رئیس جمهور آمریکا مدعی شد: «فکر می‌کنم ترکیب یک مسیر دیپلماتیک که مسئله هسته‌ای را در یک طرف قرار داده و همزمان پیامی روشن به ایرانی‌ها بفرستد مبنی بر اینکه شما باید رفتار خود را بطور گسترده تغییر دهید، ترکیبی است که به صورت بالقوه نه فقط خیال دوستان ما را راحت می‌کند، بلکه تنش‌ها را نیز کاهش می‌دهد.

به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛ «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه با روزنامه «نیویورک‌‌تایمز» گفت: هرچند واشنگتن فعلا تعامل را در قبال ایران در پیش گرفته، اما در عین حال تمامی گزینه‌ها را برای خود محفوظ می‌داند.
اوباما ادامه داد: «با در نظر داشتن اینکه ما همه گزینه‌هایمان را حفظ می‌کنیم و سهل‌انگار نیستیم، باید بگوئیم که «بگذار امتحانش کنیم» چراکه اگر ما بتوانیم این مسائل را به صورت دیپلماتیک حل کنیم، امن‌تر خواهیم بود، ایمن‌تر خواهیم بود، برای دفاع از متحدمان در جایگاه بهتری قرار داریم و دنیا را چه دیدید؟ شاید ایران عوض شد! اگر هم نشد، ظرفیت بازدارنده ما، برتری نظامی ما پابرجا خواهد بود... ما توانمان برای دفاع از خود یا متحدانمان را از دست نمی‌دهیم. در چنین شرایطی، چرا نباید آن را بسنجیم؟
اینکه توافق به نفع اسرائیل نیست
«نادرست» است
وی با اشاره به انتقادات بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی از توافق هسته‌ای، که می‌گوید اسرائیل در برابر ضربات احتمالی آسیب‌پذیر است و امکان ریسک ندارد گفت: این تصور را که نباید این توافق را پذیرفت یا اینکه توافق به نفع اسرائیل نیست، «نادرست» است.
رئیس جمهور آمریکا افزود: آنچه که می‌خواهم به اسرائیلی‌ها بگویم... این است که هیچ فرمول و هیچ گزینه‌ای وجود ندارد که از ابتکار دیپلماتیک و چارچوبی که ما پیش گذاشته‌ایم، برای جلوگیری از رسیدن ایران به سلاح هسته‌ای، موثرتر باشد.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی با اشاره به توافق لوزان در مصاحبه با شبکه «ان‌بی‌سی» گفت: جامعه بین‌المللی باید با تفاهم لوزان مخالفت کند چراکه این تفاهم موجودیت اسرائیل را به مخاطره انداخته است.
نتانیاهو در ادامه گفت: این ایده که تنها جایگزین توافق هسته‌ای، به راه انداختن جنگ جهانی علیه ایران است، درست نیست. فکر می‌کنم گزینه‌ها، این توافق بد یا جنگ با ایران نیست. به عقیده من، گزینه سومی وجود دارد و آن داشتن موضع قاطع و افزایش فشار بر ایران است تا به یک توافق بهتر دست یافت.
موضع‌گیری نتانیاهو در مخالفت با توافق لوزان در حالی بیان می‌شود که در روزهای گذشته روزنامه صهیونیستی هاآرتص در مطلبی با استقبال از مفاد توافق لوزان نوشت: بسیاری از مقامات اسرائیل با این تحلیل که با ایران توافق بد صورت نگرفته موافق هستند اگرچه ممکن است به آن اعتراف نکنند.
«باراک راوید»، نگارنده این یادداشت به شگفت زدگی گروه‌های مختلف از مفاد توافق اعلام شده پرداخت و نوشت: «گروه دیگری که شگفت زده شدند و البته ممکن است هرگز به آن اعتراف نکنند بسیاری از مقامات از جمله مقامات اسرائیل بودند که ظرف ماه‌های گذشته سرسختانه به توافق در حال شکل‌گیری با ایران حمله کرده‌اند.»
اوباما با این حال بار دیگر تأکید کرد که توافق دیپلماتیک بهترین راه برای مهار برنامه هسته‌ای ایران است در حالی‌که اقدام نظامی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران، برنامه این کشور را تنها برای مدتی به تعویق می‌اندازد.
ایرانی‌ها برای حفظ غرور ملی مقاومت می‌کنند
وی افزود: ایرانی‌ها آستانه‌ای را که نخست‌وزیر نتانیاهو طرح کرده رعایت نمی‌کنند و هیچ‌یک از رهبران ایران این کار را نخواهد کرد و با توجه به اینکه این کشوری است که جنگی هشت ساله با یک میلیون کشته را تحمل کرده، فکر می‌کنم نشان داده‌اند که وقتی چیزی جزو غرور ملی آنها یا در برخی موارد بقای ملی آنها باشد، حاضرند سختی را تحمل کنند.
