دانش آشتیانی که خود را مدیر استراتژیک می‌خواند، روز سختی را در مجلس شورای اسلامی باید بگذراند چرا که اگر گزینه‌های قبلی تنها در یک فتنه نقش‌آفرینی کردند، این مدیر استراتژیک! در دو فتنه نقشی استراتژیک داشته است.

«پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛ حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در حالی هفته گذشته چهارمین گزینه پیشنهادی برای تصدی وزارت علوم را به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد که مواضع فخرالدین احمدی‌ دانش آشتیانی درخصوص بسیج دانشجویی که یکی از ارزنده‌ترین یادگارهای امام راحل است، نگرانی بزرگی را در بین نمایندگان مجلس شورای اسلامی و جریان انقلاب اسلامی ایجاد کرده است.

دولت یازدهم اولین دولت در تاریخ انقلاب اسلامی بود که در همان روز تحلیف، کابینه پیشنهادی‌اش را به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد. او برای وزارت علوم، جعفر میلی منفرد را در نظر گرفت اما در جلسه رای اعتماد نمایندگان مجلس در روز ۲۴ مرداد ماه، به دلایلی که مهم‌ترین آن حضور در تجمعات غیر قانونی دانشگاه امیرکبیر در فتنه سال ۸۸ بود با ۱۶۲ رای مخالف، ۱۰۵ رای موافق و ۱۵ رای ممتنع، میلی‌منفرد را برای تصدی وزارت علوم مناسب ندیدند.

طبق قانون، رئیس جمهور می تواند در صورت عدم رای‌اوری وزیر پیشنهادی، به مدت سه ماه وزارتخانه را با سرپرست اداره کند و بر همین اساس روحانی جعفر توفیقی که تصدی گری وزارت علوم دولت اصلاحات را نیز در کارنامه خود داشت به عنوان سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری منصوب کرد. در حالی که همه تصور می‌کردند توفیقی به عنوان وزیر پیشنهادی به مجلس معرفی می‌شود، روحانی، رضا فرجی دانا را در ۲۹ مهرماه به عنوان وزیر پیشنهادی علوم به مجلس معرفی کرد. فرجی دانا در 6 آبانماه سال ۹۲ با ۷۰ رای مخالف، ۱۵۹ رای موافق و ۳۲ رأی ممتنع توانست رای اعتماد نمایندگان مجلس را کسب کند و بر کرسی عالی وزارت علوم بنشیند.

رضا فرجی دانا از همان روزهای آغاز کار شروع به تغییر روسای دانشگاه‌ها کرد؛ او در اقدامی تامل برانگیزمیلی‌منفرد و توفیقی را که بر روی آنان حساسیت‌های فراوانی وجود داشت، در وزارت علوم به کار گرفت. مجلس بر هیمن اساس چند بار به فرجی دانا تذکر و حتی کارت زرد داد ولی همچنان همان روش‌ها ادامه یافت.

در نهایت فرجی دانا در روز ۲۹ مردادماه و در روزی که روحانی هم در مجلس حضور نداشت در جلسه استیضاح موفق به جلب رای اعتماد مجدد نمایندگان مجلس نشد و با ۱۴۵ رأی موافق، ۱۵ رأی ممتنع و ۱۱۰ رأی مخالف از وزارت علوم رفت.

ساعتی از عدم رای اعتماد مجلس به وزیر نگذشته بود که رئیس جمهور، محمدعلی نجفی رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی و وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش دولت که موفق به اخذ رای اعتماد نمایندگان مجلس نشده بود را به عنوان سرپرست وزارت علوم معرفی کرد و رضا فرجی دانا مشاور علمی رئیس جمهور شد!

پس از سرپرستی نجفی، گمانه‌زنی‌ها برای وزیر پیشنهادی هم آغاز شد. در نهایت اما در ۳۰ مهرماه محمود نیلی احمد آبادی سرپرست دانشگاه تهران که حتی اقبال اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی را به همراه نداشت، به عنوان وزیر پیشنهادی علوم به مجلس معرفی کرد. برخی از نمایندگان این اقدام رئیس جمهور را شوخی با نمایندگان دانستند. در نهایت نیز در روز چهارشنبه ۷ آبان ۱۳۹۳، او با کسب ۱۶۰ رأی مخالف از مجموع ۲۴۶ رأی مأخوذه، موفق به کسب رأی اعتماد از مجلس نشد تا رئیس‌جمهور به فکر معرفی چهارمین وزیر پیشنهادی برای وزارت علوم بیفتد.

