در مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی، آنجا که بحث به استثناء کردن برخی موارد در صدور مجوز شکنجه برای اقرار گرفتن می رسد، شهید بهشتی تصریح می کند، که حتی اگر 10 مسئول ارشد کشور گروگان گرفته شوند، فساد آن کمتر از این است که به یک متهم سیلی زده شود چرا که این سیلی زدن گشودن راه اقدامات ناصواب دیگر است.

رئیس جمهور هفتم تیرماه سال گذشته، سخنان مهمی را درباره اندیشه شهید بهشتی مطرح کرد که در سالروز شهادت آن شهید مظلوم، مرور آن خالی از لطف نیست.

 دکتر محمود احمدی نژاد در جلسه هیات دولت، با بیان اینکه در ورای ظاهر تلخ حادثه هفتم تیر، شیرینی عمیقی نهفته بود، تصریح کرد: با وجود شهادت جمع کثیری از افراد مهم حکومتی، انقلاب با قوت بیشتر ادامه پیدا کرد و از آن مهم تر اینکه در پی آن حادثه بین خط اسلام ناب امام خمینی (ره) و سایر جریانات سیاسی، تفکیکی روشن و آشکار پدید آمد که نشان داد، انقلابیون اصیل به دنبال حکومت برای حکومت و فریب کاری و تحمیل نظرات خود به مردم نیستند و شیفتگان خدمت هستند، نه تشنگان قدرت.
احمدی نژاد، سال 1360 را در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا به حال سالی مهم و ویژه عنوان کرد و گفت : سال 1360 مملو از حوادث تاریخ ساز و سرنوشت ساز بود که وجوه تلخ و شیرین بسیاری داشت.

رییس جمهور تلخ ترین حادثه این سال را انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی دانست و افزود:‌ حداقل در طول تاریخ سیاسی 300 ساله اخیر کشورمان سابقه نداشته است که در یک روز و در اثر یک حادثه تقریباً بدنه اصلی حکومت شامل جمعی از وزراء، مسئولان دستگاه قضایی و نمایندگان مجلس از دست بروند.

دکتر احمدی نژاد اظهار داشت: در حادثه هفتم تیر،‌ شهادت شهید بهشتی به عنوان مدیریت فکری، اجرایی و میدانی انقلاب اسلامی از همه برای انقلاب و نظام جمهوری اسلامی سنگین تر بود، چرا که ایشان تئوری انقلاب را تبیین، ‌تدوین و در عرصه اجرایی جاری می کرد و در آن زمان نظام افرادی در طراز ایشان کمتر داشت.

وی در تشریح دیدگاه های والا و بلندنظرانه شهید بهشتی به مشروح مذاکرات تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی در مجلس خبرگان قانون اساسی اشاره و خاطرنشان کرد: در مذاکرات آن مجلس، آنجا که بحث به استثناء کردن برخی موارد در صدور مجوز شکنجه برای اقرار گرفتن می رسد، شهید بهشتی تصریح می کند، که حتی اگر 10 مسئول ارشد کشور گروگان گرفته شده و یا اسیر شوند، فساد آن کمتر از این است که به یک متهم سیلی زده شود چرا که این سیلی زدن گشودن راه اقدامات ناصواب دیگر است.

رییس جمهور اضافه کرد: شهید بهشتی در این بخش از مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی تاکید می کند، این ما مسئولان جمهوری اسلامی هستیم که باید فدای انقلاب، اسلام و ارزشها شویم و قانون باید برای صیانت از آرمانها و ارزشها تدوین شود، نه برای صیانت از مسئولان.

دکتر احمدی نژاد با اشاره به این جمله حضرت امام خمینی (ره) درباره شهید بهشتی که "شهید بهشتی یک ملت بود برای ملت ایران" گفت: اگر ایشان فرصت می یافت تا دیدگاه های خود را در عرصه اجرایی عملیاتی کند، یقیناً وضع به گونه ای دیگر پیش می رفت؛ نظیر تعبیری که حضرت امام راحل درباره ایشان فرمودند، در قرآن درباره حضرت ابراهیم به کار برده شده است.

رییس جمهور افزود: در عرصه اقتصاد، دیدگاه های شهید بهشتی یکی از بهترین، دقیق ترین و عمیق ترین دیدگاه هاست. ایشان تاکید داشتند که بیت المال باید به طور مساوی بین همگان تقسیم شود و در همان سال 1359 معتقد بودند که زمان اجرای این کار در حال گذشتن است.

