وزیرعلوم، تحقیقات و فناوری در آخرین دیدار اعضای هیات دولت دهم با مقام معظم رهبری گزارشی از اهم تحولات انجام شده در حوزه آموزش عالی و پژوهش و فناوری در دوران دولت های نهم و دهم ارائه کرد.

به گزارش ایرنا، «کامران دانشجو» در این نشست به جهت گیری وزارت علوم برای فعالیت دانشگاهها در حوزه مأموریت اصلی خود و پرهیز از کارهای حاشیه ای که دشمن تلاش داشت آنها را اصل وانمود کند، اشاره کرد و گفت که در نتیجه این رویکرد، آرامش روحی و روانی مناسبی در جامعه دانشگاهی ایجاد شده و فعالیت های بسیار مناسبی صورت گرفت.

وی در گزارش خود درباره جمعیت دانشجویی کشور در سال های اخیر اظهار داشت: در حوزه آموزشی تعداد دانشجویان کشور از دو میلیون و 300هزار نفر در سال 1384 به چهار میلیون و 400 هزار نفر رسیده و حدود دو برابر افزایش داشته است که با توجه به تقاضای اجتماعی برای تحصیلات تکمیلی این دوره ها بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

دانشجو ادامه داد: تعداد دانشجویان کارشناسی ارشد نیز در این مدت از 92 هزار نفر به 460 هزار نفر رسید که پنج برابر افزایش را نشان می دهد و همچنین تعداد دانشجویان دکتری تخصصی از 19 هزار نفر در ابتدای فعالیت دولت نهم به 56 هزار نفر در سال 1391 رسیده و حدود سه برابر افزایش یافته است.

وی همچنین از جذب بیش از 24 هزار و 500 نفر عضو هیات علمی در سال های 84 تا 91 خبر داد و گفت: در همین راستا در دولت دهم حدود 18 هزار نفر عضو هیات علمی جدید و دانشجوی بورسیه دوره دکتری برای هیات علمی دانشگاهها جذب شده اند.

وزیرعلوم با بیان اینکه تحقق ارتباط دانشگاه با صنعت از آرزوهای دیرینه مقام معظم رهبری بوده است به اقدامات انجام شده برای ارتباط دانشگاهها با صنعت و رفع نیازهای حوزه کاربرد پرداخت و گفت: با فعال سازی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) و تعیین اولویتهای پژوهشی و فناوری دستگاههای اجرایی کشور در این شورا 45 طرح کلان ملی با همکاری و تعامل نزدیک با دستگاههای اجرایی به تصویب رسیده که اعتباری افزون بر دو هزار و 500 میلیارد تومان برای اجرای این طرح ها در مدت سه تا پنج سال در نظر گرفته شده است.

وی خاطرنشان کرد: برای اجرای این 45 طرح کلان ملی مورد نیاز دستگاههای اجرایی و حوزه صنعت، 55 دانشگاه و مرکز پژوهش و فناوری فعالیت دارند که این اقدام ارتباط نزدیک و برنامه ریزی شده دانشگاهها و مراکز پژوهش و فناوری با حوزه کاربرد را به دنبال دارد.

دانشجو همچنین از مطالعه و اجرای 200 پروژه مورد نیاز وزارت دفاع در قالب تعریف هزار رساله دوره دکتری با همکاری این وزارتخانه و اجرای آن در بیش از 60 دانشگاه کشور خبر داد.

عضو کابینه دهم کسب مقام اول علمی منطقه در سال 1390 یعنی چهارده سال زودتر از افق سند چشم انداز بیست ساله و حفظ آن در سالهای اخیر را یادآور شد و گفت: در مجموع 175 هزار سند و مقاله علمی پژوهشگران ایرانی در پایگاه استنادی ISI (آی اس آی) از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون به ثبت رسیده که از این میزان بیش از 150 هزار سند و مقاله علمی آن مربوط به سالهای 1384تا 1392 است یعنی 85 درصد کل تولیدات علمی ایران پس از انقلاب اسلامی در این هشت سال صورت گرفته است و از این تعداد، 103 هزار مقاله و سند علمی آن در دولت دهم به ثبت رسیده است که حدود 60 درصد کل تولیدات علمی ایران پس از انقلاب اسلامی را شامل می شود.

