سال ۲۰۱۴ واپسین روزهای خود را سپری می­‌کند. این سال مملو از تحولات گسترده در عرصه سیاست داخلی و سیاست بین­‌الملل بود. در این میان تحولات مربوط به آمریکا حجم گسترده­‌ای از اخبار و تحلیل‌­های رسانه­‌های مختلف را به خود اختصاص داده بود. رویدادهای سیاست داخلی و خارجی آمریکا در سالی که گذشت، بر خلاف میل مقامات این کشور نتوانست موید رویای آمریکایی باشد و در بسیاری از موارد «قدرت جهانی» این کشور و «مشروعیت سیاسی» آن را به چالش طلبید.

اشاعه خشونت در سطح جامعه:

به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛ یکی از مهم­ترین مشکلاتی که جامعه آمریکا همواره با آن مواجه بوده، اشاعه خشونت در سطح جامعه است. دلایل مختلفی از جمله آزادی حمل سلاح توسط اشخاص، نبود سیستم­‌های نظارتی لازم و بسترهای فرهنگی نامناسب از مهم­ترین دلایلی است که برای اشاعه خشونت در سطح جامعه آمریکا بدان استناد می­‌شود. موارد گسترده اعمال خشونت در سال ۲۰۱۴ نیز نشان‌دهنده روند افزایشی این معضل اجتماعی و ناکارایی دولت در مواجهه با این پدیده است.

بررسی اخبار سال ۲۰۱۴ نشان‌دهنده موارد اعمال خشونت در همه ماه‌­های سال دارد. این جنایات که در بسیاری موارد منجر به قتل نیز شده است، عمدتا از سوی افراد جوان و در بازه سنی ۱۲ تا ۳۰ سال و در شهرهای مختلف آمریکا رخ داده است. بسیاری از این موارد در مدارس و یا سایر مکان­های عمومی‌از جمله رستوران­ها و مراکز خرید رخ داده است. به طور نمونه می‌­توان از حمله دو دانش آموز دختر ۱۲ ساله به وسیله چاقو به دو تن از همکلاسی­‌های خود و به قتل رساندن آنها اشاره کرد. بنا بر اخبار منتشر شده تنها در بازه سوم تا هفتم جولای ۱۴نفر در درگیری­‌های مختلف در شیکاگو کشته شده و بیش از ۶۸ نفر نیز زخمی‌گردیدند. مواردی از این دست به وفور در گزارش­ها دیده می­‌شود.

نژادپرستی و اعمال خشونت نیروهای پلیس علیه اقلیت­های نژادی

نژادپرستی در آمریکا سابقه­‌ای دیرینه دارد و به زمان برده­‌داری باز می‌­گردد. اگر چه آمریکا هم اکنون بزرگترین مدعی حقوق بشر است و خود را به مثابه دیگ جوشانی توصیف می‌کند که همه ساکنان این سرزمین، از نژادها و فرهنگ­‌های مختلف را در خود جذب کرده و به آنها هویتی آمریکایی اعطا می‌­نماید، اما واقعیت جاری در سطح جامعه آمریکا حکایت دیگری را روایت می­‌کند.

موارد گسترده اعمال خشونت نیروهای پلیس در سال ۲۰۱۴ علیه سیاه­پوستان و قتل آنها، توانست عمق نژادپرستی در ساختار سیاسی این کشور را آشکار کند.

قتل «مایکل براون» نوجوان سیاه پوست اهل فرگوسن در ۱۶ آگوست یکی از مهم­ترین مواردی بود که بازتاب­‌های گسترده­ای به همراه داشت. به گفته شاهدان، براون در زمان قتل غیرمسلح بوده و در حالی که دستان خود را بالا نگاه داشته بود، از پلیس خواسته که به وی شلیک نکند. پس از قتل مایکل براون بسیاری از اتباع فرگوسن به خیابان­‌ها ریخته و ضمن تقاضای اجرای عدالت و محاکمه «دارن ویلسون» قاتل وی، خواستار پایان دادن به اقدامات نژادپرستانه پلیس آمریکا شدند.