رئیس جمهور آمریکا ادامه داد: حتی کسانی که ما آنها را میانه‌رو و اصلاح‌طلب به حساب می‌آوریم، از وجود میزانی از برنامه هسته‌ای داخل ایران حمایت می‌کنند.
اوباما در ادامه به تفاهم به دست آمده در شهر لوزان سوئیس اشاره کرد و گفت توافق جامع به مدت ۲۰ سال اجازه بازرسی گسترده از برنامه هسته‌ای ایران را داده و به مدت ۱۰ سال برنامه تهران را محدود کرده و به عقب باز‌می‌گرداند. وی این تصور را که نباید این توافق را پذیرفت یا اینکه توافق به نفع اسرائیل نیست، «نادرست» دانست.
وی در ادامه بار دیگر به تهدید ایران پرداخت و با مخاطب قرار دادن اسرائیلی‌ها مدعی شد: آنچه که حتی در صورت بستن توافق انجام می‌دهیم این است که پیامی کاملا روشن به ایرانی‌‌ها و تمام منطقه می‌دهیم که اگر کسی سر به سر اسرائیل بگذارد، آمریکا آنجا خواهد بود.
رئیس جمهور آمریکا مدعی شد: «فکر می‌کنم ترکیب یک مسیر دیپلماتیک که مسئله هسته‌ای را در یک طرف قرار داده و همزمان پیامی روشن به ایرانی‌ها بفرستد مبنی بر اینکه شما باید رفتار خود را بطور گسترده تغییر دهید و اینکه اگر شما به اقدامات تهاجمی بی‌ثبات‌کننده خود ادامه دهید، ما از متحدان خود حفاظت می‌کنیم، فکر می‌کنم این ترکیبی است که به صورت بالقوه نه فقط خیال دوستان ما را راحت می‌کند، بلکه تنش‌ها را نیز کاهش می‌دهد.»
اوباما در ادامه در پاسخ به این سوال که چه پیامی برای ایرانی‌ها دارد تا آنها را نسبت به پذیرش توافق متقاعد کند مدعی شد: «اگر ایران می‌خواهد بازیگری مسئولیت‌پذیر در مسائل بین‌الملل باشد، اگر درگیر لفاظی پرخاشگرانه علیه همسایگانش نباشد، اگر مواضع ضداسرائیلی نداشته باشد، اگر درگیر مجموعه‌ای از جنگ‌های نیابتی در منطقه نباشد، با توجه به مساحت، منابع و مردمی که دارد، می‌تواند یک قدرت منطقه‌ای بسیار قدرتمند باشد. امیدوارم ایرانی‌ها این را درک کنند.»
وی با بیان اینکه به تیم مذاکره‌کننده آمریکا توصیه کرده دیدگاه‌های ناشی از سوابق تاریخی را از دیدگاه‌های برآمده از ایدئولوژی جدا کنند، ابراز امیدواری کرد که توافق هسته‌ای با ایران به تغییر رویکرد از داخل ایران منجر شود.
رئیس جمهور آمریکا در عین حال افزود: دیدگاه منفی ایرانی‌ها به آمریکا، سابقه تاریخی دارد.
آژانس می‌تواند از همه جا بازدید کند
حتی مراکز نظامی
اوباما در پاسخ به این سوال که آیا اگر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی احساس کند خارج از سایت‌های اعلام‌شده، برنامه هسته‌ای در جریان است، مثلا در یک منطقه نظامی، آیا می‌تواند بر بازدید از آن پافشاری کند، گفت: آنچه قرار است انجام دهیم، این است که مکانیزمی ایجاد کنیم که بازرسان آژانس بتوانند هرجایی بروند.
وی در پاسخ به این سوال که واقعا «هرکجایی در ایران»؟ گفت: هرجایی که به آن مظنون هستیم. ایران می‌تواند مخالفت کند، اما آنچه که انجام داده‌ایم، این بوده که تلاش کنیم مکانیزمی طراحی کنیم که هر وقت این مخالفت‌ها شنیده شد، این وتوی نهایی از سوی ایران نباشد، بلکه نوعی مکانیزم بین‌المللی شکل بگیرد که یک ارزیابی منصفانه انجام بدهد و ببیند که آیا باید بازرسی‌ای صورت گیرد یا نه. اگر آنها اعلام کردند که باید (بازرسی) صورت گیرد، آن وقت مسئله حل شود، نه اینکه ایران بگوید نه، نمی‌توانید به اینجا بیائید.