وی تصریح کرد که از مجموع نزدیک به 217 هزار سند و مقاله علمی پژوهشگران ایرانی که در پایگاه استنادی اسکوپوس Scopus از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون به ثبت رسیده است بیش از 192هزار سند و مقاله علمی آن مربوط به سالهای 1384 تا 1392است که بیانگر 89 درصد تولیدات علمی ایران پس از انقلاب اسلامی در هشت سال اخیر است.

دانشجو متذکر شد: از مجموع 217 هزار سند و مقاله علمی پژوهشگران ایرانی در پایگاه استنادی اسکوپوس بیش از 14 هزار سند مقاله علمی آن در دولت دهم تولید شده است که به عبارت دیگر، 65 درصد تولیدات علمی ایرانی ثبت شده در این پایگاه پس از انقلاب اسلامی مربوط به چهار سال گذشته است.

دانشجو خاطرنشان کرد: به این ترتیب رشد تولیدات علمی ایران نسبت به متوسط سرعت رشد تولیدات علمی جهان بین 11 تا 13 برابر است که با این رشد جهشی توانسته ایم مقام پانزدهم را در دنیا کسب کنیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، فعالیت های انجام شده در حوزه فرهنگی و دانشجویی و فعالیت های سیاسی دانشگاه ها طی دولت دهم را توام با ایمان، آرامش و عقلانیت توصیف کرد و گفت: در طی پنج ماه منتهی به برگزاری انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری که اوج هیجانات سیاسی است و چهارمین دوره شورای های اسلامی شهر و روستا بیش از سه هزار نشست انتخاباتی در کل دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور برگزار شد که خوشبختانه گزارشی از تشنج و حاشیه سازی در این نشست ها وجود نداشت بلکه با کمال آرامش مباحث انتخاباتی مطرح شد و این در حالیست که در گذشته اینگونه نشست ها که هیجانات خاص خود را دارد با مشکلات و تشنج همراه بود.

وی تدوین و اصلاح آئین نامه کرسی های آزاد اندیشی با همکاری دانشجویان و تشکل های دانشجویی و برگزاری بیش از هزار و 400 کرسی آزاد اندیشی را به عنوان دیگر اقدامات فرهنگی دانشگاه ها در سه سال اخیر برشمرد.

دانشجو آمار تشکل های سیاسی دانشجویی در آغاز فعالیت دولت نهم را 162 تشکل ذکر کرد و از افزایش آنها به 253 تشکل در پایان سال 1391 خبر داد.

وی ادامه داد: تعداد کانونهای فرهنگی هنری دانشجویی نیز در این مدت از 495 به سه هزار و 215 کانون رسیده و بیش از شش برابر شده است و آمار نشریات دانشجویی با رشد دو برابری از دو هزار و 500 عنوان به پنج هزار و 366 نشریه رسیده و تعداد انجمن های علمی دانشجویی نیز بیش از هفت برابر رشد داشته و از 800 انجمن در سال 1384 به شش هزار و 324 انجمن افزایش یافته که بیانگر تنوع و افزایش فعالیت های سیاسی، فرهنگی و هنری و علمی دانشجویان است.

وزیرعلوم همچنین به افزایش سفرهای معنوی عمره و عتبات عالیات دانشجویان و اعضای هیات علمی از سال 1388 تاکنون اشاره کرد و گفت: در سال 1388 تعداد 16 هزار نفر از دانشگاهیان به سفرهای زیارتی عمره و عتبات اعزام شدند که در سال 1391 این آمار به حدود 130 هزار نفر رسید.