دکتر احمدی نژاد اظهار داشت: دشمن با شناخت کافی از شهید بهشتی، عملیات ترور ایشان را طراحی کرد و اگر چه در سال 60 ترورهای زیادی در کشور اتفاق افتاد، اما حادثه هفتم تیر به جهت اینکه شاخص و تعیین کننده مرز بین اسلام ناب و دیگر ایده ها بود، یک درخشندگی و تفاوت اساسی با دیگر وقایع سال های پس از انقلاب اسلامی دارد.

رییس جمهور تصریح کرد: امروز همچنان در عرصه مدیریت کشور شدیداً به اندیشه های رفیع شهید بهشتی نیازمندیم و خوب است همه مسئولان در جمهوری اسلامی دیدگاه ها و عملکرد ایشان را در همان مدت کوتاه مسئولیت های وی مرور کرده و الگوی خود قرار دهند.

دکتر احمدی نژاد به بخش دیگری از مواضع شهید بهشتی در جلسات تدوین قانون اساسی اشاره و خاطرنشان کرد: هنگامی که بحث بین اولویت بخشی به استقلال، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی با آزادی پیش می آید، ایشان بحث بسیار زیبایی دارند و عنوان می کنند که اگر عدالت و آزادی نباشد، استقلال نیز برقرار نمی شود چرا که استقلال ضامن عدالت و آزادی است و اگر آزادی نباشد توده های مردم پشتیبان استقلال، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی نخواهند بود.

رییس جمهور ادامه داد: در سال های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی که کمتر کسی سابقه کار اجرایی داشت، این شهید بهشتی بود که نظم را برقرار کرده و امور را ساماندهی می کرد و در آن شرایط توانست در مجلسی که همه افراد آن عالم و دانشمند بودند و تفاوت نظرهای زیادی بین آنها وجود داشت، قانون اساسی جمهوری اسلامی را تدوین کند که امروز باید آن را بر بام دنیا گذاشته و به آن افتخار کنیم.

دکتر احمدی نژاد با مترقی، انسانی و انقلابی توصیف کردن قانون اساسی جمهوری اسلامی گفت: در جلسات تدوین این قانون گاه بر سر یک کلمه چندین ساعت بحث های خیلی جدی بین عالمان و دانشمندان عضو مجلس خبرگان تدوین قانون اساسی در می گرفت.

رییس جمهور به انتصاب شهید بهشتی به عنوان رییس دیوان عالی قضایی بعد از تدوین و تصویب قانون اساسی اشاره کرد و افزود: در همان مدت یک سال و نیم ریاست ایشان در دستگاه قضایی کشور یک آرامش و اطمینان خاطری به دستگاه قضایی کشور در ساحت عمومی جامعه به وجود آمد و نظمی بسیار زیبا برقرار شد و اینها همه ناشی از آن بود که شهید بهشتی فردی زلال، پاک و سمبل اخلاق بود که ذره ای خدشه در شخصیت وی وجود نداشت و هر کس که با او ملاقات می کرد اطمینان خاطر و آرامش پیدا می کرد.

دکتر احمدی نژاد به این جمله شهید بهشتی که فرموده بود؛ "باید جاذبه در حد اعلاء و دافعه در حد ضرورت باشد" اشاره کرد و اظهار داشت: اینها واقعاً جملات بهشتی هستند و همین خصوصیات باعث شد تا تیرهای زهرآگین نفاق، ریا و خودخواهی بدخواهان و دشمنان، شهید بهشتی و یارانش را تکه تکه کرده و بسوزاند و ملت را از وجود ایشان محروم نماید.

رییس جمهور تصریح کرد: امروز راه روشن است و عاقبت بخیری در گرو خدمتگزاری است و هر که مرام خدمتگزاری را با هر چیز دیگری عوض کند به خدا، به خدا و به خدا ضرر کرده است.

دکتر احمدی نژاد با اشاره به قدرت مواد منفجره ای که در ساختمان حزب جمهوری اسلامی کار گذاشته شده بود و این ساختمان بتنی را کاملا ویران کرد، خاطرنشان ساخت: شدت و قدرت این بمب متناسب با شدت کینه ای بود که بدخواهان از شهید بهشتی داشتند. همه باید خود را فدای استقلال، آزادی و عدالت کنیم و هر قدر خالصانه تر در این مسیر حرکت کنیم، نزد مردم عزیز تر خواهیم بود و امیدوارم راه و منش شهید بهشتی و یارانش همواره چراغ راه خدمتگزاران در بخش های مختلف نظام جمهوری اسلامی باشد.

