احمدی نژاد گفت: پنجاه سال که بگذرد یک وقت می‌بینیم مثلا یک‌سوم هزینه‌های کشور صرف نظارت می‌شود ‌و خود این ناظران می‌شوند یک مساله که آلودگی‌های آنها را چه کنیم؛ چراکه همیشه اختیار منهای مسئولیت و یکطرفه، زمینه بسیار خوبی برای ایجاد فساد است.

محمود احمدی‌نژاد سه‌شنبه‌ در مراسم دومین دوره‌ اعطای جایزه ملی علامه طباطبایی و اولین دوره اهدای جایزه شهید آوینی، در ابتدای سخنان خود با ابراز خرسندی از حضور در جمع محققان، اساتید و هنرمندان برجسته کشور و با بیان اینکه "ای کاش وقت کافی بود تا همه دوستان سخن می‌گفتند و بهره ما مضاعف بود" و نیز با تشکر از جامعه فرهنگی، علمی و هنری کشور گفت: انصاف این است که بگوییم سرعت سیر تحول در کشور ما دارای سرعت بسیار بالایی است.

شاید اگر نقطه‌ای نگاه کنیم، نتوانیم ابعاد کار را آنطور که باید و شایسته است ببینیم ولی اگر یک نگاه تاریخی و تحلیلی داشته باشیم، می‌بینیم که سرعت تحول و اعتلا در کشور در تمام زمینه‌ها از جمله زمینه‌های علمی، فرهنگی، اندیشه، فکر و هنر بالاست. البته این بدان معنا نیست که نابسامانی، ناهماهنگی و قدرناشناسی یا بعضا بد عمل کردن وجود ندارد.

وی با بیان اینکه "وقتی حرکت یک ملت را مورد ارزیابی قرار می‌دهیم باید حرکت عمومی را ترسیم کنیم و سپس مورد مقایسه و قضاوت قرار دهیم"، تصریح کرد: در کشور ما کارهای بزرگ و ارزشمندی انجام شده و لازم است از تمام کسانی که برنامه‌های این جوایز را تنظیم کرده‌اند و ان‌شاءالله در آینده گسترش پیدا می‌کند، تشکر کنم.

رییس‌جمهور در بخش دیگری از صحبت‌های خود، به اهمیت انسان اشاره کرد و افزود: مساله اول در این عالم، انسان است و همه امور نسبت به انسان معنا پیدا می‌کند. ماموریت انسان در این دنیا، چه فردی و چه اجتماعی، سنگین است و باید به قله برسد. به قله رسیدن از خلال این احساس مسئولیت و عمل در پی آن حاصل می‌شود.

احمدی‌نژاد اضافه کرد: مشکلی که تا به امروز داشته‌ایم و در جامعه بشری شاهد آن هستیم، مربوط به تعریف از انسان است؛ چراکه اگر حقیقت انسان به درستی تعریف نشود، راهی که برای کمال انسان انتخاب می‌شود اشتباه خواهد بود.

وی با بیان اینکه "خداوند می‌خواهد که همه انسان‌ها به اوج برسند"، اظهار کرد: در عالم هستی اصل بر این است که تمام انسان‌ها به قله برسند مگر آنکه خود انسان تصمیم دیگری بگیرد و در مسیر دیگری حرکت کند.

رییس قوه مجریه با بیان اینکه "ما امروز در یک مسیر تحول قرار داریم"، یادآور شد: انقلابی که در کشور برپا شد یک انقلاب عظیم انسانی و در واقع یک انقلاب در اندیشه‌ها و باورها بود و یک انقلاب برای جابجایی طبقات قدرت نبود، بلکه در واقع یک حرکت استثنایی و صددرصد انسانی و از عمق و جان ملت ایران برآمده بود.

این انقلاب در راستای بازیابی هویت انسانی و بازگشت انسان‌ها به خود و قرار دادن راستای نگاه انسان‌ها در مسیر واقعی خودشان بود. البته این سخن بدین معنا نیست که ما در این مدت از ظرفیت‌های عظیمی که در این راستا ایجاد شده است به طور کامل استفاده کرده‌ایم.

