رویترز: ”پس از سه دور مذاکره فشرده -که البته بیشتر با طرح انتظارات طرفین از یکدیگر سپری شده بود تا مذاکره بر سر سازش- دو طرف تصمیم گرفته بودند که در این دور از گفتگوها تهیه ی پیش نویس معاهده نهایی را آغاز کنند که می تواند به بیش از یک دهه دشمنی و بی اعتمادی پایان دهد و از یک جنگ وسیع تر در خاورمیانه جلوگیری نماید. اما این مسئله با شکست مواجه شد!"

چهارمین دور از مذاکرات هسته ای ایران و 5+1 در حالی پایان یافت که بنا به اقرار مقام آمریکایی حاضر در مذاکرات، اختلاف ها کماکان به قوت خود باقیست که این امر منجر به شکست این دور از گفتگو ها در تهیه پیشنویس قرارداد نهایی شده است.

خبرگزاری انگلیسی رويترز در این باره نوشت: ”پس از سه دور مذاکره فشرده -که البته بیشتر با طرح انتظارات طرفین از یکدیگر سپری شده بود تا مذاکره بر سر سازش- دو طرف تصمیم گرفته بودند که در این دور از گفتگوها تهیه ی پیش نویس معاهده نهایی را آغاز کنند که می تواند به بیش از یک دهه دشمنی و بی اعتمادی پایان دهد و از یک جنگ وسیع تر در خاورمیانه جلوگیری نماید. اما این مسئله با شکست مواجه شد!"

طرف امریکایی که هنوز هم اقدامات اعتمادساز ایران نتوانسته به طور کامل اعتماد وی را جلب کند به ایران هشدار داد که انعطاف بیشتری داشته باشد زیرا زمان زیادی برای ایران باقی نیست! یک مقام ارشد امریکایی حاضر در مذاکرات در گفتگو با رویترز اعلام کرد: ”ما معتقدیم به واقع گرایی بیشتری نیاز است!"

این مقام امریکایی که نخواست نامش فاش شود با هشدار درباره نزدیک شدن به ضرب الاجلِ از پیش تعیین شده گفت همه طرف ها می خواهند به مهلتی که قبلا تعیین شده (20 جولای) پایبند بمانند تا بتوان با مهار بخش های حساس برنامه هسته ای ایران در عوض رفع تدریجی تحریم ها به معاهده نهایی دست یافت.

یک مقام غربی دیگر نیز در این رابطه اعلام کرد: ”همه ما از ایران انتظار انعطاف پذیری بیشتری داشتیم!"

کارشناسان علت اصلی عدم موفقیت این دور از مذاکرات را پایفشاری ایران بر این مسئله عنوان کردند که مسائل دفاعی ایران از جمله توان موشکی، ارتباطی به بحث هسته ای ندارد و نباید در گفتگوها مطرح شود. طرف امریکایی دقیقا نقطه ی عکس این عقیده را دارد و انتظار دارد نه تنها درباره توان موشکی ایران بلکه در رابطه با کلیت وضع نظامی ایران بحث صورت گیرد.

اگرچه ایران تا کنون زیر بار این خواسته ی امریکا نرفته است اما جراید از نقل قولی از یک مقام امریکایی نوشتند که اظهار داشته بود در مذاکرات ”هر موضوعی" قابل بحث است و باید برطرف شود.