* چهارمین وزیر با بوی دو فتنه

بیستم آبان ماه، حسن روحانی فخرالدین دانش آشتیانی را به مجلس برای تصدی وزارت علوم معرفی کرد؛ گزینه‌ای که در این مدت حرف و حدیث‌های فراوانی را به دنبال خود داشته است.یکی از مهمترین واکنش ها به معرفی دانش‌آشتیانی، بیانیه شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور است. آنان معرفی دانش‌آشتیانی برای وزارت علوم را این چنین عنوان کردند که «گویی قرار نیست برای وزارت علوم فردی بی‌حاشیه معرفی شود».

*مخالفت صریح و دنباله دار وزری پیشنهادی با بسیج

یکی از مهمترین شبهات پیش روی مجلس، عملکرد دانش آشتیانی در دوران وزارت اصلاح‌طلبی تندرو همچون مصطفی معین بوده است. او در آن زمان معاون طرح و توسعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران بوده است، بنابراین بررسی عملکردش در آن زمان و در فتنه 78 بسیار حائز اهمیت است. آنگونه که در «تاریخ شفاهی آموزش عالی ایران» که بر اساس انگیزه و پیگیری مصطفی معین (وزیر اسبق علوم) و زیر نظر هادی‌ خانیکی، احمدرضا داوری و فریدون رحیم‌زاده نوشته شده، دانش آشتیانی در دوران مسئولیتش طرح جالبی برای بسیج دانشجویی داشته است. وی گفته: «طرح ما این بود که بسیج در همان پایگاه‌های خارج از دانشگاه بماند و اگر دانشجویی تمایل به حضور داشت، برود و در همان مناطق ثبت‌نام کند، ما هم همکاری می‌کنیم و فرم‌های عضویت را از طریق نهادهای فرهنگی داخل دانشگاه به افراد علاقمند می‌رسانیم»

دانش آشتیانی همچنین از تبعات حضور بسیج در دانشگاه‌ها می‌گوید: «آنها مخالفت می‌کردند و ما نیز تبعات حضور بسیج در دانشگاه‌ها را یادآوری می‌کردیم. یادم می‌آید که آقای هاشمی هم تقریبا نظر ما را داشت. از جلسه که بیرون آمدیم دوستان به من گفتند که شما خیانت بزرگی به دانشگاه‌ها کردید».

هرچند در رپرتاژهایی که خبرگزاری دولتی ایسنا برای دانش‌آشتیانی با عنوان «مدیر استراتژیک!!» رفته است، وی این مساله را تلویحا تکذیب کرده ولی باز هم بر اشتباه خودش تاکید کرده و بسیج را یک تشکل نظامی دانسته:« با حضور بسیج به عنوان یک پایگاه نظامی صرف در دانشگاه موافق نبودیم اگرچه برنامه‌هایی برای جذب دانشجویان علاقه‌مند به بسیج در دانشگاهها اجرا کردیم!!!» شاید امروزه با توجه به غلبه جریان انقلابی بر جریان منحرف و منحط غربی، اهمیت خروج بسیج دانشجویی از دانشگاه‌ها زیاد خطرناک به شمار نیاید ولیکن در دوران اصلاحات که حرکت‌های اصلی برانداز از درون دانشگاه برنامه‌ریزی می‌شد و عناصر اصلاح‌طلب گاه و بیگاه در دانشگاه حضور می‌یافتند، نبود یک تشکل انقلابی در برابر دفتر تحکیم وحدت، وضعیت دانشگاه را بسیار نگران‌کننده و آبستن حوادث می‌کرد. اتفاقی که علی‌رغم حضور بسیج دانشجویی در 18 تیر 78 افتاد و براندازان اصلاح‌طلب به سمت تسخیر مرکز حکومت حرکت کردند.

 