رییس‌جمهور با بیان اینکه "ما باید از تمام تجربیات دنیا در مسیر اهداف خود استفاده کنیم"، افزود: البته باید اینگونه نگاه کنیم که انسان در راستای خداوند است و نه مقابل خداوند و اگر تفکر اینگونه داشته باشیم، این تعریف همه چیز را عوض می‌کند.

احمدی‌نژاد با بیان اینکه "ملت ایران همواره موحد و خداپرست و در طول تاریخ در انتظار پیامبران بوده است"، گفت: اکنون نیز تنها ملتی هستیم که آشکارا منتظر انسان کامل هستیم که بیاید و تمام حقیقت را به انسان‌ها بشناساند.

وی در ادامه با بیان اینکه "علم به معنای عام آن، راه رسیدن به حقیقت انسان است"، در بخش دیگری از صحبت‌های خود با انتقاد از برخی صحبت‌هایی که در مورد علوم انسانی می‌شود اظهار کرد: این سخنان به معنای نبرد اندیشه نیست و من قائل به آن نیستم. اگر اندیشه به معنای واقعی اندیشه باشد، هم‌افزا و مکمل است. اندیشمندان واقعی با هم جنگ ندارند.

رییس‌جمهور با بیان اینکه "اندیشه‌ها دروازه‌ای به سوی حقیقت انسان است"، گفت: سعادت انسان با تسلط بر دیگران و اثبات قدرت او نسبت به دیگران حاصل نمی‌شود بلکه در تجلی روح انسان حاصل می‌شود. اگر علم و معرفت، حقیقی باشد، بین عالمان نه تنها مشکلی نیست بلکه عشق و محبت حاکم است.

احمدی‌نژاد در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به سخنان برخی استادان در این جلسه و با بیان اینکه "اینطور نیست که اشکالات اساسی در حرکت یک ملت به صورت دفعی رخ دهد"، افزود: قرار شد که سیستم دموکراسی داشته باشیم. آیا باید همه مبانی اندیشه‌ای و فکری خودمان را کنار بگذاریم و مثل سرگردان‌های وسط بیابان که جهتی را نمی‌توانند تشخیص دهند یا هر لحظه یک رنگ باشیم؟ نه اینگونه نیست.

وی با بیان اینکه "ملت ایران همواره جزو صمیمی‌ترین و پاک‌ترین ملت‌ها بوده و در خلق فرهنگ این سرزمین مردم نقش اساسی داشته و در برابر تهاجم‌ها فرهنگ خود را حفظ کرده است"، به اهمیت نوع تعامل حاکمان با مردم اشاره کرد و گفت: یک وقتی قانونی می‌گذاریم برای اینکه همه صالح هستند و باید وقت بدهیم که اصلاح کنند، یک وقتی قانون می‌گذاریم که همه ناصالح هستند و باید جلوی آنها را بگیریم که خلاف نکنند؛ این موضوع دو گونه جامعه را شکل می‌دهد.

رییس‌جمهور ادامه داد: وقتی که جزئیات کار انجام می‌شود، در حین اجرا معلوم نمی‌شود که چه شد و پنجاه سال که بگذرد یک وقت می‌بینیم مثلا یک‌سوم هزینه‌های کشور صرف نظارت می‌شود ‌و خود این ناظران می‌شوند یک مساله که آلودگی‌های آنها را چه کنیم؛ چراکه همیشه اختیار منهای مسئولیت و یکطرفه، زمینه بسیار خوبی برای ایجاد فساد است. کسی که بتواند بازخواست کند اما بازخواست نشود، زمینه خوبی برای فساد دارد.

این بخش هزینه است و ضرر اصلی نیست بلکه ضرر اصلی آنجاست که ما در شرایطی قرار بگیریم که انسان‌های فاقد صلاحیت و دارای ظرفیت‌های کمتر از آنچه که بر عهده می‌گیرند، مسئولیت داشته باشند و در آن موقع نگران آن هستیم که استعدادهای گسترده به دلایل گوناگون فرصت شکوفایی پیدا نکنند.

