تمام زیرساخت هسته ای ایران دست نخورده باقی مانده و تنها برای مدت زمان حدودا 10 ساله توافق دستخوش تعلیق یا طراحی مجدد می شوند.

به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛ روزنامه "واشنگتن پست" (WashingtonPost) در تحلیلی با عنوان "توافق ایران: کالبدشکافی یک فاجعه" نسبت به عقب نشینی های مکرر آمریکا در توافق هسته ای و خطر آنچه توسعه جاه طلبی های ایران نامیده، هشدار داد.
پایگاه اینترنتی روزنامه آمریکایی واشنگتن پست می نویسد: «همین یک سال و نیم پیش بود که باراک اوباما در سخنانش، از بین رفتن تأسیسات هسته ای ایران را به عنوان چشم انداز خود اعلام کرد.
وی گفته بود تأسیسات به شدت محافظت شده فردو، رآکتور آب سنگین تولید پلوتونیوم و سانتریفیوژهای پیشرفته این کشور هیچ یک برای برنامه هسته ای غیرنظامی ضروری نیستند.»
واشنگتن پست با اشاره به مذاکرات لوزان و تفاهم ایجاد شده و اظهارات گذشته مقامات آمریکایی افزود: «بر اساس توافقی که اوباما اکنون به دنبال آن است، قرار نیست حتی یک مورد از فهرست بلندبالای تاسیسات هسته ای ایران حذف شود. درواقع، تمام زیرساخت هسته ای ایران دست نخورده باقی مانده و تنها برای مدت زمان حدودا 10 ساله توافق دستخوش تعلیق یا طراحی مجدد می شوند. بنابراین سانتریفیوژهای فردو کماکان خواهند چرخید و تنها در عوض اورانیوم، اکنون با زنون، روی و ژرمانیوم تغذیه می شوند.
اما این به آن معنی است که این همه، در هر لحظه برای تبدیل از محافظت شده ترین تأسیسات تولید ایزوتوپ دارویی جهان به یک کارخانه بمب سازی در هر لحظه آمادگی کامل دارند.»
بر اساس این گزارش، «اوباما تصریح کرده به محض پایان مدت توافق، مدت زمان مورد نیاز ایران برای ساخت بمب هسته ای "تقریباً نزدیک به صفر" خواهد بود، یعنی قادر خواهد بود به محض اراده و بدون هیچ معطلی دست به تولید سلاح های هسته ای بزند.
حتی با این همه، موضوع امکان تقلب همچنان پابرجاست، که به قول اوباما جای نگرانی نیست. "بازرسی های بی سابقه" و "بازگشت سریع تحریم ها" ضمانت اجرایی تعهدات ایران هستند.»
این روزنامه آمریکایی تاکید می کند که "وعده های بازرسی چیزی بیش از یک لطیفه مضحک نیست" و می نویسد: «ما حتی ایرانی ها را ملزم به تعهد کنونی خود بر پاک کردن حساب گذشته فعالیت های هسته ای با آژانس نکرده ایم. آژانس بین المللی انرژی اتمی ایران را به عدم همکاری در 11 مورد از 12 مورد مدنظر خود محکوم کرده است.»
واشنگتن پست با استناد به اظهارات "دیوید آلبرایت" متخصص باتجربه هسته ای می نویسد: «این مسئله در آینده راستی‌آزمایی را غیرممکن می کند. بدون وجود یک مبنای اولیه برای سنجش، تشخیص موارد غیرقانونی اضافه یا تغییر در تأسیسات چگونه ممکن است؟ و از آن بدتر، به تنها نظام راستی‌آزمایی عملی - بازبینی های سرزده و بدون اعلام قبلی با اطلاع ایران یا بدون آن - هیچ اشاره ای نشده است.
در بیانیه مشترک ایران و اروپا تنها سخن از "دسترسی بهبودیافته از طریق روندهای مورد توافق" به میان آمده است که ابداً متبادرکننده معنای بازرسی های هروقت و هرجا نیست. رهبر عالی ایران نیز هر گونه "اقدامات نظارتی غیرعادی" را از اساس رد کرده است.»
