ناصر نوبری با بیان اینکه پایه مذاکرات هسته‌ای در سال 82 با شکست آغاز شد، گفت: وقتی توافق ژنو یک عقب‌نشینی است، دیگر نیازی به جشن گرفتن ندارد.

به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما» ؛ ناصر نوبری کارشناس مسائل سیاسی و آخرین سفیر ایران در شوروی به دعوت بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف در مناظره با داریوش قنبری در موضوع بررسی توافق ژنو حضور یافت.

وی در ابتدای سخنان خود گفت: از آنجا که رئیس‌جمهور از منتقدین خود شناسنامه طلب کرده‌اند من مجبورم خودم را معرفی کنم. بنده 33 سال است که دیپلمات جمهوری اسلامی هستم و به عنوان سفیر ایران در شوروی حضور داشتم و در دوران ریاست جمهوری خاتمی نیز مشاور استراتژیک وزارت خارجه بودم الان نیز در دانشگاه تدریس می‌کنم. بنده از زاویه و جناح راست و چپ سخن نمی‌گویم بلکه از دید کارشناسانه خودم صحبت می‌کنم.

در جواب وی قنبری گفت: شما باید در گروه یا جناحی قرار بگیرید تا من با شما مناظره کنم.

نوبری پاسخ داد: بیماری اصلی کشور ما همین است که همه افراد را وارد جناح‌بندی می‌کنیم و به جای اینکه در دانشگاه یک توافق‌نامه را نقد کنیم به زور می‌خواهیم افراد را وارد جناح خاصی کنیم. دانشگاه جای بحث علمی است اگر شما (قنبری) می‌خواهید اینجا بحث حزبی کنید اشتباه آمده‌اید اینجا دانشگاه است و جای صحبت علمی است.

این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه اظهار داشت:‌ تیم روحانی و ظریف در سال 72 چون در مذاکرات ضعیف عمل کردند باعث شدند در مذاکرات شکست بخورند و چون نتیجه چنین شد یک وادادگی بوجود آمد که عکس‌العمل آن 8 سال رادیکالیسم شد. مردم ما چون در آن دوران سرخورده شدند به 8 سال رادیکالیسم روی آوردند.

وی افزود: در سال 82، غربی ها به ما گفتند که کل برنامه هسته‌ای را جمع کنید تا ما به شما اعتماد کنیم به همین خاطر آن تیم مذاکره کننده ایرانی شکست خورد و همین باعث شد یک جریان صددرصد متضاد با آن تیم روی کار بیاید و در حقیقت پایه 8 سال رادیکالیسم را یک مذاکره ضعیف پایه گذاشت و اگر دوباره یک مذاکره ضعیف داشته باشیم همان مسیر تکرار خواهد شد.

نوبری ادامه داد: بنده 14 سال است که نسبت به استراتژی مذاکره هسته‌ای اعتراض دارم چرا که معتقدم استراتژی اعتمادساز استراتژی قجری است و مدرن نیست. اعتمادسازی مدرن اعتمادسازی جان‌کری و اوباما است که مکانیزم مذاکره را تعاملی-کنترلی گذاشتند. مذاکرات امروز بر اساس توازن اهرم‌هاست. ما باید بدانیم که تنها دو راه وادادگی و رادیکالیسم را نداریم ما بدانیم اگر دوباره این مذاکرات شکست بخورد و ضعف خودش را نشان بدهد رادیکالیسم روی کار می‌آید.

این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه با اشاره به سخنان رئیس‌جمهور در دیدار با اساتید نمونه کشوری گفت: رئیس‌جمهور چنین گفت که آنان که ما را سازش‌کار معرفی می‌کنند آیا خوب است ما خنجر به دست بگیریم. من معتقدم این سخن می‌خواهد ذهن ما را تنها در دو مدل سازش و یا جنگ محدود کند در حالی که راه سومی نیز وجود دارد.

نوبری در ادامه با بیان اینکه از رویکرد دولت در قبال مذاکره حمایت می‌کنم، گفت: بنده معتقدم باید روند مذاکرات را حفظ کرد اما اگر کار ضعیف در این چارچوب صورت گیرد جای نگرانی دارد.من به آقای رئیس‌جمهور برای تقویت تیم مذاکره کننده چند نفر را پیشنهاد می‌کنم اولین نفر آقای سرمدی هستند که قائم‌مقام وزیر امور خارجه هستند. دومین نفر آقای صدر مشاور فعلی وزیر امور خارجه، سومین نفر خانم امین‌زاده معاون حقوقی رئیس‌جمهور، چهارمین نفر آقای لواسانی دیپلمات کشور و پنجمین نفر شیخ‌الاسلام که از اصولگرایان است. بنده معتقدم نتیجه این مذاکرات برای چند نسل تأثیرگذار خواهد بود.

وی در ادامه افزود: تیم مذاکره کننده فعلی بدین گونه است که انگار کاپیتان تیم را انتخاب کردیم و به او گفتیم تیم خودت را انتخاب کن و وی هم با تیم گل‌کوچک خودش می‌خواهد به جام جهانی برود.

نوبری در ادامه با اشاره به اشتباه ظریف در خصوص پذیرش غنی‌سازی از طرف 1+5 گفت:‌اشتباه ظریف که به رئیس‌جمهور نیز انتقال داد این است که حق غنی‌سازی را قدرت‌های بزرگ پذیرفته‌اند. اولین مشکل هم همین جاست که چنین چیزی در توافق‌نامه نبود.

منبع: فارس