 

 اندیشه های شهید بهشتی در پیچ و خم های تند انقلاب به فریاد ملت خواهد رسید

 

رییس جمهور همچنین در محل یادمان شهدای هفتم تیر گفت: روح و اندیشه های شهید بهشتی همچنان در زمان جاریست و مطمئنم که در پیچ و خم های تند انقلاب به فریاد ملت خواهد رسید و آنها را یاری خواهد کرد.

دکتر محمود احمدی نژاد که به طور سرزده در مراسم گرامیداشت شهدای حزب جمهوری اسلامی در محل یادمان شهدای هفتم تیر حضور یافته بود، در حاشیه این مراسم در گفتگویی با خبرنگاران با اشاره به ویژگی های شخصیتی دکتر شهید بهشتی گفت: سال 1360 برای انقلاب اسلامی و حرکت تاریخی ملت ایران سالی ویژه است، چرا که مرزبندی روشنی بین آرمانهای انقلاب و اسلام ناب محمدی با جریانی که در مسیر تلاش برای تحقق آرمانهای انقلاب خالص نبود، ایجاد شد.

رییس جمهور افزود: در پی تحولات این سال همچنین مرزبندی ملموسی بین جریانی که به دنبال خدمت، تحقق ارزشها، استقرار عدالت، توحید و اعتلای انقلاب اسلامی بود با جریانی که کسب قدرت را دنبال می کرد، کشیده شد.

دکتر احمدی نژاد تاکید کرد: شهید بهشتی انسان خودساخته ای بود که با همه وجودش در خدمت ملت، عدالت و توحید بود؛ ایشان از اندیشه ای منسجم و سازمان یافته، منطقی و آرمانی برخوردار و مدیری برجسته و بی نظیر بود که در سخت ترین شرایط کشور، ماندگارترین سند انقلاب اسلامی را که همان قانون اساسی است، تدوین کرد.

رییس جمهور گفت: شهید بهشتی در تحولات و شرایط سالهای ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، نظم و سازمان را پی ریزی کرد و در واقع افکار بسیار روشنی داشت که او را در تمام حوزه ها به صاحب نظری با احاطه کامل بر مسایل تبدیل کرده بود.

دکتر احمدی نژاد با بیان اینکه شهید بهشتی از نظر اخلاقی در اوج بود، اظهار داشت: هر کس یکبار با ایشان برخورد می کرد، شیفته و جذب شخصیت او می شد؛ شهید بهشتی در واقع دریای علم، تواضع، حلم و شجاعت بود.

رییس جمهور با اشاره به اینکه شهید بهشتی در سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی و در سخت ترین شرایط، یکی از زیباترین و والاترین جلوه های صبر تاریخ ملت ایران را به نمایش گذاشت، تصریح کرد: این شخصیت بزرگوار از جهات گوناگون مورد هجمه قرار گرفت و زشت ترین شیوه های ترور شخصیت علیه ایشان به کار گرفته شد، اما این بزرگوار به خاطر انقلاب و اسلام سکوت می کرد و سکوت ایشان نیز سکوتی الهی بود.

دکتر احمدی نژاد خاطرنشان کرد: شهید بهشتی جلوه هایی از صبر را به نمایش گذاشت که فقط از انسانهایی که جوهره و عمق وجود خود را برای شرایط دشوار پالایش و آماده کرده اند، قابل انتظار است.

رییس جمهور با بیان اینکه قدر و عظمت شهید بهشتی ناشناخته بود و در واقع این شهید بزرگوار مظلوم واقع شده بود، گفت: دشمنان ایشان را به درستی شناخته و به همین دلیل او را شهید و ملت را از وجود پر خیر ایشان محروم کردند.

دکتر احمدی نژاد با اشاره به نقش و اهمیت رسانه ها در انتقال پیام شهید بهشتی به ملت ایران اظهار داشت: رسانه ها جز انتقال حقیقت و زمینه سازی برای استقرار عدالت، پاکی، اخلاص و احیای حقوق ملت وظیفه دیگری ندارند.

 

نمونه ای مستند از دفاع شهید بهشتی از حقوق و آزادی های مشروع ملت

 

دکتر احمدی نژاد همچنین سال گذشته در همایش سراسری قوه قضائیه در مشهد اظهار داشت: شهید مظلوم بهشتی با مدیریت الهی خود و با کمک یاران الهی خود حقوق ملت و مسئولیت‌های حکومت در قانون اساسی را به عنوان سند افتخار و میراث ماندگار انقلاب به ثبت رسانید.

