تلاطم موضع گیری های متفاوت درباره بیانیه مذکور در طول یک هفته، آنچنان فضای افکار عمومی را در یک چندراهی قرار داد و می رفت جامعه را در همان ابتدای سال موسوم به «همدلی و همزبانی» به یک دو قطبی دیگر دچار کند که همگان تشنه موضع گیری صریح مقام معظم رهبری بودند.

به گزارش «پايگاه خبري تحليلي رئيس جمهور ما»؛ مذاکرات هسته ای جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ در لوزان سوئیس را با توجه به پایان ضرب الاجل تعیین شده در پایان مارس ۲۰۱۵ شاید که نه، قطعا می توان مهمترین اتفاق سال جدید هم در عرصه داخلی و هم در عرصه بین المللی قلمداد نمود. این دور از مذاکرات هسته ای که به دلیل صدور بیانیه پیرامون راهکارهای عملیاتی تدوین توافق نهایی از اهمیت ویژه ای برخوردار بود بازخوردها و واکنش های بسیاری را به ویژه در فضای سیاسی داخل کشور به دنبال داشت.
این واکنش ها البته طیف وسیعی را از موافقین و مخالفین در بر داشت، چنانچه برخی ذوق زده آن را یک پیروزی بزرگ قلمداد کرده، به این و آن تبریک گفتند و برخی هم غیر منصفانه و عجولانه زحمات مذاکره کنندگان و دستاوردهای بیانیه را به طور کلی نادیده گرفتند. در این میان اما بودند کسانی که شیوه انصاف را در پیش گرفته و ضمن تشریح دستاوردها، دلسوزانه موارد ابهام و محمل های فریب کاری طرف مقابل و به ویژه آمریکایی ها را گوشزد کرده و از باب کمک به تیم مذاکره کننده انتقادات خود را مطرح کردند.
چشم بیدار انقلاب اما؛ همچون همیشه به میدان آمد و با بیانات خود نه تنها موضع اصولی خود را در رابطه با بیانیه سوئیس اعلام کرد که برای چندمین بار چشم انداز راهبردی و تاکتیکی مذاکرات هسته ای را برای افکار عمومی روشن ساخت. رهبر بزرگوار انقلاب در دیدار روز پنجشنبه (مورخه ۲۰ فروردین ماه ۹۴) خود با مداحان اهل بیت (علیهم السلام) در آستانه سالروز ولادت حضرت فاطمه‌ زهرا (سلام‌الله‌علیها) در حسینیه امام خمینی (ره) در چند بخش نکات مهمی را در این باره بیان فرمودند که در زیر بدان خواهیم پرداخت:
چرایی تاخیر در موضع گیری و بی معنایی تبریک!
تلاطم موضع گیری های متفاوت درباره بیانیه مذکور در طول یک هفته، آنچنان فضای افکار عمومی را در یک چندراهی قرار داد و می رفت جامعه را در همان ابتدای سال موسوم به «همدلی و همزبانی» به یک دو قطبی دیگر دچار کند که همگان تشنه موضع گیری صریح رهبری بودند. ایشان اما در این باره فرمودند: «می‌پرسند چرا فلانی (رهبری) درباره هسته‌ای موضع نگرفته/ جایی برای موضع‌گیری وجود نداشته/ مسئولین می‌گویند هنوز کاری انجام نشده و چیز الزام ‌آوری نیست/ نه موافقم نه مخالف/ اینکه حالا به بنده و دیگران تبریک می‌گویند بی‌معنی است». این بیان بیش از هر چیز بیانگر آن بود که چون هنوز چیزی قطعی نشده نمی توان در مورد آن به قطعیت اظهار نظر کرد و آن را به مثابه پیروزی یا شکست قلمداد نمود، نکته ای که موافقین و مخالفین افراطی عمدا یا سهوا بدان توجهی نداشتند.
مهم جزئیات توافق نهایی است
نکته مهم دیگری که در بیانات راهبر هوشیار انقلاب بر آن تاکید شد، این بود که آنچه مهم است جزئیات توافق نهایی است و آنجاست که باید مراقبت نمود و فریب نخورد. آنجا که فرمودند: «همه چیز در جزئیات است، ممکن است طرف بدعهد مقابل بخواهد در جزئیات، کشور ما را محصور کند/ آنچه تاکنون انجام شده نه اصل توافق و محتوای آن را تضمین می‌کند، نه حتی اینکه مذاکرات تا به آخر برسد».