پاسخ حکومت به اعتراض مردم علیه نژادپرستی نظامی‌کردن جامعه بود. با صف‌­آرائی نیروهای ضدشورش علیه مردم، اعلام منطقه پرواز ممنوع بر فراز فرگوسن و دستگیری صدها تن از شهروندان این کشور سرانجام اعتراضات مسالمت آمیز مردم به خشونت کشیده شد.

سرانجام هیئت منصفه در ماه نوامبر تصمیم خود در مورد قاتل مایکل براون را اعلام کرد. بنا بر اعلام هیئت منصفه، دارن ویلسون به دلیل عدم وجود ادله کافی مبنی بر محکومیت، تبرئه گردیده و مجوز بازگشت به شغل خود را دریافت کرد.

حکم ناعادلانه دادگاه به وضوح چهره نژادپرستانه آمریکا را عیان کرده و موجی از اعتراضات در فرگوسن، نیویورک و سایر شهرها را به راه انداخت.

قتل «واندریت میرس» نوجوان سیاه پوست ۱۸ ساله در اکتبر ۲۰۱۴، با شلیک ۱۸ گلوله توسط پلیس شهر فرگوسن، کشتن «آکای گورلی» سیاه پوست ۲۸ساله به جای یک مجرم دیگر توسط یک افسر جوان و قتل «اریک گارنر» توسط سه افسر پلیس به جرم فروش غیرقانونی سیگار تنها مواردی از اعمال خشونت پلیس علیه سیاه­پوستان در سال ۲۰۱۴ را نشان می­‌دهد. این فاجعه زمانی روشن­تر می­گردد که بدانیم هیچ یک از افراد یاد شده در زمان قتل مسلح نبوده­اند.

دستگاه قضائی و مشروعیت بخشیدن به فساد

کم رنگ شدن نقش اخلاق در جامعه آمریکا و شیوع بی­‌بند و باری یکی از معضلاتی است که نهاد خانواده را در آمریکا مورد تهدید قرار داده است. افزایش تجرد و آمار بالای طلاق از یک سو و گسترش ازدواج هم­جنس‌­گرایان از سوی دیگر امنیت اخلاقی را در سطح جامعه به چالش کشیده است.

در این میان دستگاه قضا نیز با به رسمیت شناختن ازدواج هم­جنس‌­گرایان و تخصیص همه تسهیلات معمول به زوج­‌های هم­جنس، به گسترش بی‌اخلاقی دامن می­زند.

از آغاز سال ۲۰۱۴ تا کنون ۱۴ ایالت به فهرست ایالت­‌هایی که ازدواج هم­جنس‌­گرایان را قانونی کرده بودند، اضافه شده است. هم اکنون رقم ایالاتی که ازدواج هم­جنس­گرایان را قانونی اعلام کرده‌­اند به ۳۲ ایالت رسیده است. از جمله ایالاتی که ممنوعیت ازدواج هم­جنس‌­گرایان را در سال ۲۰۱۴ لغو کردند ایالت­های ایلینویس، آلاسکا، آریزونا، آیداهو، کارولینای شمالی، ویرجینیای غربی و وایومینگ هستند.

ارگان­‌های حکومتی و تحولات عرصه سیاست داخلی:

آمریکا در سال ۲۰۱۴ نیز مانند سال گذشته تحولات پیچیده‌­ای را در عرصه سیاست داخلی تجربه کرد. در سال ۲۰۱۳ افشای برنامه­‌های جاسوسی آژانس امنیت ملی از شهروندان آمریکایی و هم­چنین مقامات برخی از کشورهای خارجی به همراه انتشار خبر تعطیلی بخش‌­هایی از دولت به دلیل عدم تصویب بودجه در کنگره، از مهم­ترین موضوعاتی بود که ساختار سیاسی آمریکا را به چالش کشید. در سال ۲۰۱۴ نیز روند قبلی ادامه پیدا کرد.

سازمان سیا؛ عامل جاسوسی و شکنجه

در اوایل سال ۲۰۱۴ به اذعان بازرس کل سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) مشخص گردید که برخی از کارکنان این نهاد اطلاعاتی به جاسوسی از رایانه­‌های مجلس سنا پرداخته‌­اند. این جاسوسی از رایانه­‌های کمیته اطلاعاتی سنا و با هدف دسترسی به تحقیقات این کمیته درباره بازجویی­‌ها و زندان­‌های مخفی سیا انجام شده بود. به دنبال انتشار این خبر «جان برنان» رئیس سنا در اواخر جولای رسما از کمیته اطلاعاتی سنا عذرخواهی کرد.

