باراک اوباما که از سوی جمهوری خواهان به سیاست های غلط درباره ایران، سوریه و اوکراین متهم شده، دیروز در مراسم فارغ‌التحصیلی دانشجویان "آکادمی نظامی ایالات متحده" کوشید تا از سیاست خارجی دولتش دفاع کند.

به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛ در کنار موضوعاتی مانند اوکراین، سوریه و انزوای آمریکا در جهان، برنامه هسته ای و مذاکره با ایران یکی از محورهای سخنان دیروز باراک اوباما بود.
البته رئیس جمهور آمریکا مانند گذشته از سیاست "یکی بر نعل و یکی بر میخ زدن" استفاده کرد و ضمن دفاع از مذاکره، از محفوظ بودن همه گزینه ها علیه ایران سخن گفت.
به نوشته سایت بی بی سی فارسی (BBCpersian) باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا با تشریح آغاز فصل جدیدی در سیاست خارجی این کشور از ضرورت ادامه دیپلماسی با ایران به جای توسل به زور، کمک به همسایگان سوریه و مخالفان بشار اسد، و تاسیس صندوقی برای کمک به مبارزه با تروریسم سخن گفته است.
در مقابل کسانی که از ضعف سیاست خارجی او در برابر بحران هسته‌ای ایران و اوکراین سخن می‌گویند، باراک اوباما از هر دو مورد دفاع کرده است.
رئیس‌جمهوری آمریکا درباره ایران گفته: "برای اولین بار در یک دهه گذشته، فرصت بسیار واقعی وجود دارد که به یک توافق دست یابیم. چیزی که بسیار موثرتر از توسل به زور است."
با این حال او تاکید کرده که تمام گزینه‌ها برای بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح هسته‌ای، محفوظ است.
رئیس‌جمهوری آمریکا می‌گوید: "در آغاز ریاست جمهوری من، ائتلافی برای اعمال تحریم علیه اقتصاد ایران تشکیل دادیم، در حالی که دست دیپلماسی هم به سوی ایران دراز بود. حالا فرصت داریم که اختلاف‌هایمان را به صورت صلح‌آمیز حل کنیم."
به گفته آقای اوباما، هنوز فاصله زیادی تا رسیدن به نتیجه وجود دارد.
"بهمن کلباسی" خبرنگار بی‌بی‌سی در نیویورک: سخنرانی باراک اوباما ببش از آنکه اعلام مواضع جدید در سیاست خارجی باشد، دفاع از جهت‌گیری ۶ ساله دولت او در روابط جهانی بود. آقای اوباما گفت در این جهت‌گیری نیروی نظامی یکی از ابزارهای دستگاه سیاست خارجی است، نه اصلی‌ترین وسیله.
تاکید بر بستن پرونده لشگرکشی‌ها به عراق، افغانستان و توسل کمتر به نیروی نظامی برای حل چالش‌ها موضع جدیدی نیست. اما او سعی کرد با تکرار این اصول به انتقادهای مخالفانش در حزب جمهوری‌خواه پاسخ دهد. آن‌ها در ماه‌های گذشته اوباما را پیوسته به ضعف در مقابله با بحران‌های سوریه، اوکراین و حتی ایران متهم کرده‌اند.
افکار عمومی آمریکا به شدت با هرگونه ماجراجویی پرهزینه نظامی دیگر مخالف است. این فضا به تقویت موضع اوباما در پافشاری بر ادامه سیاست فعلی کمک می‌کند. او روز گذشه گفته بود: "مردم آمریکا آموخته‌اند که راه انداختن جنگ‌ها بسیار آسان‌تر از پایان دادن به آنهاست."
شاید با اتکا به همین دید عمومی باشد که در جمع افسران فارغ‌التحصیل و در پاسخی به تندرو‌های آمریکایی که با گفتگو‌های هسته‌ای با ایران مخالفند گفت: "رسیدن به یک توافق با ایران به مراتب از گزینه استقاده از زور موثر‌تر و پایدار‌تر است."
به نوشته سایت رادیو فردا (radiofarda) رئیس جمهور ایالات متحده روز چهارشنبه در توضیح سیاست‌ خارجی دولتش از مذاکرات هسته‌ای با ایران حمایت کرد و گفت برای نخستین بار در ۱۰ سال گذشته شانس خیلی بالایی برای دستیابی به توافق اتمی با ایران وجود دارد.
باراک اوباما هفتم خردادماه در مراسم فارغ‌التحصیلی دانشجویان «آکادمی نظامی ایالات متحده» در وِست پوینت نیویورک٬ اظهار کرد که ایران علی‌رغم هشدارهای ایالات متحده٬ اسرائیل و سایر کشورها در طول سال‌ها برنامه هسته‌ای خود را پیش برده است٬ اما از زمان آغاز ریاست جمهوری وی٬ واشینگتن ضمن اعمال فشار بر ایران از طریق تحریم‌ها٬ دست خود را نیز برای مذاکره به سوی دولت ایران دراز کرد.
