"سیر نزولی قیمت‌ها که از روز شمارش آرای ریاست‌جمهوری شروع شده، همچنان ادامه دارد. در این میان واکنش‌های مثبت رؤسای جمهوری اروپایی نیز این نوید را داده که شرایط اقتصادی ایران در عرصه جهانی رو به بهبود می‌گذارد. مجموعه این شرایط موجب شده تا مردم دلارهایی را که پیش از این خریده بودند تا مانع کاهش ارزش سرمایه‌های ریالی‌شان شوند، وارد بازار کنند. وزیر امور خارجه روسیه نیز دیروز اعلام کرد که ایران توقف غنی‌سازی 20‌درصد را قبول کرده است. این خبر نیز چراغ سبزی به بازار بود برای بهبود شرایط اقتصادی و تلطیف شرایط بین‌المللی ایران!!!"

به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛ روزنامه شرق در شماره 1764 یکشنبه مورخ 2 تیر 1392 چنین نوشت :

دانلود لینک مستقیم نسخه PDF روزنامه شرق مورخ 2 تیر 1393 با حجم 180 کیلو بایت

"از شنبه گذشته تاکنون بازار ارز رونق گرفته و مشتری‌ها برای فروش از هم سبقت می‌گیرند. این روزها صراف‌ها بیشتر خریدار هستند و مردم فروشنده. مشتری‌ها صبح‌ها بیشتر از عصر است. دیروز آخرین نرخی که دلار خرید و فروش شد 3100تومان بود؛ عددی که امسال تابلو هیچ‌یک از صرافی‌ها آن را به خود ندیده بود.

این در حالی است که روز قبل از انتخابات قیمت دلار 3650تومان بود. درواقع یک سال است که این بازار روند کاهشی نداشته و اگر هم اندکی پایین آمده، در ازای آن دو برابر افزایش داشته است. در این بازار کسانی که زیر این قیمت خرید کرده‌ بودند، حالا به سود کم قانع شده‌اند و فقط می‌خواهند از شر دلارها خلاص شوند.

سیر نزولی قیمت‌ها که از روز شمارش آرای ریاست‌جمهوری شروع شده، همچنان ادامه دارد. در این میان واکنش‌های مثبت روسای جمهوری اروپایی نیز این نوید را داده که شرایط اقتصادی ایران در عرصه جهانی رو به بهبود می‌گذارد. مجموعه این شرایط موجب شده تا مردم دلارهایی را که پیش از این خریده بودند تا مانع کاهش ارزش سرمایه‌های ریالی‌شان شوند، وارد بازار کنند. وزیر امور خارجه روسیه نیز دیروز اعلام کرد که ایران توقف غنی‌سازی 20‌درصد را قبول کرده است. این خبر نیز چراغ سبزی به بازار بود برای بهبود شرایط اقتصادی و تلطیف شرایط بین‌المللی ایران.

درحالی‌که تحلیل‌های اولیه نشان می‌داد که واکنش مردم به اعلام نتایج و کاهش قیمت ارز، ناشی از جو روانی است، اما ادامه این روند نزولی و در کنار آن افزایش و صعود شاخص‌های بورس نشان می‌دهد که این تاثیر روانی موجب شده دلارهایی که تا پیش از این در خانه‌ها انباشته شده بود و بنا بر ادعای رییس کل بانک مرکزی ارزش آن معادل 20‌میلیارد‌دلار بوده، راهی بازار شود و در عوض به سمت بورس روانه شود و شاخص‌های آن نیز از 49 هزار‌واحد بگذرد و رکوردهای جدید ثبت شود. در روزهای گذشته قیمت‌های مسکن نیز متناسب با کاهش قیمت ارز شکسته شد و حباب آن بالاخره ترکید.

هادی حق‌شناس، کارشناس مسایل اقتصادی در گفت‌وگو با «شرق»، با بیان اینکه ظرف یک هفته اخیر که از انجام انتخابات و اعلام نتایج آن می‌گذرد، ‌در مجموع 15‌درصد نرخ دلار کاهش یافته است، درخصوص تحلیل شرایط بازار می‌گوید: «بازار ارز درواقع تراز تجاری کشور است.

همیشه صادرات و واردات وابسته به ارز خارجی است. در یک اقتصاد سالم و نرمال که پارامترهای سیاسی‌ نباشد، این واردات و صادرات کشور است که قیمت ارز را تعیین می‌کند. اگر صادرات کشور در روند بلندمدت بیشتر از واردات باشد (صادرات کالا نه صرفا مواد اولیه)، معمولا پول ملی تقویت می‌شود یا به عبارت دیگر ارز خارجی ارزان می‌شود.»

