وزیر نفت با بیان اینکه صدور نفت بعضی کشورهای اروپایی را حتما قطع خواهیم کرد و درباره بقیه نیز در آینده تصمیم خواهیم گرفت، گفت: حتی اگر نتوانیم یک بشکه نفت بفروشیم به هیچ کشوری به دلیل تبلیغات و فشار سیاسی باج نمی‌دهیم و از موضع به حق خود کوتاه نمی‌آییم.

رستم قاسمی در نشست خبری در جمع خبرنگاران با بیان اینکه اوپک یک سازمان اقتصادی است و معمولا از چالش‌های سیاسی به دور بوده است، گفت: به همین دلیل روابط ایران با اعضا و سازمان اوپک همواره مطلوب بوده است و اخیرا نیز با توجه به ریاست عراق بر اوپک از وزیر نفت این کشور خواسته‌ایم تا اعضای اوپک بر اساس تشریک مساعی و روابط بین اعضا حق اعضا را در مبادلات و تجارت نفت رعایت کنند.

وی افزود: بازار نفت یک تجارت است و بازار متعادلی است و تصور نمی‌کنیم اعضای اوپک بخواهند حق دیگر اعضا را از بین ببرند و امیدواریم عربستان هم به این مسئله تمکین کند.

وزیر نفت تصریح کرد: غربی‌ها به خصوص آمریکا بعد از ۳۳ سال نتوانستند خود را با رفتار ایران تنظیم کنند و همواره در این توهم به سر می‌برند که با فشار بر ایران، ایران را تسلیم خواهند کرد اما ایران همواره از خواسته بر حق خود کوتاهی و عقب‌نشینی نخواهد کرد؛ این خواسته ما نیز حق استقلال، آزادی و رشد فناوری است.

وی تأکید کرد: امیدواریم بعد از سالها به جای فشار بیشتر تعامل بیشتری برقرار کنند چون قطعا ما کوتاه نخواهیم آمد.

قاسمی اظهار داشت: اروپایی‌ها متأسفانه تسلیم خواسته آمریکایی شده‌اند اما امیدواریم در زمان باقی مانده تجدید نظر کنند چرا که قطعا مردم اروپا بهای زیادی از این بابت پرداخت خواهند کرد.

وی در پاسخ به پرسشی درباره قطع صدور نفت به پالایشگاه‌های بدهکار اروپایی گفت: کشورهای اروپایی بدهی نفتی زیادی به ایران ندارند و ما نیز اعلام کرده‌ایم کشورهایی که قصد دارند ۶ماه آینده واردات خود را از ایران قطع کنند همین امروز این کار را انجام دهند و ما هم مشکلی برای یافتن بازار نخواهیم داشت.

*قطعا صادرات نفت به بعضی کشورهای اروپایی را قطع خواهیم کرد

وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه بین مجلس و دولت اختلافی درباره تحریم نفت وجود ندارد، گفت: هفته پیش اعلام کردیم نفت بعضی کشورهای اروپایی را قطع خواهیم کرد و حتما نیز چنین خواهیم کرد و زمان آن را نیز اعلام می‌کنیم.

وی اضافه کرد: بعضی اروپایی‌ها بابت قراردادهای بلندمدت توسعه میادین باید از ایران نفت ببرند اما اگر آنها نیز نخواهند ما مشکلی برای قطع صادرات نفت به آنها نخواهیم داشت.

قاسمی در پاسخ به پرسشی درباره موضع ایران در خصوص بستن تنگه هرمز یا بازرسی از نفتکش‌ها اظهار داشت: ایران به دنبال تشنج در منطقه نیست اما تنگه هرمز یک موضوع سیاسی است و ما در وزارت نفت فعالیت اقتصادی انجام می‌دهیم.

وی با بیان اینکه دوران امروز با دوران سخت جنگ بسیار متفاوت است، تصریح کرد: امروز ما ابزار مناسب و دوستان خوبی در جهان داریم و در عین حال مشکلی در تولید و فروش نفت نداریم اما سیاست ما کاهش وابستگی به نفت است و امیدواریم با تولید کمتر نفت اقتصاد کشور را بهتر اداره کنیم.

وزیر نفت اظهار داشت: ما ۱۸ درصد از کل نفت ایران را به اروپا می‌فروشیم و برای بیش از این مقدار مشتری آماده داریم که به دلیل نداشتن نفت کافی به آنها برای ۶ ماه آینده قول می‌دهیم.

وی اضافه کرد: هم مردم دنیا و هم بسیاری از کشورهای دنیا با ایران دوست هستند و ما امروز نفت ذخیره‌ شده‌ای در دریا یا انبارها نداریم.

قاسمی با تأکید مجدد بر اینکه صدور نفت بعضی کشورهای اروپایی را حتما قطع خواهیم کرد و درباره بقیه نیز در آینده تصمیم خواهیم گرفت، گفت: اوپک یک اساسنامه اجباری ندارد و اساسنامه آن توصیه‌ای است تا اعضا منافع یکدیگر را حفظ کنند و ما نیز از اوپک خواسته‌ایم منافع ما به عنوان یکی از اعضای مهم را حفظ کنند و امیدواریم عربستان این مسئله را مد نظر داشته باشد.