 بخش هایی از متن کامل سخنان بسیار مهم رئیس جمهور در این همایش به یادآوری دفاع شهید بهشتی از حقوق اساسی ملت اختصاص دارد به شرح زیر است:

واقعاً هر بار اینها را مرور می‌کنیم می‌بینیم اسلام ناب چه عظمتی دارد و ما چه سرمایه عظیمی در اختیار داریم.

حقوق اساسی ملت در قانون اساسی قابل عرضه به همه دنیاست باور من این است در مقایسه حقوق اساسی ملت‌ها در قوانین اساسی گوناگون، مترقی‌ترین، الهی‌ترین و زیباترین حقوق اساسی مردم در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است.

اصل 9 ـ در جمهوری اسلامی ایران آزادی و استقلال و وحدت و تمامیت ارضی کشور از یکدیگر تفکیک‌ناپذیرند و حفظ آنها وظیفه‌ دولت و آحاد ملت است‌. هیچ فرد یا گروه یا مقامی حق ندارد به نام‌ استفاده از آزادی به استقلال سیاسی‌، فرهنگی‌، اقتصادی‌، نظامی و تمامیت ارضی ایران کمترین خدشه‌ای وارد کند و هیچ مقامی حق‌ ندارد به نام حفظ استقلال و تمامیت ارضی کشور آزادیهای مشروع‌ را، هر چند با وضع قوانین و مقررات‌، سلب کند.

بعید می‌دانم در قانون اساسی کشوری بدین صورت از آزادی‌های مشروع مردم صیانت شده باشد.

اجازه بدهید یک مقدار من صورت مذاکرات را استخراج کردم مرحوم شهید بهشتی متن اصل را که می‌خوانند و از اصولی است که خیلی وقت گرفت و بعضی از آقایون یادشان هست من دیدم حضرت آیت‌الله یزدی هم اسمشان اینجا موجود است ایشان وارد مذاکره شدند و بحث کردند و از اصولی است که بعد از کمیسیون‌ها و با چند بار رفت و برگشت در صحن عمومی حداقل 2 ساعت وقت گرفت و تذکر می‌دهند و می‌گویند که آقا دو ساعت بس است دیگر و تمامش کنید. اینجا بحث می‌شود که آقا استقلال را چگونه تشخیص بدهیم، مرز استقلال، مرز آزادی اینها با هم هستند با هم نیستند یک مقوله‌ است یا دو مقوله است اینجا مرحوم شهید بهشتی توضیح بسیار زیبایی می‌دهند:

نایب رییس متشکرم عنایت بفرمایید آن چیزی که در همان پیش‌نویس به عنوان همان اصل ششم آمده بود همان اندیشه زیربنای اصل فعلی بود این است که حفظ واقعی استقلال کشور از طریق حفظ عدالت و آزادی در کشور است وقتی در یک جامعه و کشوری عدل و آزادی درست پاسداری نشود خود به خود راه برای نفوذ بیگانگان هموار می‌شود و بالعکس آنچه می‌تواند به آزادی یک ملت معنا بدهد استقلال آن ملت است استقلال، آزادی می‌آورد آزادی استقلال می‌آورد لازم و ملزوم یکدیگرند.

می‌گویند در جامعه‌ای که دیکتاتوری باشد وابستگی هم خواهد آمد جامعه‌ای که آزادی باشد استقلال خواهد آمد. جامعه‌ای که استقلال و عدم وابستگی به بیگانه باشد آزادی خواهد آمد.

اصل 22 ـ حیثیت‌، جان‌، مال‌، حقوق، مسکن و شغل‌اشخاص از تعرض مصون است مگر در مواردی که قانون تجویز کند.

اصل 23 ـ تفتیش عقاید ممنوع است و هیچ‌کس را نمی‌توان به صرف داشتن عقیده‌ای مورد تعرض و مؤاخذه قرار داد.

اصل 27 ـ تشکیل اجتماعات و راه‌پیماییها، بدون حمل‌سلاح‌، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است‌.

اصل 32 ـ هیچ‌کس را نمی‌توان دستگیر کرد مگر به حکم و ترتیبی که قانون معین می‌کند. در صورت بازداشت‌، موضوع اتهام ‌باید با ذکر دلایل بلافاصله کتبا به متهم ابلاغ و تفهیم شود و حداکثر ظرف مدت بیست و چهار ساعت پرونده مقدماتی به مراجع ‌صالحه قضائی ارسال و مقدمات محاکمه‌، در اسرع وقت فراهم‌گردد. متخلف از این اصل طبق قانون مجازات می‌شود.