به گفته او، ‌این اتفاق در مورد کشورهای آسیای جنوب‌شرقی نیز رخ داد و در چین هم اتفاق افتاد. اما اگر عکس این اتفاق رخ دهد و در شرایطی که کشور صادرات ندارد، واردات بیش از صادرات باشد، کشور با کمبود ارز مواجه شده و پول خارجی‌ گران می‌شود. حق‌شناس با بیان اینکه در ایران به‌خصوص در دو، سه سال اخیر به دو دلیل ارز رفتار معمولی ندارد، می‌گوید: دلیل نخست ناشی از کمبود ارز یا کاهش صادرات نفت بوده است و دلیل دوم ناشی از تحریم‌ها اعم از بانک مرکزی یا سایر بانک‌ها یا بین‌المللی بوده که در دوره‌های مختلف به ایران وارد شده است. به گفته او، به این دو دلیل نمی‌توان بازار ارز ایران را در شرایط فعلی تحلیل کرد.

درواقع نمی‌توان بر اساس این فرمول که حساب جاری ایران مثبت است یا منفی میزان ورودی ارز به ایران یا خروجی ارز از آن را تحلیل کرد، بلکه پارامتر سیاسی اعم از تحریم خارجی و کمبود ارز در ایران را نیز باید در تحلیل نوسانات ارزی دخیل دانست. حق‌شناس می‌گوید: «نکته مهم‌تر برخی سوءتدبیرها در چند ماه گذشته بوده که منجر به نوسانات شدید ارز شد. از آن جمله می‌توان به بخشنامه‌های مکرر بانک مرکزی اشاره کرد که یکی از عوامل مهم التهاب در بازار ارز بوده است. تمام این سوءتدبیرها و ناکارآمدی‌ها باید پس از 24 خرداد باز نگری شود.»

این کارشناس اقتصادی درخصوص روند کنونی کاهش قیمت‌ها که از زمان اعلام نتایج رخ داده و همچنان ادامه دارد، می‌گوید: «آنچه رخ داد ورود یک انرژی مثبت از سوی کاندیدای منتخب، مبنی بر حل مشکلات اقتصادی از داخل و خارج بود.

همچنین پیام‌های مثبتی که گروه 1+5 و گروه جی 8 ارسال کردند نیز در ایجاد شرایط مثبت و امیدبخش موثر بوده است.» به گفته او، نوع برخورد نامزد پیروز با مسایل اقتصادی تماما منجر شد که حباب بازار ارز تخلیه شود؛ اما در اقتصاد، یک فرمول مشخص برای تعیین نرخ ارز داریم. همواره در بلندمدت باید مابه‌التفاوت تورم داخلی به خارجی (تورم کشورهایی که از آنها کالا وارد می‌کنیم) ضرب در قیمت ارز پایه، تعیین‌کننده قیمت حدودی و تقریبی ارز است. به عنوان مثال، اگر ارز درسال 83 حدود 900 تومان بوده و از سال 83 تا 92 اگر نرخ تورم را به طور میانگین حدود 20‌درصد بگیریم و از پنج‌درصد تورم خارجی کسر کنیم و آن را در 15 ضرب کنیم، قیمت تقریبی ارز مشخص می‌شود و هر قیمتی غیر از آن حباب خواهد بود.

او در خصوص میزان کاهش قیمت‌ها، می‌گوید: «آنچه مشخص است، قیمت ارز هیچ‌گاه به قیمتی که در چند سال قبل داشته، باز نخواهد گشت و در حدود رقم کنونی با اندکی نوسان باقی می‌ماند، مگر آنکه تحریم‌ها علیه کشور لغو شده و صادرات نفتی کشور به عددی که پیش از تحریم‌ها داشته‌ایم بازگردد. همچنین با رونق کسب و کار، بنگاه‌هایی که در رکود به سر می‌برند، رونق پیدا کنند.
به گفته حق‌شناس، در صورتی که وعده‌های رییس‌جمهور جدید در کوتاه‌مدت محقق شود و تحریم‌ها لغو شده و صادرات از سر گرفته شود، قیمت دلار به کمتر از سه‌هزارتومان هم کاهش خواهد یافت.

در همین حال، محمد کشتی‌آرای، رییس اتحادیه کشوری طلا و جواهر نیز درخصوص نوسانات اخیر بازار ارز و دلایل آن به فارس گفته است: «‌درخصوص کاهش نرخ ارز در بازار و اینکه لغو تحریم‌های بانک ملت بر نرخ ارز تاثیرگذار بوده است، اظهارکرد: این مساله یکی از عوامل تاثیرگذار بوده اما عامل اصلی این کاهش، تقویت ریال در برابر دلار و اعلام برخی سیاست‌های اقتصادی دولت آینده مانند تثبیت نرخ ارز بوده که موجب کاهش تقاضای خرید ارز شده است. در این شرایط انگیزه سرمایه‌گذاری در بازار ارز، طلا و سکه کاهش یافته، زیرا به طور مرتب قیمت‌ها در حال کاهش است، روند قیمت ارز و سکه در بازار به دلیل کاهش تقاضا نزولی خواهد شد.»


