکایی از حضور در بازار ایران و در کنار رقبای بین‌المللی خود محروم بوده‌اند. آینده برخی شرکت‌های اروپایی نیز در ایران به سبب پیروی از سیاست‌های مزبور در معرض ابهام قرار گرفته است که از جمله می‌توان به موقعیت شرکت فرانسوی پژو در صنعت خودروسازی اشاره کرد.

ایران کشوری بزرگ با پتانسیل‌های اقتصادی پرجاذبه است، نمی‌توان با دستورالعمل سیاسی، ملاحظات اقتصادی را از بین برد ولی می‌توان محیط را آلوده و غیراستاندارد کرد و عده‌ای از کشورها را با مشکلات ناشی از آن دست به گریبان نمود.

اما در مورد خود ایران که هدف بوده است، گرچه تحریم‌ها دارای آثار منفی بوده است، ولی در کنار آن زمینه برای پیشرفت‌های قابل توجه علمی و فن‌آوری، صنعت و خودباوری این کشور فراهم شده است. این در حالی است که به این نسبت‌، عایدی کشورهای تحریم‌کننده قابل اعتنا نبوده است و علاوه بر این، به هم ریختگی نظام تجارت بین‌الملل و مشکلاتی ناشی از آلودگی محیط اقتصادی نیز برای همگان به ارمغان آورده شده است.


لاریجانی به استراو وقت ملاقات نداد
روزنامه تهران امروز نوشتجک استراو به ایران آمد. او در راس گروه دوستی پارلمانی انگلیس و ایران وارد تهران شد. او به محض ورود به تهران گفت تلاش می‌کند روابط انگلیس و ایران بهبود یابد. استراو که در ایران به خنده‌هایش در سعدآباد شناخته می‌شود؛ درحالی پای به ایران گذاشته که اکنون حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران است. در کنار ماجرای سعدآباد، نزدیکی مناسبات او و حسن روحانی در خاطرات استراو تاحدودی شرح داده شده است. با این حال اما مهم‌ترین خبری که در آستانه ورود استراو به ایران منتشر شد؛ عدم موافقت علی لاریجانی، رئیس مجلس برای اختصاص وقت ملاقات به او بود. جک استراو که در قامت رئیس گروه پارلمانی دوستی ایران و انگلیس به دعوت همتای ایرانی خود به تهران سفر کرده است، در این سفر صرفا با رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، وزیر امور خارجه و احیانا کمال خرازی وزیر اسبق امور خارجه کشورمان دیدار خواهد کرد. البته بنا بر بیانیه‌ای که دفتر جک استراو منتشر کرده است وزیر خارجه پیشین انگلیس تا روز جمعه در تهران اقامت خواهد داشت.

 آیا نظام تحریم‌ها با توافق ژنو درهم می‌شکند؟
به گزارش وطن امروز، آیا توافقنامه ژنو در عمل منجر به ترک برداشتن سازمان تحریم‌ها شده است؟ اکنون شرکت‌ها و برندهای بین‌المللی به بهانه این توافقنامه فضا را برای سرمایه‌گذاری در ایران فراهم دیده‌اند؟ هفته‌نامه آلمانی اشپیگل چند روز پیش تحلیلی راجع به تحریم‌های ایران و توافق ژنو منتشر کرده و در آن به نقل از دانیل برنبک، رئیس اتاق بازرگانی ایران و آلمان بیان کرد که بعد از قطعی شدن توافق ژنو در دسامبر سال گذشته میلادی، سیل شرکت‌ها و افراد و متخصصان اقتصادی کشورهای اروپایی به سمت ایران سرازیر شده و از این پس نیز بیشتر سرازیر خواهند شد. برنبک در این تحلیل این فرصت را فرصت تاریخی قرن برای ایران و همچنین کشورهای اروپایی و آمریکایی خوانده و به سبک حامیان دولت در ایران بیان کرده بود که ایران باید از فرصت‌های پیش آمده به دلیل توافق ژنو نهایت استفاده را ببرد. به گزارش «وطن‌امروز»، در تحلیل برنبک لیست بلندبالایی از شرکت‌ها و اصنافی که قصد دارند هرچه سریع‌تر به ایران بیایند و درباره قراردادهای اقتصادی متقابل صحبت کنند، دیده می‌شد اما یکی از رسانه‌های آمریکایی در این باره معتقد است این تحلیل ساده‌انگارانه‌ترین تحلیلی است که می‌توان از این مساله داشت و ایران هیچگاه حتی بعد از توافق اولیه در مذاکرات کارشناسی ژنو نیز نمی‌تواند به بهشت سرمایه‌گذاران اروپایی تبدیل شود چرا که این معامله، همانطور که طرفین بارها و بارها اعلام کرده‌اند، توافقی کوتاه‌مدت است که می‌تواند به‌راحتی هر چه تمام‌تر از بین برود.