اصل 36 ـ حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق‌دادگاه صالح و به موجب قانون باشد.

اصل 37 ـ اصل‌، برائت است و هیچ‌کس از نظر قانون مجرم‌شناخته نمی‌شود، مگر این که جرم او در دادگاه صالح ثابت گردد.

اصل 39 ـ هتک حرمت و حیثیت کسی که به حکم قانون‌دستگیر، بازداشت‌، زندانی یا تبعیدشده به هر صورت که باشدممنوع و موجب مجازات‌است‌.

دوستان من، آنقدر حقوق اساسی و آزادی مردم و حرمت اشخاص و عدالت و حق مهم است که در اصل 121 رئیس جمهور طی سوگند شرعی ملزم به صیانت از آنها می‌شود.

اصل 38 ـ هرگونه شکنجه برای گرفتن اقرار و یا کسب اطلاع ‌ممنوع است‌، اجبار شخص به شهادت‌، اقرار یا سوگند مجاز نیست‌ و چنین شهادت و اقرار و سوگندی فاقد ارزش و اعتبار است‌. متخلف از این اصل طبق قانون مجازات می‌شود.

این هم از اصولی است که در زمان تصویب قانون اساسی ساعت‌ها وقت به خودش اختصاص داد درباره جزئیاتش بحث شد وقتی متن را خواندند مفصل بحث شد یکی از اعضا گفتند که جوری بنویسید که شامل تنبیه مدارس هم بشود چون بعضی از مربی‌های مدارس ناآگاهانه تنبیه می‌کنند بچه‌ها را این هم باید جزایش به شکلی بنویسیم که حتی تنبیه در یک مدرسه هم ممنوع مطلق بشود. دیگران هم نظرات مختلفی داشتند که این نکته جالب است. یک شخص عزیزی که فرد بسیار خوب، انقلابی و صالحی بود و خدا رحمت کند از دنیا رفته است او وقت می‌گیرد و صحبت می‌کند می‌گوید شکنجه به هر نحو برای گرفتن اقرار و اطلاع ممنوع است ما معتقدیم که شکنجه یک امر غیر اسلامی و غیرانسانی است و رای هم به این می‌دهیم و آن را قبول داریم.

ولی بعضی از مسایل باید مورد توجه قرار گیرد مثل اینکه احتمالاً چند نفر از شخصیت‌های برجسته را ربودند و دو سه نفر هستند که ما می‌دانیم که اینها از ربایندگان اطلاع دارند و اگر چند سیلی به آنها بزنند ممکن است کشف شود آیا در چنین مواردی شکنجه ممنوع است.

رییس جلسه: کسب اطلاع راه‌هایی دارد که بدون آن هم می‌توانند اطلاعات را بدست آورند.

دوباره همان فرد خوب مرحوم می‌فرمایند اگر چند شکنجه اینجوری به او بدهند مثلا سیلی بزنند مطلب را می‌گوید مثلاً در واقعه استاد مطهری یک فردی می‌شناسند که احتمالاً ضارب چه کسی است اگر به او بگویند تو گفتی می‌گوید نه. یعنی باید سیلی بخورد.

رییس جلسه می‌گویند ضرر این کار بیش از نفعش است. دوباره همان عزیز می‌فرمایند که مساله دفع افسد به فاسد. مساله دفع افسد به فاسد آیا در این مورد صدق ندارد. با توجه به اینکه در گذشته هم وجود داشته است. اینجا شهید بهشتی وارد می‌شود. می‌گویند آقای عزیز توجه بفرمایید که مسأله راه چیزی باز شدن است به محض اینکه این راه باز شد و خواستند کسی را که متهم به بزرگترین جرم‌ها باشد یک سیلی به او بزنند مطمئن باشید به داغ کردن همه افراد منتهی می‌شود. پس این راه را باید بست یعنی اگر حتی ده نفر از افراد سرشناس ربوده شوند و این راه باز نشود جامعه سالم‌تر است.

رییس جلسه هم می‌گویند که اگر گناه‌کاری آزاد شود بهتر از این است که بی‌گناهی گرفتار شود. ما این را می‌توانیم در تمام مجامع جهانی به عنوان نگاه انقلاب به کرامت انسان و حقوق اساسی انسان‌ها عرضه کنیم و به آن افتخار کنیم و خوشبختانه خبرگان رای بسیار بالایی هم دادند به این اصل با همان ترتیبی که قرائت شد و امروز آن جزء قانون اساسی است.