شاهین شایان‌آرانی، کارشناس اقتصادی، در گفت‌وگو با«شرق»، درخصوص دلایل کاهش قیمت ارز در بازار می‌گوید: «سه ماه پیش دورنمایی که برای اقتصاد کشور متصور بودیم مجموعه‌ای بود از تحریم‌های شدید، تورم بالا که در حال افزایش نیز بود، ابهام در فضای اقتصادی و فضای خاکستری که در محیط کسب و کار وجود داشت؛ فضایی که مسوولان و کارشناسان و نمایندگان مجلس نسبت به ادامه آن نگران بودند.

اما فضای انتخابات موجب شد این فضا و شرایط متزلزل شود.» به گفته او انتخاب و پیروزی آقای روحانی به عنوان رییس‌جمهور که در طول دوره رقابت انتخاباتی‌اش بر بهبود شرایط ملتهب بین‌المللی کشور و ایجاد تعادل، فعال‌شدن مذاکرات که در نهایت منجر به نتیجه برد – برد شود، موجب شده بود که دورنمایی روشن برای کشور ترسیم شود و اعلام نام او به عنوان رییس‌جمهور، پیام مثبت را به جامعه داد که حاصل آن کاهش التهابات و عطش خرید برای دلار بوده است. حالا با فروش سرمایه‌های دلاری‌شان، به سادگی پول‌هایشان را وارد بورس کرده و شاخص‌ها افزایش یافته است. همچنین میل و رغبت به انجام فعالیت‌های اقتصادی افزایش یافته است.

شایان‌آرانی، درخصوص ادامه وضعیت کنونی و ایجاد رونق در فضای اقتصادی و شکسته‌شدن حباب‌هایی که در ارز، سکه و مسکن رخ داده، می‌گوید: «ادامه شرایط کنونی و بهبود وضعیت اقتصادی، بیش از آنچه در این روزها اتفاق افتاده است، همه بستگی به تیم انتخابی آقای روحانی به عنوان کابینه، برنامه‌های توسعه‌ای او در زمینه اقتصاد و نتایج مذاکرات هسته‌ای ایران و تحدید و تقلیل تحریم‌های ایران دارد.» به گفته این کارشناس اقتصادی، در فضاهایی که آثار روانی بر تعیین نرخ‌ها و قیمت‌ها حاکم می‌شود، باید مراقب بود، زیرا این تاثیرات نتایج واقعیات اقتصادی محقق و محرز‌شده نبوده و تنها انتظارات است که نتایج عملی آن را می‌توان حداقل یک‌سال پس از اجرای برنامه‌های دولت مشاهده کرد.

او می‌گوید: «با توجه به اینکه روند کنونی ناشی از جو روانی است باید مراقب بود تا پدیده حبابی رخ ندهد. این امر باید توسط مسوولان نظارت بر بازار کنترل شود و با اعلام اخبار و اطلاعات شفاف، فعالان بازار را از هویت واقعی افزایش شاخص‌ها مطلع کنند. در آن شرایط شاخص بورس تا سه‌برابر میزان کنونی نیز جای رشد دارد و می‌تواند افزایش پیدا کند.»

هنوز کابینه‌ دولت جدید معرفی نشده و افرادی که نامشان برده می‌شود فقط در حد گمانه‌زنی هستند.

شایان آرانی، می‌گوید: «استفاده آقای روحانی از افرادی که دارای تجربه کافی، دانش‌محور و کاردان باشند، می‌تواند بر ادامه روند کنونی کمک کند. اما ضعف کابینه، استفاده از افرادی که نام و کارنامه خوبی در زمینه اقتصاد و مدیریت ندارند، می‌تواند روند مثبت کنونی را متوقف کند.»
تحلیلگران بازار پیش‌بینی می‌کنند روند کاهشی قیمت‌ها همچنان ادامه پیدا کند و در عوض بازارهای سرمایه و بورس رونق خود را حفظ کرده و همچنان رشد صعودی خود را ادامه دهند.

در هفته گذشته ریال که پیش از این افت و شکست بسیاری را تجربه کرده بود و در مقابل دلار سیر نزولی در پیش گرفته بود، یک‌بار دیگر توانست جان بگیرد و بخشی از ارزش ازدست‌رفته‌اش را بازپس بگیرد."

 

"Our President, analytical news site"