روزنامه ابتکار تحليل نقش هاشمي رفسنجانی در معادلات انتخاباتي مجلس دهم را در مطلبی با عنوان « تدبير براي اعتدال در بهارستان» مورد توجه قرار داده و از جمله نوشته: نگاه رسانه‌ها و کارشناسان حوزه سياسي کشور بيش از پيش به تحليل و واکاوي حمايت رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از نامزدهاي احتمالي دوره دهم مجلس شوراي اسلامي بسته است که سرانجام چه ليستي از ميان توافق‌هاي احتمالي گروه‌‌هاي سياسي نزديک به وي ارائه خواهد شد.

به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛در اين ميان احتمال حضور چهار نامزد از سوي اين گروه‌ها وجود دارد و چنان که پيداست خارج از اين گروه احتمالي چهار نفره، کسي ديگر مدعي رياست مجلس دهم نيست؛ علی اکبر ناطق نوری، محمدرضا عارف، محمدعلی نجفی و علی لاریجانی.

شيخ ناطق، يکي از خبرسازترين چهره‌هاي سياسي ايران در نزديک به يک دهه گذشته بوده است. گمانه زني‌هاي گسترده راجع به تغيير مواضع اصولگرايانه او به اصلاح طلبانه و همچنين احتمال حضورش در انتخابات آتي مجلس مدت‌هاي متمادي بحث‌هاي داغ رسانه‌اي را به سمت و سوي خود کشاند.

اين چهره ميانه‌رو سياست در سال‌هاي اخير، به يکي از قطب‌هاي مشاوره نامزدهاي انتخاباتي براي حضور و تصدي پست‌هاي مهم کشور تبديل شده است.

رابطه نزديک وي با آيت‌الله هاشمي و مواضع معتدل سياسي‌اش باعث شده تا گروه‌هاي ميانه‌رو اصولگرايان و اصلاح طلب از او حرف شنوي داشته باشند.

براي مصداق اين نکته مي‌توان به رايزني‌هاي انتخاباتي خاتمي در سال گذشه با آيت الله هاشمي و به روايتي ناطق نوري، اشاره کرد که صلاح جريان اصلاحات را در ائتلاف بر روي کانديدايي با برچسب اعتدال گرايي و با سابقه اصولگرايي ديده بودند نه انتخاب محمدرضا عارف.

با اين همه گرچه در بسياري از گفت‌وگوها و رايزني‌ها وي از عدم حضورش در انتخابات آتي مجلس گفته است اما او هنوز يکي از گزينه‌هاي احتمالي گروه‌هاي نزديک به هاشمي رفسنجاني است زيرا در صورت نهايي شدن اجماع بر سر حضورش در انتخابات مجلس شوراي اسلامي، بعيد به نظر مي‌رسد که ناطق از پذيرش آن سر باز بزند.

به هر حال نه تنها اصلاح طلبان که راست گرايان سنتي نيز بي ميل نيستند که بعد از ناکامي در انتخابات ریاست جمهوری يازدهم اين بار با کارت برنده شيخ ناطق وارد گود رقابت شوند. شيخ اما هنوز در لفافه و اما و اگر از حضورش سخن مي گويد. از همين روست که در کنار نام ناطق نوري گزينه هاي ديگري نيز از جنس محمد علي نجفي مطرح شده‌اند.گرچه احتمال حضور اين شيخ 71 ساله در انتخابات مجلس بعيد است اما در هر صورت اثرگذاري وي بر روند انتخاب ليست احتمالي مشترک در ميان گروه‌هاي ميانه‌رو، مهم و تعيين کننده است.

محمدرضا عارف در روزهايي که ديگر هم صنفان اصلاح گرايش سرخوش از نتيجه انتخابات رياست جمهوري يازدهم روزهاي آرام و کم هياهويي را مي‌گذرانند، پرکارتر و فعالتر از همه 8 سال گذشته، شهر به شهر و استان به استان براي سخنراني و افتتاح شعبه‌هاي دفتر اميد ايرانيان مي‌رود. تحرکاتي که تنها يک هدف را دنبال مي‌کند؛ برنامه ريزي براي انتخابات مجلس دهم و نشستن بر کرسي رياست پارلمان.