احمدی‌نژاد در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اهمیت نظریه و نظریه‌پردازی اظهار کرد: تمام اعمال انسان برآمده از یک اندیشه و نظریه مبنایی است. ملت ایران یک ملت بزرگ و دارای آرمان‌های بزرگ است و آیا ما می‌توانیم بدون نظریه خودی که مبتنی بر حقیقت انسان و اندیشه ناب انسان است حرکت کنیم؟ نمی‌توانیم.

وی با بیان اینکه "کسانی که باید سیستم و نظریه را در سطح وجود اشکال‌ها اصلاح کنند، محققان، اندیشمندان و نظریه‌پردازان هستند"، گفت: اگر حکومت و دولت نیز در این راستا همراهی کند، در این امر سهمی داشته است ولی اگر همراهی نکرد چه؟ آیا باید حرکت یک ملت متوقف شود؟

رییس‌جمهور با بیان اینکه "ما انتظار نداریم حرکات دفعی رخ دهد"، اظهار کرد: همه هنرمندان، محققان و اساتید باید بیایند و تئوری‌پردازی کنند و حکومت نیز موظف به حمایت است. جمهوری اسلامی ایران ماموریتی جز این ندارد که از اندیشه ناب و حقیقت انسان حمایت کند و یادمان باشد که اگر در دنیا یک تئوری برتر برای اداره دنیا و در راستای حقیقت انسان ارائه ندهیم له می‌شویم؛ چراکه می‌بینیم کسانی که ادعای مدیریت جهان را دارند تئوری‌پردازی‌هایی را انجام داده‌اند و تعریف‌هایی از رابطه انسان و جهان ارائه داده‌اند و ما نیز باید خودمان این کار را انجام دهیم.

احمدی‌نژاد با بیان اینکه "هرکس حقیقت وجودی انسان را دریافت، نباید منتظر بماند که دیگران خلاء را پر کنند؛ چراکه دارای مسئولیت است"، ادامه داد: ما برای اداره امروز جهان چه داریم؟ ما چه بخواهیم و چه نخواهیم ایران در دنیا دارای جایگاه است و ضدیتی که با ما وجود دارد دارای مبناهای تاریخی است و نباید تصور کنیم که این ضدیت‌ها مثلا به خاطر مسائل انرژی هسته‌یی و مسائل اینگونه است.

آنها ظرفیت تاریخی ملت ایران را می‌شناسند و می‌دانند اگر ملت ایران حقیقت خود را بشناسد و در این راستا حرکت کند، از منظر نظری دنیا را فتح می‌کند و اندیشه و دیدگاه آن جهانی می‌شود و دیگر جایی برای آنها نیست.

وی همچنین به نقش هنرمندان و محققان در این زمینه اشاره کرد و گفت: اندیشه‌ای که نتواند خود را در قالب هنر ارائه کند مرده است. همه هنرها مهم هستند. البته ما انتظار نداریم که در یک نسل تمام آرزوهای تاریخی‌مان تحقق پیدا کند ولی امیدواریم؛ چراکه ملت ایران این ظرفیت را داراست.

رییس‌جمهور در ادامه با بیان اینکه "مطمئن هستم آینده پرافتخار متعلق به ملت ایران و تمام بشریت است"، خاطرنشان کرد: البته موانع، مشکلات، کج‌فهمی‌ها و خودخواهی‌ها نیز وجود دارد و وقتی یک ملت حرکت می‌کند این چیزها دیده می‌شود. وقتی حرکتی نیست این مسائل دیده نمی‌شود.

احمدی‌نژاد در ادامه صحبتهای خود، به اهمیت عید نوروز نزد ایرانیان اشاره کرد و افزود: عید نوروز که ملت ایران در تاریخ تعبیه کرده است یک هدیه الهی و یک هدیه انسانی زیباست که در نقطه آغاز بهار قرار دارد.

وی در بخش پایانی صحبتهای خود اظهار کرد: بهار انسانیت در راه است و ملت ایران برای تحقق بهار انسانیت دارای وظیفه تاریخی و الهی است.