سرانجام در نهم دسامبر نتیجه تحقیقات کمیته اطلاعاتی سنا در خصوص بازجویی­‌ها و شکنجه‌­های سازمان سیا به طور عمومی‌منتشر گردید. این گزارش تاکید دارد که رفتار با زندانیان در یک دهه‌ی گذشته در زندان‌های تحت نظارت آمریکا «بسیار فاجعه‌بارتر از اطلاع‌رسانی دولت به کنگره» و «خارج از تصور» بوده است.

«دایان فین‌استاین» رئیس کمیته‌ی اطلاعاتی سنا به‌هنگام ارائه گزارش تاکید کرد که با در نظر گرفتن هرگونه معیاری، زندانیان به دست ماموران سیا شکنجه شده‌­اند و در تکرار مداوم آن هیچ شکی نیست.

بر پایه این گزارش ماموران برای هفته‌ها به برخی زندانیان اجازه‌ی خواب نمی‌دادند، کتک زدن رویه‌ی رایجی بوده، برخی زندانیان در صندوق‌های کوچک که توان تکان خوردن نداشتند محبوس می‌شدند و بارها به مرگ تهدید شدند. بسیاری از زندانیان با دست‌وپای شکسته ناشی از شکنجه‌ها، ساعت‌ها و گاه روزها به حال خود در سلول رها شدند. بسیاری از زندانیان به تجاوز جنسی تهدید شده و گاه خشونت‌های جنسی را نیز تجربه کردند. گزارش تاکید می‌کند که تقریبا همه‌ی زندانیان با انواع مشکلات روحی جدی مواجه شده و گاه ناچارند تا پایان عمر با عواقب سهمگین این تجربه‌های هولناک سر کنند.

علی­رغم دعاوی سازمان سیا مبنی بر ناگزیری استفاده از این شیوه­‌ها برای دفاع از امنیت شهروندان آمریکایی، گزارش کمیته اطلاعاتی سنا تصریح کرده است که این شیوه‌های وحشیانه در بسیاری موارد نتیجه ‌بخش نبوده و نتوانسته ماموران سیا را در دستیابی به اطلاعات مورد نظر یاری کند.

سرویس مخفی آمریکا و ناکارایی در تامین امنیت

علاوه بر سازمان سیا، سرویس مخفی آمریکا نیز در این سال مورد انتقادات جدی قرار گرفت. در ۱۹ سپتامبر یک کهنه سرباز آمریکایی مسلح به سلاح سرد، توانست با عبور از حصارهای محوطه کاخ سفید به بخش­‌های داخلی ساختمان اصلی راه یابد.

این شخص که «عمر گونزالس» نام داشته پس از ورود به بخش‌­های داخلی ساختمان از طریق دری که قفل نشده بوده است از یک محافظ رد شده و سرانجام در تالار شرقی کاخ سفید دستگیر می­‌شود. مسئولیت تامین امنیت کاخ سفید و رئیس جمهور به عهده سرویس مخفی ایالات متحده است. به دنبال این حادثه کنگره «جولیا پیترسون» مدیر سرویس مخفی ایالات متحده را مورد بازخواست قرار داد. پیترسون نیز با پذیرش مسئولیت، پیش از متهم شدن از سوی کمیته حقیقت یاب مجلس نمایندگان از سمت خود کناره ­گیری کرد.

با وجود کناره‌گیری پیترسون، در چند نوبت دیگر نیز حوادث مشابهی در کاخ سفید رخ داد و سرویس مخفی آمریکا را به افزایش لایه‌های امنیتی واداشت.

پیروزی جمهوری­‌خواهان در انتخابات میان‌­دوره‌­ای و تاثیر آن بر عرصه سیاست داخلی و خارجی آمریکا

تحول مهم دیگری که در عرصه سیاست داخلی آمریکا به وقوع پیوست، تغییر ترکیب کنگره در انتخابات میان دوره­‌ای بود که در چهارم نوامبر برگزار شد. در این تاریخ جمهوری‌­خواهان توانستند برای اولین بار پس از ۲۰۰۶ اکثریت را در هر دو مجلس سنا و نمایندگان به دست گیرند.