این روزنامه در ادامه با پرداختن به محمدعلي نجفي نوشته: اخبار جسته و گريخته اما حکايت ديگري دارد، گويي اين بار نيز سايه بلند ناطق نوري قرار است بر سر عارف باشد. شيخ نور گرچه بارها از عدم حضورش در انتخابات گفته و اطرافيانش نيز اين امر را تلويحا تاييد کرده اند اما ناطق نوري همچنان يکي از گزينه هاي اصلي اصلاح طلبان براي سرليستي انتخابات مجلس دهم است. مرد تکنوکرات و محبوب آيت الله سياست ايران که در بحبوحه انتخابات رياست جمهوري در کنار اسحاق جهانگيري دو گزينه اصلي کارگزاراني ها بود، در نهايت اما تدبير آيت الله هاشمي و همراهان سياسي اش يعني ناطق نوري و خاتمي بر آن قرار گرفت که حسن روحاني کانديداي نهايي اعتدالگرايان و اصلاح طلبان باشد و اين دو از صحنه کنار رفتند. نجفي يکي از سه وزير پيشنهادي کابينه حسن روحاني بود که با وجودي که موافقت نيمي از مجلس را جلب کرده بود، با اختلاف يک راي از مجموع 284 راي موفق به حضور در وزارت آموزش و پرورش نشد. بيشتر نمايندگان مخالف وي، او را به حضور در جريان اعتراضات پس از اعلام نتايج انتخابات 1388 متهم کردند. با اين وجود دو روز بعد، حسن روحاني طي حکمي وي را به معاونت رئيس جمهور و رياست سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور منصوب نمود اما بهمن ماه سال گذشته، نجفي از رياست سازمان ميراث فرهنگي استعفا کرد.وي گرچه از زمره مرداني بود که به دولت روحاني راه يافت اما به سرعت از قطار دولت جدا شد و بيماري و سنگيني کار را عامل اين کناره گيري اعلام کرد با اين وجود روحاني وي را به عنوان مشاور رئيس جمهور و دبير ستاد هماهنگي اقتصادي جمهوري اسلامي ايران منصوب نمود. اما اين روزها نام او در کنار ناطق نوري به عنوان گزينه‌هاي مطلوب اصلاح طلبان بر سر زبان ها است هرچند که محمدعلي نجفي ممکن است به اندازه ديگر نامزدهاي مطرح در اين گروه در ميان اقشار جامعه شناخته شده نباشد اما به هر حال يک گزينه تصدي رياست مجلس شوراي اسلامي است و حاميان ويژه‌اي هم در ميان گروه‌هاي اصلاح طلب و اصولگرا دارد همچنين حمايت آيت الله هاشمي از وي به عنوان يکي از چهره‌هاي اثرگذار و مجرب نيز مي‌تواند تقويت کننده احتمال اجماع بر روي وي باشد.

ابتکار در پاسخ به این سوال که آیا اصلاح طلبان تن به رياست لاريجاني در پارلمان دهم مي دهند نیز نوشته: اما فضاي رقابت براي انتخابات مجلس آنجا دشوارتر مي شود که برخي اخبار جسته و گريخته حکايت از آن دارد که دوگانه هاشمي و ناطق نوري بي تمايل نيستند که رياست علي لاريجاني در مجلس دهم نيز استمرار يابد. لاريجاني که چون ناطق نوري و روحاني خاستگاهش به راست گرايان سنتي باز مي گردد در چندماه گذشته همراهي خوب و منصفانه اي را با دولت روحاني از خود نشان داده است و سپر دفاعي دولت در مقابل تندروها بوده است. رياست مدبرانه لاريجاني بر مجالس هشتم و نهم اين احتمال را ايجاد کرده است که طيف نزديک به هاشمي در صورت حضور نيافتن ناطق نوري در انتخابات و عدم حضور نجفي در انتخابات به دليل بيماري، لاريجاني را بر ديگر گزينه‌ها ترجيح دهند و زمينه پيروزي او را فراهم سازند. امري که از سوي قدرت الله عليخاني مشاور آيت الله نيز بيان مي شود. او معتقد است که به صلاح اصلاح طلبان است که لاريجاني رياست مجلس بعدي را نيز در اختيار داشته باشد.از همين باب است که حضور عارف در انتخابات مجلس آينده که بنا به گفته وي اکثريت آن متعلق به اصلاح طلبان خواهد بود با اما و اگرها و موانع بسياري همراه خواهد بود و مي تواند به چالشي جديد براي اصلاح طلبان در انتخابات آينده تبديل شود.

به نظر مي رسد در صورت حضور علي اکبر ناطق نوري ديگر معتمد و يار غار هاشمي يا محمدعلي نجفي تکنوکرات محبوب آيت الله در انتخابات مجلس دهم، اين بار هم اين قلندرها بر عارف ارجحيت يابند. در همين راستا طي چند روز گذشته عارف در خصوص احتمال سرليستي خودش به همراه حجت الاسلام ناطق نوري و محمد علي نجفي، از زير بار پاسخ دادن فرار کرد و گفت«اين بحث ها خيلي زود است و بيشتر سلايق و نظر افراد است با اين وجود جبهه اصلاحات بسيار جدي و با پيش فرض پيروزي جلو خواهد آمد»به هر روي چيزي که قابل پيش بيني باشد هم اکنون وجود ندارد، اما به نظر مي‌رسد احتمال اصرار اصلاح طلبان براي تصدي رياست مجلس با توجه به اين که به احتمال بسيار چيدمان نمايندگان مجلس دهم عمدتا اصلاح طلب خواهد بود، در معادلات اعتداليون تغيير ايجاد کند.آيا اعتدال‌گرايان در پاسخ به حمايت اصلاح‌طلبان در انتخابات رياست جمهوري، از آنان در انتخابات مجلس پشتيباني خواهند کرد؟