تداوم بدبینی به مذاکره با آمریکا و حمایت از مذاکرات و مذاکره کنندگان
دیدبان بیدار انقلاب البته باز هم برای چندمین بار راهبرد اصلی نظام در مواجهه با سرکرده مستکبرین عالم را قویا گوشزد کرده و هوشمندانه بر طی طریق مذاکرات و حمایت از تیم مذاکره کننده ایرانی تاکید کرد تا هم برای برخی این شبهه به وجود نیاید که صرف انجام مذاکره به معنی فروریختن دیوار بلند بی اعتمادی میان ما و آمریکا است، هم بهانه عدم پایبندی به مذاکره از دست بهانه جویان گرفته شود و هم روشن باشد که رهبری نظام به فرزندان انقلاب اعتماد دارد و بدبینی به مذاکرات به دلیل خباثت و فریب کاری طرف مقابل است. ایشان در این باره فرمودند: «من هیچوقت به مذاکره با آمریکا خوشبین نبودم/ با اینکه خوشبین نبودم با این مذاکرات موردی موافقت کردم و از مذاکره کنندگان حمایت کردم و می کنم».
موافقت با توافق خوب نه هر توافقی
نکته دیگری که ولیّ دلسوز ملت بدان اشاره و بر آن تاکید کرد این بود که «با توافقی که منافع و عزت ملت را حفظ کند موافقیم/ اما توافق نکردن شرف دارد به توافقی که منافع و عزت ملت از بین برود». این راهبرد محوری در بیانات ایشان علاوه بر بیان ضرورت و دغدغه حفظ منافع ملت ایران در هر توافقی، بیش از هر چیز حکایت از آن دارد که جمهوری اسلامی ایران الزاما در پی توافق نیست و در همین وضعیت کنونی نیز قادر به حل مشکلات خود هست، لکن این طرف مقابل است که به دلایل مختلف نیاز به توافق دارد لذا تلاش دارد که هر چیزی را به نام توافق بر ما تحمیل کند، بنابراین تنها این توافق خوب است که پذیرفته خواهد شد. این نکته حتما تلنگری هم بود به کسانی که تنها راه پیشرفت کشور را هر توافقی با غرب می دانند.
مشت محکم ملت و حمایت از مستضعفین عالم
خلف صالح معمار کبیر انقلاب در بخشی دیگر از بیانات خود تاکیدی چندباره بر خطوط قرمز نظام در مذاکرات کرده و فرمودند: «توانایی دفاعی کشور، مشت محکم ملت درعرصه‌ نظامی است، این باید محکم بماند و محکم تر بشود/ حمایت ما از برادران مقاوم در نقاط مختلف جهان مطلقا نباید در مذاکرات مورد خدشه قرار بگیرد/ توسعه‌ علمی و فنی حتما باید ادامه پیدا کند». این از آن جهت مهم بود که اولا راه را بر خیالات واهی آمریکا مبنی بر دسترسی به مراکز و دستاوردهای نظامی کشور بست، ثانیا مستضعفین عالم و به ویژه جبهه مقومت را دلگرم تر کرد و ثالثا به مصداق «العلم سلطان» راه اقتدار کشور را تداوم توسعه علمی و فناوری عنوان نمود، همان چیزی که راه را بر وابستگی خواهد بست.
فقط مذاکره هسته ای و آزمونی برای آمریکا
آیت الله العظمی خامنه ای در نهایت باز هم تکرار کردند که این مذاکرات با آمریکایی ها تنها در موضوع هسته ای است و این هم به مثابه آزمونی است برای تعهدسنجی آمریکایی ها. ایشان در این باره فرمودند: «همه بدانند نه در مسائل منطقه و نه بین‌المللی هیچ مذاکره‌ای با آمریکا نداریم/ مذاکره هسته‌ای تجربه‌ای خواهد شد/ اگرطرف مقابل از کج‌تابی‌های معمولی‌اش دست برداشت، تجربه می‌شود که خب در موارد دیگر هم می‌شود با آنها مذاکره کرد/ اما اگر دیدیم باز هم کج‌راهه می‌روند مسلما تجربه‌ گذشته‌ ما تقویت می‌شود». این بیان آخر اما به ویژه هشداری بود به آمریکایی ها که رفتارشان در این مقطع همچون گذشته در حافظه ملت ایران خواهد ماند و شاخصی برای تداوم مذاکرات احتمالی در موضوعات دیگر خواهد بود. ضمن اینکه تلنگری بود به آنان که عامدا قصد القاء این نکته را دارند که از رهگذر مذاکرات هسته ای باب «ارتباط» با آمریکا باز شده است.
نکته پایانی اینکه؛ گزاره برگ (فکت شیت) رهبر انقلاب در نبود فکت شیت ایرانی تکلیف بیانیه سوئیس را روشن کرد و باز همچون همیشه این بیانات روشن، دقیق و هوشمندانه نائب امام زمان(عج) بود که هم فضای موجود را تبیین کرد، هم نگرانی ها را جهت داد و از دو قطبی شدن جامعه جلوگیری نمود و هم پیش دستانه و در راستای کمک به مذاکره کنندگان ایرانی دست آمریکا را رو کرد.(+)

"Our President, analytical news site"