محمدجواد ظریف در پایان ششمین روز مذاکرات به جمع خبرنگاران ایرانی و خارجی آمد و درباره رفع اختلاف‌ها گفت: در اکثر موضوعات، راه‌حل‌ها کاملاً مشخص شده است و بعد از چهارشنبه باید نگارش شروع شود./با بررسی اظهارات مذاکره کنندگان مشخص می شود این توافق که با عنوان بیانیه ، تفاهم و یا چارچوب سیاسی منتشر می شود خطوط قرمز نظام در مذاکرات هسته ای را نادیده می گیرد. یکی از خطوط اصلی نظام در مذاکرات تاکید بر لغو یکباره همه تحریم ها بلافاصله پس از اجرایی شدن توافق جامع هسته ای است.

به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛ محمدجواد ظریف در پایان ششمین روز مذاکرات به جمع خبرنگاران ایرانی و خارجی آمد و درباره رفع اختلاف‌ها گفت: در اکثر موضوعات، راه‌حل‌ها کاملاً مشخص شده است و بعد از چهارشنبه باید نگارش شروع شود. وی در برابر این پرسش که "این امید وجود دارد که چهارشنبه بیانیه صادر شود؟" پاسخ داد: احتمالش خوب است.
پس از موکول شدن ادامه مذاکرات به صبح چهارشنبه، وزیر خارجه روسیه گفت که ایران و ۱+۵ بر روی مسائل کلیدی به توافق رسیده‌اند و کارشناسان بر روی متنی که ظریف و موگرینی در چند ساعت آینده اعلام خواهند کرد، مشغول کار هستند.
لاوروف همچنین گفت که مسأله تحریم‌ها جزو این مسائل کلیدی است.
پیش از اظهارات ظریف نیز، حمید بعیدی‌نژاد عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران اعلام کرده بود: موضوع برداشته شدن تحریم‌ها حل شده است؛ البته نه امروز یا دیروز بلکه در طی مذاکرات طولانی که تاکنون داشته‌ایم، اما مسایلی وجود دارد که به مسأله تحریم‌ها مرتبط هستند که هنوز در حال بررسی آنها هستیم.
هاموند: امیدواریم امروز به نتیجه برسیم
در همین حال ، وزارت خارجه انگلیس در بیانیه‌ای از حصول «تفاهم گسترده» در مذاکرات هسته ای بین ایران و ۱+۵ خبر داده اما افزوده هنوز پاره‌ای اختلافات بر جا مانده‌اند که باید حل شوند.فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس که در شهر لوزان سوئیس به سر می‌برد، در مورد روند پیشرفت مذاکرات گفت: «ما چارچوب گسترده‌ای از تفاهم داریم، اما هنوز برخی موضوعات کلیدی باقی مانده که باید روی آن‌ها کار شود.»
وی افزود: «در چند روز گذشته پیشرفت قابل توجهی داشته‌ایم، اما کار آهسته پیش می‌رود. امیدواریم که طی امروز به نتیجه برسیم.»
رجانیوز پیش از این در گزارشی با اشاره به عزم تیم ایران و آمریکا برای دستیابی به توافق اولیه نوشته بود:
با بررسی اظهارات مذاکره کنندگان مشخص می شود این توافق که با عنوان بیانیه ، تفاهم و یا چارچوب سیاسی منتشر می شود خطوط قرمز نظام در مذاکرات هسته ای را نادیده می گیرد. یکی از خطوط اصلی نظام در مذاکرات تاکید بر لغو یکباره همه تحریم ها بلافاصله پس از اجرایی شدن توافق جامع هسته ای است.
اما بر اساس مذاکرات صورت گرفته، طرفین مذاکره به این تصمیم رسیده اند که برخی تحریم ها در یک بازه زمانی ده ساله و پس از راستی آزمایی فعالیت های هسته ای تعلیق شود.جزییات مربوط به بحث لغو تحریم ها در یکی از پیوست های فنی توافق اولیه آمده است که البته ایران و ۱+۵ توافق کردند که پیوست های فنی محرمانه بماند و منتشر نشود.
اما نکته دیگر درباره توافق سیاسی ایران و ۱+۵ آن است که هر چند نام طرفین مذاکره، بر روی این سند، نام توافقنامه نمی گذارند با این حال از جهت حقوقی سند مورد اشاره تعهدات یک توافق نامه را به دنبال دارد.
مساله قابل تامل آنکه هشدار رهبر معظم انقلاب مبنی بر عدم دو مرحله ای شدن توافق کاملا صحیح بوده و طرف غربی در پیوست فنی توافق اولیه تعهدات ایران به ویژه در موضوع فردو، آب سنگین اراک، تعداد سانتریفیوژها ، موضوع تحقیق و توسعه به صورت جزیی مشخص کرده اما درباره تعهدات خود به ویژه تحریم ها راه های تفسیر و تاویل را باز گذاشته است.
آیت الله خامنه ای دهه فجر سال گذشته در دیدار فرماندهان نیروی هوایی ارتش در این باره گفته بودند:
این حرفی هم که حالا انسان می‌شنود که میگویند که «در یک برهه‌ای درباره‌ی اصول کلّی توافق کنیم، بعد درباره‌ی جزئیات»، این را هم بنده نمی‌پسندم؛ این را من نمی‌پسندم. با تجربه‌ای که از رفتارهای طرف مقابل داریم، احساس میکنم که این وسیله‌ای خواهد شد برای بهانه‌گیری‌های پی‌درپی برسر جزئیات. اگر توافق میکنند، جزئیات و کلّیات و همه را در یک‌جلسه‌ی واحد تمام بکنند، امضا کنند. اینکه کّلیات را جداگانه توافق کنند، و بعد بر اساس آن کلّیات - که یک‌چیزهای مبهمی است، تفسیرپذیر است، تحلیل‌پذیر است - بروند سراغ جزئیات، نه، این منطقی نیست.همه‌ی آنچه هم قرارداد بسته میشود بین مسئولین ما و بین طرف مقابل، باید روشن، واضح، غیر قابل تفسیر و تأویل باشد. این‌جور نباشد که طرف مقابل - که با دبّه‌کردن و چک‌وچانه زدن، کار خود را پیش میبرد - بتواند باز سر قضایای گوناگون، بهانه‌گیری کند، دبّه در بیاورد، کارها را مشکل بکند.
آنچه که مشخص است نادیده گرفته شدن خطوط قرمز نظام موضوعی نیست که مردم مجلس به سادگی از کنار آن عبور کنند. پیش از این نمایندگان مجلس درباره حفظ خطوط قرمز نظام به تیم مذاکره کننده هسته ای تذکر داده بودند.
رجانیوز در گزارش دیگری به صورت تفصیلی درباره خدعه آمریکایی دو مرحله ای شدن توافق هسته ای و آسیب هایی که به منفعت ملی ایران وارد می کند ، می پردازد.(+)(*)
"Our President, analytical news site"