از زمان روی کار آمدن دولت حسن روحانی٬ مذاکرات هسته‌ای ایران پیشرفت‌های محسوسی داشته و در همین راستا مقام‌های ایران و آمریکا با یکدیگر دیدار و گفت‌و‌گو داشته‌اند.
هم اکنون طبق توافق موقت هسته‌ای ژنو که سوم آذرماه سال گذشته منعقد شد٬ ایران و شش قدرت جهانی در حال مذاکره برای دستیابی به توافقی نهایی و جامع هستند.
باراک اوباما در ادامه سخنان خود همچنین با اشاره به بحران‌های اوکراین٬ سوریه و آفریقای مرکزی گفت که دولت وی علاقه‌ای ندارد خود را درگیر بحران‌هایی کند که به طور مستقیم امنیت و اقتصاد آمریکا را تهدید نمی‌کنند.

وی افزود که حل این بحران‌ها وظیفه آمریکا نیست و تاکید کرد که پس از جنگ‌های پرهزینه چند سال اخیر آمریکا٬ بسیاری از آمریکایی‌ها مخالف مداخله نظامی آمریکا در چنین بحران‌هایی هستند.
باراک اوباما در خصوص بحران سوریه هم با تاکید بر این‌ که هیچ راه حل صرفا نظامی‌ای برای مقابله با این مسئله وجود ندارد٬ گفت: «به عنوان رئیس جمهور تصمیم من این بود که ما نباید نیروهای آمریکایی را وارد این جنگ داخلی فرقه‌ای کنیم.»
به نوشته سایت دویچه وله (DeutscheWelle) باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا ضمن تشریح اصول سیاست خارجی دولت خود ادامه مذاکرات سیاسی با ایران را در مناقشه هسته‌ای مؤثرتر از قهر و زور دانست. وی گفت که کشورش همچنان رهبری جهان را در دست دارد.
اوباما در بخشی دیگر از سخنان خود از حضور کشورش در جایگاه یک قدرت جهانی دفاع کرد و گفت: «آمریکا باید همواره در صحنه جهانی نقش رهبری را حفظ کند، اگر ما این کار را نکنیم هیچ کشور دیگری این کار را نخواهد کرد.»[!]
وی افزود: «آمریکا در آینده هم به تنهایی وارد جنگ خواهد شد، اما فقط زمانی که منافع اصلی، به‌ویژه امنیت ایالات متحده به خطر افتاده باشد. در موارد دیگر، تنها با همکاری متحدان عمل خواهد کرد.»
اوباما با تاکید بر قدرت ارتش ایالات متحده تصریح کرد: «ارتش پشتیبان قدرت رهبری ما است و در سطح جهان نظیر ندارد. اما عملیات نظامی تنها و حتی مهمترین توانایی ما برای این رهبری نیست.»
جمهوری‌خواهان آمریکا اوباما را متهم می‌کنند که ادعای رهبری جهان را رها کرده و سبب کاهش قدرت جهانی آمریکا شده است. رئیس جمهور آمریکا در واکنش به این انتقادها گفت که قدرت آمریکا در این زمینه هرگز به اندازه امروز نبوده است.
به نوشته سایت صدای آمریکا (VOA) باراک اوباما که روز چهارشنبه در آکادمی نظامی وست پوینت در ایالت نیویورک سخن می گفت با اشاره به رویکرد آمریکا در قبال فعالیت های اتمی ایران تا پیش از ریاست جمهوری او گفت «باوجود هشدارهای پی در پی ایالات متحده، اسرائیل و دیگر کشورها، برنامه هسته ای ایران بطور پیوسته در طول چند سال پیشرفت کرد.»
با انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهوری جدید ایران در خرداد ۱۳۹۲، رویکرد ایران در صحنه سیاست خارجی تغییر کرد و گفتگوهای هسته ای میان قدرت های جهانی و ایران از سر گرفته شد و پس از مدت کوتاهی دو طرف برای نخستین بار توانستند به یک توافق موقت برسند تا در عرض ۶ ماه به توافق نهایی و جامع بر سر برنامه هسته ای ایران دست پیدا کنند.
وی در پایان این بخش از سخنان خود گفت «برای نخستین بار در یک دهه گذشته، یک فرصت واقعی برای رسیدن به یک توافق مهم (با ایران) بوجود آمده، که پایدار از آن چیزی است که با استفاده از زور بدست می آمد.»