اما با نگاهی به پیام مقام معظم رهبری به پنجمین گردهمایی بسیج دانشجویی‌، انحرافات فکری وزیر پیشنهادی علوم درخصوص بسیج دانشجویی مشاهده می‌شود. ایشان در چهاردهم مهرماه سال 1377 خطاب به دانشجویان بسیجی نوشته اند که «عزیزان، بسیج دانشجویی یکی از ارزنده‌ترین یادگارهای امام راحل بزرگوار ما است. آن روزی که آن حکیم فرزانه، یکی از ضروری‌ترین تشکلها را بسیج دانشجو و طلبه اعلام کرد، کمتر کسی به اهمیت حضور این مجموعه‌ی ارزشمند در دانشگاه کشور واقف بود، و امروز که دانشگاه و همه‌ی عرصه‌های زندگی، صحنه‌ی زورآزمایی فرهنگی - سیاسی - تبلیغاتیِ استکبار و صهیونیسم با انقلاب و نظام اسلامی است، روشن‌بینی امام بزرگوار ما از همیشه آشکارتر گردیده است. در صحنه‌یی که دشمن با ابزار فرهنگی و تکیه بر سلاح تبلیغ، مزورانه به میدان می‌آید، چه کسی شایسته‌تر از دانشجو و طلبه است که در صفوف مقدم این دفاع مقدس قرار بگیرد و با تکیه بر ایمان صادقانه و منطق قوی و عمل صالح خود، دشمن را مغلوب و رسوا کند. آری، بسیج مدرسه‌ی عشق است، و در همه‌ی میدانهای دشوار، فقط حضور عاشقانه و مخلصانه است که می‌تواند پرچم حق و عدل و راستی و ایمان را به اهتزاز درآورد و جنود شیطان را منهزم سازد».

ایشان در ادامه می‌فرمایند «عزیزان، سلاح شما ایمان صادقانه و منطق مستحکم و عزم پولادین است. نباید تصور کرد که بسیج دانشجویی حتی در دورانی که کشور در حال جنگ مسلحانه نیست، یک مجموعه‌ی نظامی است. سازمان بسیج در دوران حاضر باید کانون رشد و اشاعه‌ی تفکر بسیجی باشد. و تفکر بسیجی ترکیبی است از ایمان عمیق، تلاش مخلصانه، هشیاری در شناخت دشمن، گذشت و ایثار در برابر دوست، و ایستادگی و مقاومت شجاعانه و خستگی‌ناپذیر ... و این است آن حقیقت والایی که امام بزرگوار ما به خاطر آن، بسیجی بودن را افتخار خود می‌دانست. امروز دانشگاه، بیش از همیشه به بسیج دانشجویی و بسیج دانشجویان در صراط مستقیمِ انقلاب نیازمند است، و تشکل بسیج دانشجویی، بیش از همیشه به خودسازی و هوشمندی و پایداری».

جدای از فعالیت‌های دانش‌آشتیانی علیه مجموعه‌های انقلابی در دوران اصلاحات، وی در فتنه 88 هم مشارکت داشته است. بسیج دانشجویی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی در بیانیه‌ای به این مساله اشاره کرده و نوشته است «متاسفیم که در زمان اقدامات سوال برانگیز یکی از مدارس تهران در فتنه سال 88 وی (دانش آشتیانی) مسئولیت کل این مجتمع آموزشی غیر انتفاعی را بر عهده داشته و به دلیل اقداماتش در سال 88 و حمایت از عناصر فتنه توسط مراجع ذی صلاح مورد مواخذه قرار گرفته است. همچنین وی امضا نامه حمایت از تحصن نمایندگان مجلس ششم را نیز در کارنامه خود دارد.

براساس این گزارش، افشا شدن نقش آفرینی‌های دانش‌آشتیانی در دوران مسئولیتش، واکنش برخی از اصلاح‌طلبان را برانگیخته است تا جایی که محمدرضا تابش خواهرزاده محمد خاتمی به انتقاد از مجموعه‌ای در دولت پرداخته که اطلاعات را به مخالفین می‌دهد: «هم‌زمان با معرفی آشتیانی، پیامکهایی با عنوان یک گروه دانشجویی به نمایندگان ارسال می‌شد که اطلاعات ویژه‌ای از وزیر پیشنهادی دولت داشت. لازم است دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی نظیر وزارت اطلاعات و وزارت دادگستری چگونگی دست پیدا کردن این افراد به اطلاعات را بررسی کنند و به این موضوع به جد رسیدگی نمایند چرا که این اتفاق در شان مجلس نیست...تشکیلاتی در دولت اطلاعات در اختیار مخالفین دولت قرار می‌دهد»

با این حال به نظر می‌رسد دانش آشتیانی که خود را مدیر استراتژیک می‌خواند، روز سختی را در مجلس شورای اسلامی باید بگذراند چرا که اگر گزینه‌های قبلی تنها در یک فتنه نقش‌آفرینی کردند، این مدیر استراتژیک! در دو فتنه نقشی استراتژیک داشته است و باید در مجلس شورای اسلامی از عملکردش دفاع کند؛ عملکردی که صراحتا با تفکر بسیج دانشجویی مشکل دارد.

منبع