رئیس جمهور آمریکا افزود: «بنابراین، در مجموع، آنچه شاهدیم این است که تنها پروتکل الحاقی‌ای که آژانس بر کشورهایی که مظنون به داشتن سابقه مشکل‌دار در برنامه هسته‌ای هستند اعمال کرده‌اند، نیست، بلکه از آن هم فراتر رفته‌ایم و ایران تحت نوعی مکانیزم بازرسی و راستی‌آزمایی خواهد بود که پیش از این هرگز اجرا نشده است.»
تعلیق تحریم‌های سازمان ملل
پس از اجرای تعهدات ایران
اوباما در خصوص نحوه برداشته شدن تحریم‌های ایران پس از توافق هسته‌ای گفت: «هنوز جزئیاتی باقی مانده که باید روی آنها کار شود. اما فکر می‌کنم که چارچوب کلی از ایران می‌خواهد تا گام‌هایی که لازم است در خصوص تأسیسات غنی‌سازی فردو، سانتریفیوژها و غیره بردارد. آن وقت، تحریم‌های سازمان ملل تعلیق می‌شوند. البته تحریم‌های مربوط به اشاعه، تحریم‌های مربوط به موشک‌های بالستیک، مجموعه‌ای از تحریم‌هاست که پابرجا می‌مانند.»
وی افزود: «آن زمان، ما این حق را برای خود محفوظ می‌داریم که اگر نقض توافق صورت گرفت، آن تحریم‌ها را فورا بازگردانیم. اما اگر این طور نشد (نقض توافق رخ نداد)، ایران قادر خواهد بود از زیر بار تحریم‌ها، به جز مربوط به موضوعات اشاعه و موشک‌های بالستیک که به جای خود می‌مانند، خارج شود، البته با در نظر داشتن اینکه در صورت نقض (توافق)، نظارت دائمی موجب واکنش خواهد شد.»
تحریم‌های حقوق بشر، تروریسم
و موشک‌های بالستیک پابرجاست
رئیس‌جمهور آمریکا در مورد تحریم‌هایی که با ادعای نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم علیه ایران وضع شده، گفت: تحریم‌های مربوط به موشک‌های بالستیک، نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم مجموعه‌ای از تحریم‌هاست که پابرجا می‌مانند.
به گزارش تسنیم،اوباما در ادامه گفت:شناختن رهبر ایران بسیار سخت است.
تیم ایرانی بخش‌هایی از فکت‌شیت را حذف کرده
در همین حال،«ارنست مونیز» وزیر انرژی آمریكا در گفت وگو با شبکه «سی‌بی‌اس» آمریکا گفت: توافق لوزان، فقط یك توافق 10 ساله نیست بلكه توافقی بلند‌مدت خواهد بود برای سال‌های طولانی بیش از 10، 15 و حتی 25 سال.
مونیز افزود: فکت‌شیت ایرانی‌ها در بسیاری از حوزه‌ها درست است، اما واضح است که روی بخش‌های مختلفی از توافق متمرکز بوده و گرایش دارد که برخی دیگر از بخش‌های توافق را حذف کند.
وی تصریح کرد: در فکت‌شیت ایرانی‌ها اعلام شده که این کشور بیش از 5هزار سانتریفیوژ خواهد داشت اما به این واقعیت اشاره نمی‌کند که این رقم نمایانگر کاهش تعداد 19هزار سانتریفیوژ کنونی است.
وزیر انرژی آمریکا در ادامه گفت: در تحریم‌ها، کاملاً شفاف بگویم: رهایی از تحریم‌ها زمانی آغاز می‌شود که آنها محدودیت‌های هسته‌ای اصلی را اعمال کردند، یعنی زمانی که گریز هسته‌ای از دو ــ سه ماه کنونی به یک سال افزایش یافت. در این زمان است که رهایی از تحریم‌ها واقعاً آغاز می‌شود.
به گزارش فارس، مونیز همچنین گفت: محدودیت هسته‌ای ایران غروبی ندارد.
توافق لوزان تنها دستاورد اوباما در سیاست خارجی
روزنامه فرانسوی «لوپوئن» در گزارشی نوشت: توافق لوزان تنها دستاورد اوباما در زمینه سیاست خارجی است.
در همین حال سناتور «دیان فینشتاین» از اعضای دموکرات کنگره نیز گفت: توافق با ایران بهتر از آن چیزی شده که فکر می‌کردیم.
سناتور «باب کورکر» رئیس کمیته روابط خارجی سنا نیز گفت: سنا در چند قدمی تصویب لایحه غیرقابل وتوی نظارت کنگره بر توافق هسته‌ای ایران است.
وی افزود: کنگره می‌بایست از طرف مردم آمریکا، نقشی را ایفا کند. آنچه که احتمالاً مردم آمریکا در حال حاضر نمی‌دانند، این است که احتمالاً پیوست‌های محرمانه‌ای وجود دارد که بسیار حائز اهمیت است.(+)

"Our President, analytical news site"