کسب ۵۲ کرسی سنا در مقابل ۴۵ کرسی و تصاحب ۲۳۷ کرسی مجلس نمایندگان در مقابل ۱۶۲ کرسی دموکرات­‌ها، نشان‌دهنده پیروزی جمهوری­‌خواهان در این انتخابات سرنوشت ساز بود. انتقادات گسترده جمهوری­‌خواهان به سیاست­‌های اوباما می‌­تواند کار را برای وی در دوران باقیمانده از ریاست جمهوری خود دشوار کند.

برکناری وزیر دفاع؛ نتیجه ناکامی‌در سوریه

پس از آنکه مدت‌ها زمزمه‌هایی از اختلاف نظر شدید میان اوباما و «چاک هیگل» وزیر دفاع آمریکا در مورد راهبرد این کشور در سوریه و احتمال برکناری وی منتشر می‌شد، کاخ سفید نهایتا روز ۲۴ نوامبر (سوم آذر) از تصمیم هیگل برای استعفا خبر داد.

رئیس‌جمهور آمریکا همان روز با حضور در یک نشست خبری، رسما «اشتون کارتر» را به عنوان وزیر دفاع جدید این کشور معرفی کرد. هیگل که گفته می‌شد تحت فشار شدید اوباما از سمت خود کناره‌گیری کرده، با بیان اینکه نمی‌خواهد تمرکز جلسه را بر هم بزند، از حضور در نشست معارفه کارتر، امتناع کرد.

دولت و سیاست خارجی:

انتقادات بی­‌سابقه‌­ای که در این سال نسبت به عملکرد سیاست خارجی اوباما از سوی افراد مختلف و حتی از سوی دموکرات­‌هایی چون «هیلاری کلینتون» وزیر امور خارجه سابق وی صورت گرفت، موید عدم رضایت از دستاوردهای سیاست خارجی در یک سال گذشته است.

افزایش تنش‌­ها میان مسکو و واشنگتن

یکی از مهم­ترین وقایع عرصه سیاست خارجی افزایش تنش‌­ها میان واشنگتن و مسکو، به دنبال آغاز بحران در اوکراین بود. در اواخر سال ۲۰۱۳ اوکراین به صحنه جنگ و رویارویی موافقان و مخالفان دولت «ویکتور یانوکویچ» تبدیل شد. این تعارضات در چند ماه اول سال ۲۰۱۴ نیز ادامه پیدا کرد. مقامات غربی و در راس آن مقامات آمریکایی با حمایت از مخالفان دولت، همه تلاش خود را برای برکناری یانوکویچ به کار بستند. پس از فرار وی به روسیه و تشکیل دولت موقت در کی‌­یف، کریمه که بخش روس تبار اوکراین بود با برگزاری همه پرسی در ۱۷مارس خواهان الحاق به خاک روسیه شد.

الحاق کریمه به روسیه سرآغاز افزایش فشارها علیه مسکو بود. از این تاریخ به بعد آمریکا مکررا روسیه را متهم به حمایت نظامی‌از استقلال طلبان شرق اوکراین کرد. در ۲۸ آوریل، آمریکا اولین مرحله از تحریم‌­های خود علیه روسیه را اعمال کرد. این تحریم‌­ها عمدتا شرکت­‌ها و افراد نزدیک به «ولادیمیر پوتین» را نشانه رفته بودند.

در ۱۶ جولای نیز مرحله دوم تحریم‌­های واشنگتن علیه بانک­های روسی و بخش‌­های مربوط به انرژی اعمال گردیدند.

آمریکا برای تحت فشار قرار دادن روسیه به بهانه الحاق کریمه بسنده نکرد. اوباما با متهم کردن روسیه به نقض معاهده منع موشک­های هسته‌­ای میان برد که در ۱۹۸۷ میان آمریکا و شوروی سابق امضاشده بود، این کشور را تهدید به افزایش تحریم­های اقتصادی کرد.