وی در ادامه تصریح کرد: خلیج فارس یک گلوگاه مهم و استراتژیک دنیا است و بخش مهمی از انرژی دنیا از آن عبور می‌کند که برای بخش قابل توجهی از این میزان هیچ جایگزینی به جز تنگه هرمز وجود ندارد.

*بانک مرکزی با افزایش سود اوراق مشارکت نفتی سالهای قبل موافقت کرد

وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه بانک مرکزی با افزایش سود اوراق مشارکت نفتی سالهای قبل موافقت کرده است، گفت:تلاش کردیم در قانون بودجه ۹۱ مشکلات قانون راه‌اندازی بورس نفت را با ارائه پیشنهادهایی برطرف کنیم.

وی به کشف گاز در یکی از ۶ بلوک اکتشافی دریای خزر اشاره کرد و گفت: ما میادین نفتی جدید دیگری را نیز کشف کرده‌ایم اما چون آمار آن قطعی نشده آن را اعلام نکرده‌ایم که در یک ماه آینده میزان ذخایر اکتشافی دقیق مشخص و به اوپک اعلام خواهد شد که افزایش قابل توجهی را در کل ذخایر نفتی ایران موجب می‌شود.

وی در پاسخ به پرسشی درباره قصد ایران برای پیشنهاد کاندیدایی برای برعهده گرفتن دبیر کلی اوپک گفت: هنوز زمان زیادی تا انتخاب دبیر کل جدید اوپک باقی مانده است و ما به موقع درباره دبیرکلی اوپک برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری خواهیم کرد.

وزیر نفت در ادامه با تأکید بر اینکه تحریم همواره فرصت بسیار خوبی برای ما بوده و هست، اضافه کرد: زمانی شرکت‌های بزرگ خارجی در صنعت نفت ایران کار می‌کردند و ما هم به صورت گسترده تجهیزات این صنعت را وارد می‌کردیم اما امروز ما در کشور پیمانکار خارجی نداریم و توسعه صنعت نفت ایران ایران توسط شرکت‌های ایرانی در حال انجام است.

وی افزود: همه تجهیزاتی که در کشور ساخته نمی‌شود را شناسایی کرده‌ایم و با جمع‌آوری تولید‌کنندگان داخلی تلاش می‌کنیم همه این تجهیزات را به تولید برسانیم چنانکه در چند سال آینده که چندان دور هم نخواهد بود نیازی به واردات تجهیزات خارجی نخواهیم داشت.

*تحریم همه نفت ایران: یک گزینه غیر قابل اجرا/تخفیفی در قیمت نفت نداده ایم

قاسمی در ادامه اظهار داشت: تحریم نفت ایران به طور کامل گزینه غیرقابل اجرایی است چرا که تأثیر شدیدی بر بازار نفت جهان دارد اما اینکه اروپایی‌ها نفت ما را نخرند مشکلی ایجاد نمی‌کند و به همین دلیل این موضوع آنقدر مهم نیست که کل نظام برای مقابله با آن بسیج شود.

وی اضافه کرد: ما در وزارت نفت برای این کار برنامه‌ریزی کرده‌ایم و با دوستان خود نیز در جهان در این باره مذاکره کرده‌ایم.

وی در ادامه با اشاره به قرارداد ۲۵ ساله فروش گاز ایران به ترکیه گفت: ترکیه به دنبال گرفتن تخفیف در قیمت گاز است اما ما امکان دادن این تخفیف را بر اساس قوانین داخلی نداریم.

وی افزود: برای ترکیه امکان درخواست تخفیف از داوری وجود دارد و در این صورت ما نیز مستندات خود را به این داوری ارائه خواهیم کرد.

قاسمی تأکید کرد: ما تاکنون هیچ تخفیف را در مورد قیمت نفت به هیچ کشوری نداده‌ایم و نفت را به قیمت روز دنیا به فروش می‌رسانیم.

وی اضافه کرد: با بسیاری از کشورها تهاتر داریم اما تاکنون پول نفت را به طور کامل از همه کشورها گرفته و پول کالای آنها را پرداخته‌ایم اگرچه اگر بخواهیم تهاتر کالا به کالا نیز داشته باشیم این کار چندان پیچیده نخواهد بود.

وی اظهار داشت: دقیقا نمی‌توان قیمتی را درباره نفت در صورت تحریم نفت ایران ارائه کرد اما قیمت نفت در چنین شرایطی افزایش بسیار زیادی خواهد داشت.

قاسمی با بیان اینکه فعال مراودات نفتی ما با چین به وسیله دلار و یورو انجام می‌شود اما تغییر آن به دیگر ارزها نیز مشکلی ایجاد نخواهد کرد، تصریح کرد: ما مراودات اقتصادی زیادی با کره، چین و هند داریم که دوطرفه است و تصور نمی‌کنیم این مراودات تحت تأثیر مسائل سیاسی قرار بگیرد چرا که آنها نیز به دنبال حفظ منافع خود در مراودات اقتصادی با ایران هستند.