این روزنامه در ادامه مدعی می شود که: «10 سال است که آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه بازدید از تأسیسات تسلیحاتی پارچین را پیدا نکرده است و افشای مجتمع عظیم فردو نیز نه به وسیله آژانس که توسط معارضین ایران صورت گرفت.
با این وجود حتی اگر تخلفی پیدا شود چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اول از همه باید به وسیله آژانس تأیید شود. آژانس بعد از آن به سازمان ملل گزارش می کند. ایران اجازه به چالش کشیدن گزارش آژانس را دارد که بعد از بحث و بررسی باید به داوری گذاشته شود. بعد از آن احتمالاً به شورای امنیت خواهد رفت جایی که چین، روسیه و کشورهای متفرقه مخالف غرب در نقش وکلای ایران عمل خواهند کرد. همه این مراحل ماه ها به طول خواهد انجامید، و حتی پس از طی همه این گام ها، هیچ ضمانتی وجود ندارد چین و روسیه نتیجه نهایی را تأیید کنند.»
نویسنده در ادامه با اشاره به موضوع "بازگشت فوری تحریمها" در صحبت های رئیس جمهور آمریکا در توضیح این مطلب آورده است: «اما درباره تحریم های بازگشت‌پذیر. این موضوع به همان اندازه مسئله اول، فوق العاده غیرقابل‌هضم است. در لحظه ای که تحریم ها برداشته شوند هیچ راهی برای تحمیل دوباره آن ها نیست. یک دهه طول کشید تا چین، روسیه و اتحادیه اروپا را در زیرساخت تحریم های فعلی جا کنیم. تحریم ها به محض رفتن قابل برگشت نیستند. هیچ کس حاضر به بیرون کشیدن شرکت خود از ایران روبه پیشرفت بعد از تحریم ها نخواهد بود.»
وی همچنین در تأیید نظرات هنری کیسینجر می نویسد: «ما هر لحظه از مسیر خود به عقب رانده میشویم و این ایالات متحده است که منزوی خواهد شد، نه ایران.»
نویسنده این مقاله همچنین با رد ادعای اوباما مبنی بر عقب نشینی ایران از "بلندپروازی های منطقه ای و ایدئولوژیک" با خروج ایران از انزوا، این ادعا را خلاف عقل و منطق دانسته و دلیلی برای کرنش ایران درصورت قدرت گرفتن این کشور نمی بیند. وی درعوض، ایران را در چنین شرایطی به افزایش میل توقف‌ناپذیرش برای سلطه بر منطقه متهم می کند.
وی همچنین ادعای اوباما مبنی بر جلوگیری از مسابقه تسلیحاتی در منطقه از جانب مصر، ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس به موجب این توافق را رد می کند و مدعی می شود: «توافق برآمده از توافقات حاضر مسیر ایران را برای رسیدن به بمب آن چنان صاف می کند که سعودی ها از هم اکنون خود را بخاطر چنین توافقی وادار به هسته ای شدن می بینند.»
واشنگتن پست با رد ادعاهای رئیس جمهور آمریکا می نویسد: «با جلوگیری از اشاعه سلاح شروع می کنید؛ اما آن را کلید می زنید. برای جلوگیری از توانایی هسته ای ایران جلو می آیید و به آن مشروعیت می بخشید. هدف شما محدودکردن تهدیدکننده یک به یک متحدین ما در خاورمیانه است و اما با این توافق ایران را به اقتدار اقتصادی و نظامی در منطقه می رسانید.»
این روزنامه در پایان افزوده است: «رئیس جمهور می پرسد چه گزینه دیگری وجود دارد؟ او مرتباً خود جواب خود را داده است: توافق نکردن بهتر از توافق بد است.»(+)

"Our President, analytical news site"