علی­رغم تلاش­های دولت آمریکا برای اعمال فشار بر روسیه بسیاری از منتقدان داخلی، عملکرد اوباما در مقابل پوتین را مماشات طلبانه خوانده و آن را در راستای تضعیف موقعیت آمریکا در ساختار قدرت بین‌­المللی تحلیل می‌­کنند.

ظهور گروه تروریستی داعش و شکل دهی به ائتلاف به رهبری آمریکا

مساله گسترش افراط گرایی، تروریسم و ظهور و پیشروی گروه تروریستی داعش را می‌­توان مهم­ترین تحول بین­‌المللی سال ۲۰۱۴ خواند. با ورود این گروه تروریستی به عراق، تصرف موصل و نزدیکی به کردستان، آمریکا تصمیم گرفت که وارد صحنه علنی مبارزه با داعش گردد. در ۸ اوت آمریکا با هدف حفاظت از «اربیل» پایتخت منطقه کردستان، حملات هوایی خود به مواضع این گروه را آغاز کرد. به دنبال آغاز عملیات آمریکا، گروه داعش در اقدامی‌تلافی­‌جویانه دو تن از خبرنگاران آمریکایی به نام‌­های «جیمز فولی» و «استفان ساتلاف» را که پیشتر به گروگان گرفته بود، به شکل فجیعی به قتل رسانده و ویدئوی آن را در فضای مجازی منتشر کرد.

به دنبال این حوادث اوباما در سخنرانی عمومی‌خود در ۱۰ سپتامبر از استراتژی جامع خود مبنی بر مبارزه با گروه تروریستی داعش و نابودی آن پرده برداشت. این استراتژی مبنی بر شکل­‌گیری ائتلافی بین‌­المللی علیه داعش و تداوم حملات هوایی به مواضع آن در سوریه و عراق بود.

با وجود گذشت ۴ ماه از شکل­‌گیری ائتلاف موسوم به مبارزه با داعش به رهبری آمریکا و انجام بیش از ۱هزار و ۳۰۰ حمله هوایی، دستاورد چندانی در مهار و نابودسازی این گروه تروریستی حاصل نشده است. در این مدت اعدام اتباع غربی از سوی این گروه تروریستی نیز همچنان ادامه پیدا کرد.

اوباما پیش از این تاکید کرده بود که برای مبارزه با گروه تروریستی داعش نیروی زمینی آمریکا را وارد عراق نخواهد کرد. با این وجود وی در ۷ نوامبر دستور ورود ۱هزار و ۵۰۰ نیروی نظامی‌به عراق را صادر کرد.

سورپرایزی به نام احیای روابط کوبا و آمریکا

آخرین تحول سیاست خارجی آمریکا مربوط به از سرگیری روابط با کوبا می­‌شود. پس از ۵۳ سال روابط خصمانه میان آمریکا و کوبا در واپسین روزهای سال ۲۰۱۴ دو کشور توافق کردند که روابط خود را مجددا به حالت عادی برگردانند. این خبر پس از تماس تلفنی اوباما با «رائول کاسترو» رئیس جمهور کوبا و با نطق تلویزیونی اوباما و کاسترو در مقابل مردم کشورشان اعلام شد.

همزمان برخی تبادلات امنیتی و آزادسازی زندانیان دو کشور انجام گرفت. با این حال روابط آمریکا و کوبا تا عادی شدن کامل نیاز به زمان‌های طولانی دارد. کوبا به دنبال رفع تحریم‌های اقتصادی از این کشور است و البته کنگره آمریکا به سختی با این مساله موافقت خواهد کرد، چرا که کنگره جمهوری خواه معتقد است اوباما با این اقدام خود در برابر دشمنان آمریکا ضعف نشان داده است.

تحلیل­گران انگیزه‌­های مختلفی را برای این اقدام بر شمرده‌­اند. برخی معتقدند که تلاش برای بهبود روابط با کوبا در ارتباط با فضای خصم­‌آلود میان مسکو و واشنگتن است. با افزایش تنش‌­ها میان این دو رقیب دیرینه، آمریکا سعی دارد با نزدیک شدن به کوبا، اجازه ندهد که روسیه بار دیگر مانند سلف خود شوروی، در حیات خلوت آمریکا یعنی آمریکای لاتین وارد شود.

"Our President, analytical news site"