*حتی اگر نتوانیم یک بشکه نفت بفروشیم از موضع به حقّ خودمان کوتاه نخواهیم آمد

وزیر نفت تأکید کرد: حتی اگر نتوانیم یک بشکه نفت بفروشیم به هیچ کشوری به دلیل تبلیغات و فشار سیاسی باج نمی‌دهیم و از موضع به حق خود کوتاه نمی‌آییم.

وی صادرات نفت ایران به انگلیس و فرانسه را بسیار ناچیز دانست و در پاسخ به پرسش فارس درباره گذشتن زمستان و فرصت پیش‌دستی ایران در تحریم نفت گفت: فشار به مردم اروپا آن هم در فصل سرد زمستان جزء اهداف جمهوری اسلامی ایران نیست اما تلاش می‌کنیم بعضی کشورها که موضع خصمانه‌تری دارند را در لبه تحریم قرار دهیم.

وی وضعیت نفت در بودجه ۹۱ را قدری بهتر از سال گذشته دانست و گفت: با دولت توافق کردیم به هر میزان از رقم ذکر شده در بودجه ۹۱ تولید بیشتری داشته باشیم ۱۵ درصد آن به وزارت نفت تعلق بگیرد که می‌تواند در توسعه میادین به ما کمک کند.

قاسمی در ادامه اظهار داشت: کاهش جدی در خرید نفت از سوی چین نداشته‌ایم و پیام منفی در این خصوص از سوی چینی‌ها دریافت‌ نکرده‌ایم.

وی گفت: ایران به هیچ وجه مشکل کمبود ارز ندارد چنانکه اگر سالی ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار کالا به ایران وارد شود حداقل ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار صادرات داریم.

وی تأکید کرد: گرانی اخیر ناشی از مسائل بازار بود و بانک مرکزی نیز اخیرا اعلام کرده است هر کس هر مقدار ارز برای واردات نیاز داشته باشد به نرخ مرجع آن را دریافت خواهد کرد.

*امضای مجوز ترانزیت گاز ایران به اروپا توسط مجلس و دولت ترکیه

وی در ادامه با بیان اینکه قرارداد گازی ایران و سوئیس نهایی نشده و مذاکرات آن ادامه دارد گفت: در گذشته مشکل ارسال گاز به اروپا داشته‌ایم اما اخیرا دولت و مجلس ترکیه مجوز ترانزیت گاز ایران به اروپا را امضا کرده است.

وزیر نفت اضافه کرد: ایران برای تأمین مطمئن انرژی به دنبال گاز ایران است کما اینکه در اروپا الان قطعی گاز در زمستان ادامه دارد و به همین دلیل مذاکره برای صادرات گاز ایران به سوئیس و یونان ادامه دارد.

وی اظهار داشت: یکی از تحریم‌های اروپا و آمریکا علیه ایران تحریم بانک مرکزی است اما ما مجبور نیستیم از طریق بانک مرکزی پول نفت را دریافت کنیم و از دوستان خود در این زمینه استفاده می‌کنیم.

قاسمی تأکید کرد: چین و هند از ما تخفیفی درباره بهای نفت نخواسته‌اند اما کشورهای مختلفی درخواست افزایش واردات نفت از ایران را ارائه کرده‌اند.

وی در ادامه با بیان اینکه در جلسه اخیر اوپک افزایش سقف تولید نفت نداشتیم، گفت: اوپک تا آن تاریخ ۳۰ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز تولید داشت اما با بازگشت نفت لیبی و افزایش تولید عراق مجموع تولید آن به بیش از ۳۲ میلیون بشکه در روز می‌رسید که ما در اوپک سقف آن را روی ۳۰ میلیون بشکه نگه داشتیم که معنای آن کاهش تولید اعضایی است که به جای لیبی تولید نفت خود را افزایش داده بودند.

وزیر نفت اضافه کرد: همچنین با وزیر نفت عربستان درباره کاهش سقف تولید نفت عربستان که به جای لیبی افزایش یافته بود و همچنین بازار نفت ایران مذاکره و توافق کردیم.

*گاز صادراتی ایران تا ۶ ماه آینده تحویل بغداد خواهد شد

وی در ادامه گفت: در کمیته سه جانبه برای احداث خط لوله گاز ایران به عراق، سوریه و مدیترانه شکل گرفته است و اخیرا قرار است وزرای نفت سه کشور نشستی در این باره داشته باشند.

قاسمی افزود: ۴۰ درصد از خط لوله ایران عراق در طرف ایرانی پیشرفت داشته است و تا ۶ ماه آینده احتمالا بغداد گاز ایران را دریافت خواهد کرد.

وی اضافه کرد: بر اساس توافق با پاکستانی‌ها نیز قرار است خط لوله صلح بین ایران و پاکستان تا سال ۲۰۱۴ احداث شود که ما در احداث این خط از برنامه جلو هستیم.